Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

10 ikonskih trenutaka s Richie Hawtinom

Slavlje karijere techno pionira

  • Mixmag Adria
  • 14 April 2017

Tko bi pomislio da netko rođen u Oxrfordshire trgovištu bi mogao toliko toga napraviti za techno? Ne previše ljudi, vjerojatno, no Richie Hawtin je postigao nevjerojatne stvari od pokretanja karijere kasnih 80-ih.

Predvodio je minimal techno pokret, radeći pod bezbrojnim aliasima kao F.U.S.E. i Plastikman te stvorio platformu za istomišljenike sa svojim Plus 8 i M_nus etiketama. Povrh toga, održavao je rezidencije u najboljim svjetskim klubovima, uključujući Space Ibiza te je na sebe preuzeo odgovornost educiranja mladih o povijesti plesne glazbe.

Ti uspjesi nisu ostali nezamijećeni. Pokupio je brdo nagrada u svoje vrijeme, a mi smo mu iskazali ljubav puno puta u prošlosti. Uvijek ima vremena za još malo privrženosti, pa smo tako kompilirali 10 ikonskih Richie trenutaka ispod.

Pokrenuo je Plastikman alias s trakom 'Spastik'

Richie hawtin je bio nekoliko godina na sceni prije nego je oživio Plastikmana 1993, izdavajući pod svojim F.U.S.E aliasom na svojoj i Joh Acquavivinoj Plus 8 etiketi. Piskutave techno trake poput 'Approach & Identify' i 'Phase 1 (Motor City Madness)' osigurale su mu da bude viđen kao predvodnik detroitskog drugog techno vala (kao tinejdžer je tamo nastupao), no dolazak Plastikmana 1993. otvorilo mu je sasvim novi put u karijeri. 'Spastik' nam je dao okus visoko oktanskog materijala koji će izlaziti s tim aliasom, onakav kakav se najčešće koristio kroz razdoblje od 30 godina.

Pojavljivanje na Mixmag naslovnici

Tko god zna čime se bavimo, znat će da zvijezda s naslovnice nastupa na našem showu - Mixmag Live. No, to nije uvijek bio slučaj. Naš showcase je započeo u martu 2012. a pokrenuo ga je Richie. Začudo, ponovno se pojavio na naslovnici u novembru 2016. (ovog puta s Nicole Moudaber, Joseph Capriati i drugima) i pokrenuo je prvi Mixmag Live u SAD-u. Što se događalo, pogledajte ispod.

The CNTRL: Beyond EDM turneja s Loco Diceom i Ean Goldenom

Nije tajna da se EDM pojavio i progutao stotine tisuća mladih u SAD-u, zbog čega su zaobišli umjetnike odgovorne za rani početak elektroničke glazbe. Richie to nije htio dopustiti, pa se udružio s Loco Diceom i kalifornijskim DJ Ean Goldenom kako bi educirao studente diljem zemlje o korijenima glazbe. CNTRL: Beyond EDM turneja 2012 uključivala je seminare na različitim sveučilištima, nakon kojih su odrađeni partyji u obližnjim prostorima. Ne možemo znati koliki je to imalo utjecaj na studente, ali svaka čast Richieu na širenju bogate povijesti našeg svijeta - onog koji zasigurno nije izgrađen na nabrijanim dropovima i ogromnim pozornicama.

Natjerao je Sven Vätha da pleše na pultu na Time Warpu

Ako možete natjerati legendu poput Sven Vätha da pleše na stolu, dostigli ste vrhunac karijere. Pogotovo na Papa Svenov 50. rođendan na Time Warpu, mamutskom njemačkom techno festivalu koji okuplja 30 tisuća rejvera svake godine. No, nije to bilo obično plesanje. Šef Cocoona, s omotom od ploče na glavi koji je izgledao kao kuharska kapa, udarao je nogama i grabio se za guzicu prije nego je skočio u gomilu. Solidan rođendan.

Plastikman nastup u The Guggenheimu u New Yorku

Richie je nastupio u njujorškom muzeju umjetnosti 2013. nakon poziva dizajnera Raf Simonsa da posjeti dobrotvorni događaj. Plaćeno mu je da nastupi kao Richie Hawtin aka Plastikman, dajući na znanje da će oživjeti svoj stari alias nakon 11 godina. Tako je i bilo, jer je nastup koji je odradio te večeri snimljen i pretvoren u album 'Ex' 2014. Pogledajte video ispod.

Pokretanje Enter. u Spaceu na Ibizi

Ovaj party je otvorio skroz novu dimenziju tulumarenja na Bijelom Otoku. Prije 2012, ni jedan drugi događaj na otoku nije tako spojio techno, dizajn i tehnologiju kao ENTER. u Spaceu. Niti jedan drugi party na otoku nije vidio rezident DJ-a kako se druži s ekipom i toči im Sake. Prošle godine su uzeli pauzu, a prijašnji gosti su uključivali Adam Beyera, Idu Engberg, Mano Le Tougha i Hito. Nadajmo se da će se tamno-crna točka vratiti.

Primio je počasnu doktorar glazbene tehnologije od Patrick Stewarta

Vjerojatno najznačaniji trenutak od svih je fotografija Richiea koji se rukuje s Patrick Stewartom. Pogledajte ju samo. Hawtin je primio počasni doktorat glazbene tehnologije Sveučilišta Huddersfield, a Stewart vidljivo zrači što ima priliku mu ga uručiti. Ako vas zanima kako je došlo do doktorata, Dr. Nick Bougaieff ima tezu fokusiranu na minimal techno i Plastikmanove metode live nastupa. Pogledajte Richiejev slavljenički nastup ispod.

B2B s deadmau5om na SXSW

Totalno neočekivano, ali cijenjeno. Bez mišje glave i sa svojim testpilot aliasom, deadmau5 je odradio glavom uz glavu s hawetinom 90 minutni techno masterclass za vrijeme SXSW 2014. Nikad nam ne bi palo na pamet spojiti njih dvoje, ali uspjelo je - toliko da je Richie izdao 'Sunspot (White Space Conflict)' na Plus 8 nedugo zatim. Poslušajte njihov set ispod.

Playdifferently mikser

Možda je skup, (2500 eura), ali PLAYDifferently Model 1 mixer prava je zvijer sa šest kanala i "tehnologijom najboljih studio konzola", kako stoji u opisu proizvoda. Projektirao ga je Andy Rigby-Jones, te dizajnirao Richie, a trebalo je proći dvije godine testiranja, shvaćanja i usavršavanja prije nego su ga izdali. Potpuno analogan, obećava "nove kreativne mogućnosti umjetnicima i daje im moć da puštaju drugačije."

Osvojio je AIM nagradu za izvanredan doprinos glazbi

Sve što se pročitali u ovoj listi vodi tome zašto je Richie osvojio AIM nagradu 2014. Prošao je sve i uspio je u tome i dobio priznanje. Ostali dobitnici uključuju Skeptu i Róisin Murphy, što znači da je u dobrom društvu.

Load the next article...
Loading...
Loading...