Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

2007 - 2017 bi mogla biti najveća dekada u povijesti elektronske glazbe

Posljednjih 10 godina je bilo vrlo značajno

  • Mixmag Adria
  • 18 April 2017

Slavimo posljednjih deset godina dance elektronske glazbe s Label Dekade anketom, a ovdje Joe Muggs objašnjava zašto je posljednja dekada bila važna za cjelokupnu kulturu.

Ovih dana, teško je zamisliti da ijedna glazbena revolucija više može biti transformacijska kao što je to bio dolazak rock'n'rolla ili acid housea. Umjesto toga, čini se da su stvari koje drastično mijenjaju naše živote više tehnološke ili političke prirode, nego kulturne. Sjetite se samo 2007. godine. Nije bilo Instagrama, Whatsappa, nije bilo Snapchata, niti Spotifya, a Twitter i Facebook su tek postajali popularni, dok je Apple upravo lansirao novi proizvod - iPhone. Nitko nije sumnjao da su globalna recesija i ostali geopolitički događaji iza ugla.

Sve glazbeno što se dogodilo u posljednjoj dekadi, može se katkad činiti da je došlo u svjetlu velikih promjena koje su se dogodile ostalim segmentima naših života - bezbroj zvukova i stilova koji su došli i otišli može biti turbulentno, kaotično i teško pratiti. Nije bilo samo jednog pokreta koji je definirao generaciju i kroz koji možemo vidjeti kaos vremena; čak niti eksplozija EDM-a kroz SAD i šire, nije se činila kao nešto toliko novo, već samo kao ekspanzija komercijalne klupske kulture koja je bila tu cijelo vrijeme. Rave je rave, zar ne?

Ipak, kada počnemo gledati širu sliku, ta EDM eksplozija je predstavila centar glazbenih i kulturnih potresa, revolucionarnih kao malo što u 20. stoljeću. Možda nema nulte godine, no dance i elektronska glazbena kultura je u posljednjoj dekadi na svoj sveobuhvatni, različiti i gladan način, imala toliko vitalnosti, iznenađenja i dobrih stvari, nego ikada prije. Čak možemo reći i da je dekada od 2007. do 2017. bila ustvari najveća dekada za elektronsku glazbu. Pogledajte samo spektakularan, čudan, uzvišen, meteorski uspon i samodestrukciju dubstepa za primjer.

Next Page »
Loading...
Loading...