Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

20 najboljih Playstation 1 soundtrackova ikad

Pripremite se za jak udar nostalgije

  • Mixmag Adria
  • 13 November 2017

U rujnu 1995. konzole kao što su Sega Mega Drive, Super Nintendo Entertainment System (SNES) bile su standard kućanstva. Možda se pokoji GameBoy nabacivao okolo, ali što se tehnologije tiče, stvari su bile na prilično sigurnom, korisnom mjestu. Sve dok Sony nije došao i odlučio da se krajolik treba promijeniti, da bi stvari mogle i trebale biti bolje. Stiže PlayStation, komad hardvera koji će promijeniti način na koji smo konzumirali video igre zauvijek i promijenit će se način na koji se svijet zabavljao.

Kao djetetu, nije bilo sličnog osjećaja ovome. Na dan Božića prevrtali ste kroz darove, odjeću i igračke koje ste htjeli, no onda ste došli do velike kutije, onakve kutije za koju ste se nadali da sadrži ono što sadrži. jesu li vam to vaši roditelji zaista kupili? Ma nema šanse. Poderali ste poklon, i eno ga, sav u svojoj futurističkoj veličanstvenosti. PlayStation, spreman da vas odvede u nove prostore, nove planete i nove razine računalnog užitka.

U tri godine prije nego što je izašao stariji, moćniji brat, PlayStation 2, PlayStation je ponudio igračima neke od legendarnih naslova ikada stvorenih. Metal Gear Solid počeo je svoj život na PS1, kao i Resident Evil i Tekken, ali za nas, nisu bile samo ove igre koje su promijenile naše živote, već i soundtrackovi koji su ih pratili.

Bilo je doista nevjerojatne glazbe, pjesama i soundtrackova na PS1, čak bismo išli tako daleko da kažemo da je imao najbolju glazbu svih konzola. Pa s tim na umu, uključili smo našeg pouzdanog starog prijatelja, pokrenuli neka Platinum izdanja i uronili u bogatstvo beskompromisno dobre glazbe. Suzili smo naš izbor na 20 favorita koje možete pogledati ispod.

Jeste li spremni za nostalgiju? Mi jesmo.

Crash Bandicoot

Izvorni platformer, igra koja nas je sve uhvatila i uzrokovala je prvi niz slomljenih kontrolera širom svijeta. Crash Bandicoot nije bio toliko karakter iz igre, on je bio naš prijatelj, onaj kojeg smo vodili kroz bujne džungle i ruševine hramova, skupljajući voće i izazivajući probleme u tom procesu. Naravno, zvučni zapis je super glup i vrlo zabavan, ali pogledajte bolje i nači ćete skrivenih dragulja. Provjerite 'Heavy Machinery / Castle Machinery' na 35:29 kao pristojan electro hit. Također, naslovna tema je prava ljepota.

Parappa The Rapper

Još jedan slatki mali momak koji će odigrati veliku ulogu u ranim PlayStationovim iskustvima ljudi, zbog Parappa Rappera svi smo naučili repati s 10, zar ne? Zvučni zapis koji je bio usredotočen na hip hop, sadržavao je šest faza koje su postale sve teže za dovršiti. Ispod zapravo možete pogledati kompletan play-through sa svim uključenim pjesmama. Kako je itko jebeno uspio dostići "perfect" na svakoj razini, stvarno ne znamo. Zapesti na pozornici bila je redovita pojava. Zar ne?

Oddworld: Abe's Oddysee

Jedna od najčudnijih igara za ikada na PS1, a izdana je u prvoj godini života konzole. U Oddworld: Abe's Oddysee vodili ste Abea kroz divlje, oštre i mračne okoline, bilo je to fascinantno putovanje koliko vas je moglo i naživcirati. Čak ga samo promatrati kako hoda s onim čudnim osjećajem daje nam oštre ubode sentimentalnosti. Zvučni zapis odgovara onome što je bilo na zaslonu, pa govorimo o rijetkim, perkusivnim i prilično nezgrapnim podlogama. 'Paramonia (Slig Encounter)' je osobito gusta i jeziva. Kakva igra, čudna, čudna igra.

Gran Turismo

Puno prije nego što je Forza Motorsport postao XBOX klasik, postojala je druga trkaća igra koja je uhvatila srca milijuna. Gran Turismo se uvijek prodavao kao simulator vožnje, a ne ravnopravni arkadni trkač i to je upravo ono što je bilo, simulator. Prolazeći testove vožnje, graditi kolekciju automobila i razbijati Suburu Imprezzu okolo bila je prava divota, a soundtrack je bio jednako zadovoljavajuć. Bio je tu Chemical Brothers remix Manic Street Preachersa, nekoliko Feederovih pjesama (ključni dio svih GT-ovih zvučnih zapisa) i neke vrlo zanimljive proto-house trake. Soundtrack je sadržavao prilično ludu elektroničku glazbu, a Mazda zaslon za učitavanje bio je posebno istaknut. Jedan od najboljih.

Grand Theft Auto

Prošlog tjedna smo proslavili 20. rođendan Grand Theft Auta prolazeći kroz svaki soundtrack kako bi vam donijeli 20 najboljih pjesama. Kužimo, to nije lak zadatak, ali ionako smo to učinili i zaista smo ponosni na sebe. Ako je GTA1 promijenio igru s nasiljem u računalnim igrama, GTA2 je dvostruko uložio i ponudio nevjerojatan izbor radijskih postaja. Litij FM imao je neke bangere kao i KGBH, ali cijela stvar je košenje pješaka i izbjegavanje policijskih automobila činila još uzbudljivijim iako je to još uvijek bilo neprikladno.

Metal Gear Solid

Da budemo iskreni, vjerojatno bismo mogli napisati tezu s 10 tisuća riječi o tome kako je ova igra promijenila naše živote. To je bila prva igra koju smo završili, ali ne samo da smo osjećali veliki uspjeh, osjećali smo se tužno. Pa smo ju opet igrali, i opet, i opet. Za mnoge ljude, Metal Gear Solid ostaje jedan od najvećih serijala ikad zamišljenih. Taktička špijunaža djeluje na najfiniji način. Morao si se šuljatiu, morali ste šutjeti i trebali ste biti Solid Snake, front-runner za najtežeg akcijskog junaka u povijesti igranja. Dobro je dokumentirano da je soundtrack danas inspirirao mnoge umjetnike u smislu elektroničke izvedbe (vidi Burial - 'Archangel'). Glavna tema je strastvena i emocionalna koliko to može biti, utisnuta u umove i srca milijuna, a mi doista volimo eteričnu 'Mantis' Hymn'. Zapravo, svi ju volimo.

FIFA 99

FIFA 99 je otvorila s Dub Pistolsima i sadržavala je 'Rockafella Skank' od Fatboy Slima.

Kraj.

Die Hard Trilogija

'Yippee Ki Yay Majka Fucker', fraza koju su mladi tinejdžeri vikali po cijelom svijetu, što je obično rezultiralo prodikom roditelja ako su vas čuli kako ju uzvikujete svojem mlađem bratu. Die Hard je još uvijek jedan od najboljih akcijskih filmova ikada napravljen i trilogija videoigre objavljena kao jedan paket omogućila je igru kroz sva tri filma sa svojom kockastom 3D verzijom Johna McClanea. Nivo s zračnom lukom sadržavao je ovu epsku traku a extended verzija je čista briljantnost. Ogromna je kao eksplozija na naslovnici igre da budemo iskreni.

Dance Dance Revolution

Kao glavni element bilo koje arkade, Dance Dance Revolution je krajnji party starter. Sjećate li se onih gumenih tepiha koje ste mogli dobiti tako da možete igrati u udobnosti vlastitog doma? Da, i mi se sjećamo, bili su prilično hromi, ali ipak su dopuštali igračima da plešu poput budala bez da vas gleda nekolicina zabezeknutih ljudi.

Bilo je oko 235123 verzija igre od onda, ali originalno izdanje na PS1 nudi super jazzy zbirku house bangera, i iako su malo ljigavi, ne možemo si pomoći a da ne slušamo s veseljem.

Music 2000

Prije Abletona i Logica, Fruity Loops je bio jedan od prvih softvera za produkciju, no nekoliko godina nakon njegovog izdana, Music 2000 je izašao za PS1 i tako je rođena čitava nova generacija producenata. Igra je dozvolila programiranje svih komponenti potrebnih za stvaranje trake, a neki ljudi su to zaista odveli na sljedeći nivo. Ispod pogledajte nećiju verziju Robert Milesove pjesme 'Children'. U najmanju ruku impresivno.

Tekken 2

Street Fighter je možda započeo sve, ali ako ste bili lojalni Sonyev igrač, sve se vrtilo oko Tekkena. Franšiza je i dalje snažna i postala glavna u žanru. Dovela je više likova, više scenarija, pa čak i uvela formulu "tag tima" formula nakon što se preselila na PS2, revolucionarni korak za igru, pogotovo zato što je to značilo da možete donijeti svježi par nogu ako ste primili mlaćenje od strane vašeg frenda koji je igrao s Devil Jinom. Zvučni zapis na Tekkenu 2 također je jebeno nevjerojatan. Ima svoje standardne dijelove rock gitare, naravno, ali neke od izrezanih scena i pjesama nakon što ste dovršili igru s vašim likom bili su lude. Konkretno, preskočite na 51:09 za pjesmu Nine Williams 'Silent Assassin', to je nekoi house koji bismo sada puštali, dovraga, pa zvuči kao nešto iz seta Palms Traxa. Također provjerite sintesajzere na 'Quiet Interim Report' na 1:13:0. Ludilo.

Ape Escape

Jel vam poznat Soichi Terada, japanski producent elektroničke glazbe koji je izdavao za Rush Hour? I mislili smo. Njegovi super energični live setovi stvorili su mu veliku reputaciju jednog od najzabavnijih umjetnika koje treba pogledati. Napravio je puno glazbe, ali njegov najveći uspjeh? Ape Escape soundtrack. Klasik od igre u kojoj idete okolo hvatajući majmune s magičnom mrežom. To je bila prva igra u kojoj se koristio DualShock joystick kao obavezni element. Soundtrack je potpuna radost od početka do kraja i traje gotovo četiri sata. Ima housea ima sintesajzera, i prilično smo sigurni da ima najuspješnije korištenje jungle i breaks glazbe u dječjoj kopjutorskoj igrici. Jedan od najboljih soundtrackova s ove liste.

Gex: Enter The Gecko

Crash Bandicoot je bio sladak, Spyro Dragon je imao malo više vatre (kužite?) I Abe, kao što smo rekli ranije, on je samo čudan, ali Gex, on je cool lik. Glas mu je dala Leslie Phillips u britanskoj verziji i Dana Gould na SAD izdanju, super špijun Gecko bio je malo užurbaniji i tamniji od prosječnog karaktera platformera, a glazba je bila usmjerena jednako za plesni podij kao i konzolu. Pogledajte 'Rez' ispod da biste shvatili o čemu pričamo. Apsolutni banger.

Colin McRae Rally 2.0

Ako ste igrali Gran Turismo kako biste poboljšali svoje profesionalne vještine vožnje, tada ćete više nego vjerojatno provesti sate na Colin McRae Rallyu jureći po zavojima s vašim superautomatskim rally automobilima. Uglavnom, radilo se o opasnim stazama za utrku, čudovišnom ubrzanju i naravno, ubojitom soundtracku. Muškarac koji je odgovoran za acid house ekstravanancije u nastavaku bio je Jonathan Colling. Ima vrlo jasan smjer i taj smjer vodi ravno u trbuh kisele zvijeri. Colin i njegov sin tragično su poginuli u nesreći s helikopterom u 2008., ali njegova ostavština u utrkama i svijetu igara i dalje živi.

Syphon Filter 2

Izvorni Syphon Filter je izašao 1999. godine, dvije godine nakon što je pokrenut PlayStation, a pucačina trećeg lica igrače je stavila u borbu protiv terorističke organizacije koja želi implementirati biološko oružje. Original je bio takav uspjeh da je nastavak izašao oko godinu dana kasnije i još jednom vas vratio u špijunski mode dok ste skidali negativce. Zvučni zapis bio je mješavina stringova, dubokih, emotivnih udaraca basova i nekoliko tehno-nadahnutih komada koji su pomogli u povećanju pritiska kada prilikom spašavanja svijeta. Nije Metal Gear Solid, ali još uvijek jebeno "solid".

Wipeout 3

Vjerojatno bismo trebali ići toliko daleko da kažemo da je zvučni zapis Wipeout 3 najbolji na cijelom ovom popisu na temelju činjenice da se iza njega nalazi Sasha. Da, taj Sasha, božanstveni lik koji je vladao 90-ima poput kralja svijeta. To je daleko najviše plesnom glazbom fokusiran soundtrack jer se radi o uglavno Sashinim trakama uz ponekou traku Chemical Brothersa, Orbitala i Paul Van Dykea. Visoko oktanski, intenzivni soundtrack djelovalo je kao podloga za najcjenjeniji, intergalaktički "racer" ikada napravljen. Vrlo je brz, neumoran i oduzima vam dah. Čak i igrati ga sada budi isti adrenalin kao i prije. Još uvijek jedan od najboljih.

Legacy of Kain: Soul Reaver

Legacy of Kain: Soul Reaver je bio tajni dragulj PS1 ere i iako ga je zasjenio njezin veći, više uspostavljen pustolovni duplikat, The Legend of Zelda, još uvijek je bio tamnija i više zastrašujuća opcija. Sjećamo se kako smo se užasavali igrati ju, a to je u velikoj mjeri bilo do glazbe koja je puzala iz zvučnika. Soundtrack je zvučao poput glazbe Buriala / Hyperduba, onakav koji daje živahne vibracije koje se usredotočuju na postavljanje raspoloženja. Naravno, raspoloženje je bilo turobno, ali to je stvarno dobar sat i pol glazbe.

Street Racer

Potpuno ludo, zasita šašavo, no ako znate, znate. Street Racer je bio poput Crash Team Racing prije nego je Crash sjeo za volan, a ova klasična trkača arkada poticala je izguravanje vaših suparnika s utrke na svakom zavoju. Soundtrack je sadržavao mješavinu stilova ovisno o stazi, ali Raphov house banger s hornovima i nestašnim ritmom zauvijek će zauzeti mjesto u našim srcima.

Driver

Ova igra je uključena uglavnom zbog naslovne teme. Ako ste igrali Drivera, a zaboravili da ste ga igrali, poslušajte traku iz glavnog menija i prisjetite se dobrih starih vremena. Bijeg od policajaca u San Franciscu nikada nije imao toliko stila. Opasan klasik.

Resident Evil 2

Igra koja je djecu tjerala da plačući trče roditeljima i također igra zbog koje su se mnogi roditelji pitali kako su ih djeca uspjela nagovoriti da ju im kupe. Pa to je samo igra, rekli su, ne može biti toliko strašna. Svi su bili u krivu, jebeno u krivu. Resident Evil 2 je potencijalno najbolja horror igra ikad napravljena, a serijal i dan danas širi teror. Ako odvojite nepouzdanu filmsku franšizu na stranu, Resident Evil 2 je izdražao test vremena, a čak se i od samog slušanja soundtracka naježimo. Mračan je, prijeteći i pun čudnih, elektroničih zvukova. Ako izdržite kroz njegova puna dva sata bez da se osjećate bar malo prestrašeno, blago vama, jači ste od nas.


Loading...
Loading...