Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

2007 - 2017 bi mogla biti najveća dekada u povijesti elektronske glazbe

Posljednjih 10 godina je bilo vrlo značajno

  • Mixmag Adria
  • 18 April 2017
« Read this article from the beginning

Početkom 2007. godine dubstep je jedva bio izvan svoje niše, još uvijek scena od nekoliko stotina sljedbenika, no do kraja godine Caspa & Rusko fabriclive miks, lansirao ga je u nebesa. Do 2009. godine bilo je top 10 hitova u UK- u te showovi u arenama diljem SAD-a te je eksponencijalno rastao do 2012. godine, kada je pao s litice. Imamo osjećaj kao da se još oporavljamo od apsurdnosti toga svega, a puni učinak onog što se dogodilo u tim godinama treba poštovati.

Odlazak dubstepa u mainstream nije bilo samo po sebi toliko važno, no pomoglo je ponovno povezati širu klupsku scenu. Zbog svoje miješane prirode kao zvuka, formirao je i poveznicu između drugih scena koje su bile vrlo raspršene od 90-ih. Drum ‘n’ bass, techno, house, grime, garage, reggae, electro, Chicago footwork scena i indie-dance nu ravea, svi su našli zajedničko područje s dubstepom i ponovno se povezali. Bez obzira, je li to bio Skream s remiksom Klaxonsa ili Villalobos prerađujući Shackleton, hibridnost je ušla u igru, dok je dance glazba grabila naprijed.

S početkom 2010. niz UK labela nove generacije je izgrađeno oko uskih kolektiva – Hyperdub, Tectonic, Night Slugs, LuckyMe, Keysound, Butterz, Numbers, Hessle Audio – svaki od njih je kreirao vlastite i različite stilove, kombinirajući elemente onoga što se događalo oko njih. U SAD-u, događale su se slične stvari, s etiketama kao što su Mad Decent, Dirtybird i Fool's Gold, dok je kalifornijsku (ali i globalnu) 'beat scenu', vodio Flying Lotus , koji je kreirao vlastiti kaleidoskop psihodeličnih fuzija. Izrazi kašto je 'post-dubstep' i 'bass glazba' nisu više mogli pratiti vitalnost i različitost glazbe koja se počela raditi, no svatko na plesnom podiju, razumio je perfektno što se događa.

Next Page »
Loading...
Loading...