Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Jeff Mills: top 10 trenutaka

The Wizard

  • Mixmag Adria
  • 8 May 2017

S tri dekade nedvosmislenih pohvala od fanova i kritičara, noje puno toga ostalo za reći o Jeff Millsu. Umjetnik rođen u Detroitu imao je puno zasluženih aplauza.

Kao kompozitor, redatelj, konceptualni artist ili kompletni vizionar, Mills je oduševljavao i intrigirao sa svim na što je stavio svoje ruke. U procesu, revolucionizirao je što to znači biti DJ, producent i glazbenik.

Od suosnivanja Underground Resistance do spominjanja u Eminemovoj lirici, bez Millsa, techno jednostavno ne bi bio to što jest, niti bi postigao ono što jest danas.

Iako ih ima jako puno za odabrati, ovo je naših top 10 najikonskijih trenutaka Jeff Millsa.

Primanje medalje za doprinos francuskoj

Što Pharrell, Elton John, Tim Burton, Van Morrison i Jeff Mills imaju zajedničko? Svi su nagrađeni medaljama 'Order of Arts and Letters' u Francuskoj. Da, čini se kako naši francuski kolege imaju ozbiljan afinitet za sirovi, industrijski techno i ne boje se to pokazati. Red Umjetnosti i Slova je ustvari Millsov fan već neko vrijeme te ga je prvo učinio vitezom 2007. godine, za njegov doprinos francuskoj kulturi. Neopisivo kako klinac iz Detroita može povezati kulture koristeći glazbene mašine, zar ne?

The Bells

Distorzirani kick koji vas repetitivno udara, kombiniran s 909 do krajnjih granica i konačno spiralni rif, koji je svaki techno producent od tada pokušao imitirati i nije uspio. 'The Bells' je Millsov 'heureka' trenutak. Izašao 1997. na 'Kat Moda' EP-u, ucrtao je put kojim je pošao i krenuo širiti svoj glazbeni dodir, usmjerivši ga plesnim podijima i davši technu širu publiku. Zbog velike popularnosti, neki dijelovi techno zajednice obilježili su ga kao mainstream. Mi smo čvrsto u onom drugom kampu, a vjerujemo i većina ljudi koji ga čuju kada izađu vani u klub. Pa, samo pogledajte rulju Talijana kako se gube na Millsa u videu iznad i recite da vas ne prođu trnci.

Nastup uživo sa simfonijskim orkestrom BBC-a

Berghain je dobio veliku slavu po pitanju miješanja visoke kulture i techna. budući je odnedavno u istoj poreznoj kategoriji kao i berlinske koncertne dvorane. No, Mills je to dvoje isprepleo davno prije. 2006. godine izdao je 'Blue Potential', live album s Montpellier Philharmonic Orchestra, moderno - klasičnu igru kroz techno klasike. No, jedan od njegovih najikonskijih trenutaka bio je kad je 2015. doveo Light From The Outside World show u London. Nastupivši na Barbicanu, Mills je ljude natjerao da se ponašaju kao da su u klubu, a ne pred BBC orkestrom od 70 članova. Kako smo tada napisali, bio je to "potpuno jedinstven događaj i jedan od onih koji dalje cementira Millsovu poziciju kao jednog od najvećih vizionara elektronske glazbe i najvažnijih umjetnika."

Pionir u miksu na tri decka

Nadimak The Wizard (Čarobnjak) dobio je ranih 80-ih (ostao mu je i kao jedan od aliasa, dok ga nije umirovio 2013.), a Millsovi rani setovi na starim detroitskim radio postajama, WDRQ i WJLB bili su nevjerojatni. Blendom ranog electra i hip hopa, počeo je pridodavati i svoj ultra spretni stil miksanja techna, a postalo je uobičajeno čuti i do 70 puštenih traka po večeri. Ozbiljno, gledati njega kako pušta je poput gledanja najboljeg filma. Vrtlozi koje čine njegove ruke savršeno se spajaju s preciznom tehnikom. Naravno, kako bi mogao tako brzo prolaziti kroz trake, treći deck bio je apsolutno potreban te je postao svojevrsan potpis u njegovim DJ setovima....a onda je stigla 909.

909

Dok su Chicago legende Ron Hardy i Farley Jackmaster Funk eksperimentirali s ritam mašinama u DJ setovima, puno prije nego je Mills postao živa techno legenda, nitko od njih nije imao razinu live nastupa kao The Wizard. S 909, kao oružjem, Mills je napravio kombinaciju s gramofonima i playerima te kreirao sasvim novi nivo DJ seta, napravivši i svoj brend usput. 2015. odveo je svoje 909 čarobnjaštvo na još viši nivo, pokazavši svoje majstorstvo na instrumentu u svom drugom Exhibitionist DVD-u. Fantastično za mašinu koja ima samo 10 različitih zvukova bubnja.

Next Page »
Loading...
Loading...