Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Aliasi regionalnih DJ-eva i producenata: Kako i zašto su ih dobili

Pedesetak regionalnih DJ-eva otkriva tajne svojih aliasa

  • Mixmag Adria
  • 2 March 2017

Nakon što smo prošlog tjedna pisali o aliasima inozemnih izvođača, dva puta, ovog smo tjedna odlučili doznati i podijeliti s vama kako su regionalni DJ-evi i producenti te DJ-ice i producentice, dobili i zadržali aliase koje danas koriste.

Ima tu svakakvih priča, od slučajnosti, do onih malo manje slučajnih, ovisno i o tome koliko vjerujete u slučajnosti. Pa, krenimo regijom:

Alex Ranerro

Ime ovog slovenskog DJ-a je Saša, odnosno Aleksandar. Skraćivanjem je dobio Alex, a htijući da ime zvuči i svjetski te pod utjecajem latino kulture, došlo je do aliasa Alex Ranerro.

Ana Antonova

Pobjednica Illectricity Nucomers natjecanja 2015. je na prvu Ruskinja, no tko bi rekao da njezin alias nema nikakve veze s Rusijom, već s otokom Krkom. Ana Fabijanić, aka Ana Antonova dobila je svoj DJ alias prema starom otočkom običaju.

"Radi uglavnom istih imena stanovnika, svatko bi dobio neki nadimak uz ime, obiteljski ili osobni. Često je taj nadimak dodijeljen prema imenu oca. U nekim druženjima s prijateljima ponekad znamo namjerno razgovarati u dijalektu sa što više arhaičnih izraza i tako je valjda netko jednom rekao: Ana od Antona, (Anton je ime mog oca) i tako je nastalo Ana Antonova, što zapravo zvuči ruski, ali zapravo je ovaj bodulsko-primorski način dodjeljivanja imena, pravi motiv mog aliasa.", objasnila je Ana.

Audiometric Crew

Ekipa DJ-eva iz Dubrovnika okupljenih u Audiometric Crew dobila je 2002. godine prostor za probe benda Paintbox u Staroj dubrovačkoj bolnici. Ti prostori su nekoć bili prostori prvog istraživačkog laboratorija za audiometriju, pa se ime samo nametnulo. Od tada, pa do danas Audiometric intenzivno rade na produkciji elektronske glazbe različitih stilova - house, deep, tech, progressive, electro, pa čak i break-beat. Audiometric crew čine Milan Ratković, aka Lane, Denis Klepo aka Baya i Đivo Bjelančić aka dBA.

AudioStorm

Podgorički producent i DJ Ognjen Vuković aka AudioStorm svoj je alias odabrao kada se registrirao, kako kaže, "na najbolji audio forum na našim prostorima, Rumski." Budući je tamo puno naučio od stručnih kadrova iz oblasti audio produkcije, tako mu je alias pao na pamet potpuno spontano.

"AudioStorm je došlo potpuno spontano,u trenutku, nisam puno razmišljao, samo se stvorilo u trenutku, kao i svaka nenajavljena oluja. I tako kad sam kasnije tog ljeta krenuo praviti trake odlučio sam da budu po tim imenom.", kaže Ognjen.

Avoid

Vladimir Aćić, producent i DJ iz Novog Sada neko je vrijeme bio uzeo pauzu od produkcije. To je trajalo godinu dana, a Vladimir se bavio traženjem novog zvuka za sebe. Iako Avoid na engleskom znači 'izbjegavati', alias jednog od najuspješnijih producenata u regiji, ne znači ništa slično tome.

"Tu rupu ili prazninu dok sam se tražio, nazvao sam Void. Kada sam došao do zvuka i rekao sebi to je to, na Void sam dodao prvo slovo prezimena i rekao sebi: 'Avoid će mi biti novi alias za novi zvuk'", kaže Vladimir.

Black Acid

Mirza Aksamić aka Black Acid tuzlanski je DJ, a o svom je aliasu rekao:

"1994. godine sam živio u Njemačkoj i počeo kupovati ploče koje je Sven Vath vrtio, techno kao ime nije postojao, acid je bio taj koji se spominjao. Uvijek sam volio tamniju, mračniju muziku, pa odatle i naziv black. Dakle old school ime koje traje još od 1994.", rekao je Mirza.

Blacksoul

Tomislav Pasanec, hrvatski producent i DJ, šef labela Blacksoul Music i polovica PEZNT prjekta, do svog je DJ aliasa došao iz dva razloga.

"Obožavanje glazbe s dušom i "crnačkog" groovea + situacija u kojoj sam s 19 godina došao do potpunog gubitka backupa svih projekata na kojima sam radio, rezultiralo je novim producentskim i DJ aliasom.", kaže Blacksoul i dodaje kako i u moru svih DJ imena, to nije postojalo, a bilo je zvučno i lako prepoznatljivo.

Bonaca

Petar Šuškić aka Bonaca hrvatski je producent iz Pule, a s bazom u Stockholmu. Mirno more, s dijelom nostalgije prema domu, rezultiralo je odabirom ovog aliasa.

"Najviše zbog toga jer sam jako povezan s našim morem i jer sam već tada znao da ću otići. Odlučio sam se za alias koji će asocirati na prirodu i more te poticati i pitanje što znači.", rekao je Bonaca.

CFSN (Confusion)

Ime CFSN (Confusion) s jedne strane predstavlja mladenačku nespretnost i brzopletost koja je u vrijeme njihovih početaka imala jedan poseban šarm. S druge strane, označava otvorenu platformu svih koji se žele na neki način uključiti, različiti su, kreativni, posebni i voljni predstaviti jedno novo kretanje, promjenu, zanimljivost ili novitet.

"Confusion slavi 15 godina i kroz Illectricity Festival i kroz druge projekte trudili smo se pomicati vlastite granice i često nuditi nešto mrvicu drugačije. Kao što sam već spomenuo, uskoro slavimo 15 godina i naravno planirano ugodno iznenaditi s jednim zanimljivim konceptom.", kažu iz Funk Guru i philipe.

Damir Hoffman

Damir Šušmel slovenski DJ iz Nove Gorice, šef Reload evenata, odlučio je zadržati svoje originalno ime, no budući mu prezime sadrži slova š, morao je nešto drugo smisliti.

"Gledao sam neki spisak glumaca i vidio Dustin Hoffman i pala mi inspiracija za Damir Hoffman jer mi je dobro zvučalo, a Dustin mi je dobar glumac.", rekao je Damir.

DANCElectricPHILIPE

Cijela priča je počela s brainstormingom oko kreiranja naziva za projekt koji se danas zove 'DANCElectric (Residency)' i koji je zamišljen da se kroz njega ostvari suradnja s lokalnim i inozemnim ljubiteljima šireg spektra elektronske glazbe.

"Naknadno sam dodao ime PHILIPE (Filip) te tako danas imamo ''DANCElectric Residency'', projekt koji svake godine ugosti preko 10 suradnika na stageu te moj alias DANCElectricPHILIPE kao jednog od clanova DANCElectric team-a.", rekao je Filip Sulić.

Filip Motovunski

Filip Vrtarić aka Filip Motovunski svoj alias duguje zagrebačkoj ekipi.

"Alias mi je nadjenula ekipa iz Zagreba s kojom sam se cijelo djetinjstvo družio kada bih dolazio kod dide i bake iz Motovuna u Zagreb. Baš se sjećam kad mi je frendica jednom napisala: "Filipe Motovunski, kad dolaziš opet?", prepričao je Filip

Forest People

Dragan Lakić je djetinjstvo proveo okružen šumom, a njegova mašta stvorila je ostalo.

"Meni je kuća okružena šumama tako da sam čitavo djetinstvo proveo u njima. Kao mali sam zamišljao da u tim šumama postoji narod koji nitko ne može da vidi. Od toga Forest People.", rekao je Dragan.

Full Ferry

Martin Crneković ljeta je provodio na Lošinju, a priča iza njegova aliasa dolazi od jedne zajebancije na temu miješanja stranih jezika s hrvatskim i s dijalektom. Bio je u potrazi za novim imenom, a opet za nečim što ga određuje i veže za mjesto na kojem je odrastao.

"S frendom s Lošinja sam se zajebavao kako dole kod nas ekipa miješa talijanski i hrvatski dok priča. Onda smo se počeli zajebavat na račun kako ekipa s otoka do nas (Susak) miješa i hrvatski, i talijanski, i engleski. Taman je netko došao s trajekta i rekao da je bio pun trajekt i pita me frend: 'Ma će je bil full ferry'? ", rekao je Martin.

Funk You

Ekipa iz Dubrovnika okupljena u Funk You crew prvo je počela raditi partyje pod tim nazivom, a Bubi, Maha, Fox i nova članica Ivana su počeli kasnije i nastupati pod tim imenom.

"Iz ljubavi prema funku i dobrom grooveu, ali i kao 'fuck you' u slengu prema ovakvom sistemu i državi.", rekao je Bubi.

Homeboy

Zagrebački DJ, Marko Pelaić, koji se nedavno preselio u Berlin od 2006. godine ima alias Homeboy.

"Sjetio sam se jednog starog surf brenda iz 90-tih koji se tak zvao. Furao sam te majice tad, svi su ih furali i nekako sam pomislio kak bi mi to odgovaralo kao umjetničko ime.", rekao je Marko.

Insolate

Hrvatska DJ-ica i producentica upravo slavi 20 godina bavljenja glazbom, a prošle je godine imala i tranziciju u aliasu. Dugogodišnji Miss Sunshine alias zamijenila je novim, Insolate.

"Samo značenje riječi Insolate (izložiti se svijetlosti, suncu), koje je opet povezano s mojim pravim imenom Sunčica.", rekla je Sunčica.

Jan Kinčl Zero

Zagrebački DJ Jan Kinčl svom je imenu i prezimenu dodao Zero.

"Kao klinac sam skejtao i jako brijao na Jamie Thomasa, jednog američkog skejtera čiji se label zvao Zero. Tinejdžerska spika, ali mičem to sad polako, vrijeme je da ide ća.", rekao je Jan.

John Belk

Kada je beogradski DJ i producent Matija Sokic tek krenuo puštati glazbu, nije imao tendencije da se time bavi javno, niti ozbiljno. No, 2009. mu je jednog dana stigao ugovor za prvu traku za jedan mali taljanski label. Na Twitteru mu je korisničko ime bilo John Jogurt, pa je stavio to ime.

"Zvuči kretenski i neobavezno i od tada sam krenuo da se tako potpisujem. 2013. godine posle remixa za Hot Since 82 traku 'Like You', prijatelj koji je poznati DJ mi je rekao sledeće: 'Matthew, people must take us seriously, what do you think about changing your name'. Ukratko, pošto sam se na ime John već navikao a Jogurt je bio "neozbiljan", promenio sam prezime u Belk jer mi je to tad zvučalo nekako moćno, a nisam mogao da smislim ništa pametnije.", rekao je John Belk.

Jolly Joke

Hrvatski DJ iz Ploča, Joško Vukadin, svoj alias duguje geografsko lingvističkim razlozima. Ploče su lučki grad, a tuda su ne tako davno operirali neretvanski gusari.

"Jolly Joke je izvedenica od mog imena Joško, puno ljudi me zvalo i Jolly i Joke, a kako na engleskom Jolly znaci veseli i Joke šala, to sam spojio u svoj alias. Tu je još jedna podudarnost : spoj mene i gusara jer sam ja iz lučkog grada Ploče.", rekao je Joško.

DJ Jock

Stipe Škokić, producent i DJ iz Splita ima alias kojem je dodao i dva slova - DJ. Upišete li samo Jock u Google, pogledajte što će vam izbacit.

"Prijatelj me tako prozvao dok smo bili dica, a baza je u tome šta možda ni on ne zna haha...posebna je osoba, sam je sebi dao nadimak. A Jock je vjerojatno jer sam bio mršav kao dijete, pa je to njemu bila neka vrsta ruganja.", rekao je Stipe.

Lag

Miloš Martinov aka Lag trenutno je na turneji po Americi, a njegov alias dolazi iz njegove gejmerske prošlosti.

"Lag je moj 'gejmerski' nadimak od malih nogu i potiče od fenomena kašnjenja informacije u online razmeni podataka. U trenutku kada sam krenuo da izdajem muziku svi su me tako zvali, plus sam hronično i nepopravljivo kasnio svuda i sa svime, pa je imalo smisla da zadržim stari nadimak u novom okruženju.", rekao je Miloš.

Mark De Line

Bosanskohercegovački producent Dejan Marković, dio projekta PEZNT, do svog je aliasa došao zajednički s djevojkom.

"Sadašnja djevojka i ja smo došli do tog imena. Moj dio je bio Mark, a njen De Line, ništa fancy. Sa imenom Mark kao početna 4 slova mog prezimena, De kao prva dva imena i Line je eto uletilo", kaže Dejan.

Masturbeator

Andrija Krivokapić, MC i producent iz Bara u Crnoj Gori do svog je aliasa došao, kako kaže, iz šale.

"Diego the General, reper iz Chicaga sa kojim sam radio na rap/grime projektu 'Death of Kings’ 2007. godine, me je oslovio sa MASTURBEATOR kroz šalu. Nakon par minuta smijeha sam ga pitao da li mogu to ime da zadržim za sebe jer mi je zvučalo jako interesantno.", rekao je Andrija.

Matt Time

Njegovo pravo ime je Matjaž, a to u engleskom prijevodu kratko znači Matt, to se činilo kao logičan izbor. Za njegovo prezime najviše je zaslužan njegov otac, koji kaže da se Matt rodio u pravo vrijeme. Kad je kasnije počeo praviti muziku, opet ga je stari podsjetio da je došlo njegovo vrijeme.

Nebs Jack

Nebojša Janjić, bosanskohercegovački DJ i producent i Banja Luke svoj alias duguje igri s imenom i inicijalima. Svoju je karijeru započeo vrlo rano, još kao 14-godišnjak. Nakon dugogodišnjeg rada, 2009. godine je pod imenom Neshoo izdao svoj prvi singl 'Lost Feeling' za talijanski label Italo Business te zauzeo prvo mjesto na njihovoj top 10 listi najprodavanijih singlova. Kasnije je pod imenom Nebs Jack potpisao ugovore s izdavačkim kućama

"Neki drugari su me od ranije zvali Nebs, pa igrajući se sa svojim inicijalima N.J. rodila se i ta ideja da moje umjetničko ime bude Nebs Jack.", rekao je Nebojša.

P.S.

Slobodan Popović je crnogorski DJ iz Herceg Novog. Poigrao se sa svojim inicijalima i došao do aliasa P.S., no zanimljiviji dio priče dolazi od neizostavnog ananasa koji Bobo nekako uvijek ima sa sobom te ga nudi kao okrijepu nakon partyja, a otkrio nam je i koja je fora s ananasom.

"Ljeti bude jaka vrućina na plaži, tako da mi je omiljeno piće hladan ananas u velikoj čaši . To traje godinama, tako da su s vremenom prijatelji i ljudi koji me prate počeli da mi donose ananas kad nastupam. Odatle je krenula i priča s 'Fresh Pineapple' projektom.", rekao je Bobo.

PEZNT

PEZNT je projekt BLACKSOULa i Mark De Linea, koji bilježi izdanja za etikete kao što su Toolroom, Nurvous i Full Intention Records, a momci su nas uputili kako je došlo do tog aliasa:

"PEZNT je naš odgovor na današnji život, općeprisutnu dvoličnost te snobizam. To je ujedno i oda seljaku koji svoj kruh može zaraditi jedino na pošten način i s kvalitetnim proizvodom. S druge strane, volimo zajebanciju, pa smo rekli 'Zašto ne PEZNT?'", rekao je Blacksoul.

Pion

Vladan Jarić aka Pion producent je i DJ iz Beograda. Nedavno je izbacio fantastičan remiks za A Must Have label, za koji smo imali premijeru, a uvjereni smo kako regija i svijet tek imaju čuti za njega i njegove produkcije. A kako je došlo do njegovog aliasa, Dovla nam je rekao:

"Bilo je to davne 2002. ili 2003. godine. Trebao sam nabrzaka da pošaljem neki demo za izdanje. Imao sam par ideja, nekako mi je Pion pa na pamet u tom momentu i to je bilo to!

Popi Divine

Pobjednik Burn Residency natjecanja 2015 i srpski producent i DJ Popi Divine svoj alias vuče iz prezimena Popović. Njegovi počeci bili su vezani za soul house i deep house, no kako je počeo puštati u klubovima, pronašao se u old school progressive houseu i deep techu. Nakon nekog vremena, kada se zainteresirao za produkciju, postao je dio elektronskog benda Divine Electrica, s prijateljem 2007. godine.

"Nakon nekoliko godina zajedničkih nastupa i produkcije, naši su se stilovi promijenili i odlučili smo da ćemo se da raziđemo. Tako sam postao ovo što sam danas, Popi from Divine, ili samo kraće Popi Divine."

RanchaTek

Vladimir Rančić, producent i DJ iz Srbije do svog je aliasa došao kombinacijom prezimena i glazbe kakvu je puštao.

"Rančić, pa mi je nadimak Rancha, ali mi je to bilo previše prosto, pa kad sam u lokalnom klubu 2009. ustao svi su bili u fazonu 'Šta ćeš da puštaš, onaj tvoj tech?', i tako oko 2010. uzeo sam alias RanchaTek, spoj imena i techno - tech house.", rekao je Vladimir.

Raven TK

Gavrilo Jovović crnogorski je DJ iz Podgorice, a na sceni je više od 15 godina. Dio je ekipe Techno Klinika, a često ga možete vidjeti kako nastupa u Maximusu.

"Raven dolazi još na samom početku moje DJ karijere, od prijateljice koja je vodila posao u jednom klubu gdje sam bio rezident. Od nadimka gavran/gavrilo , na engleski raven i tako je ostalo. A 'TK' je skraćenica od Techno Klinika.", rekao je Gavrilo.

Reblok

Posljednjih mjeseci ovaj mladi producent iz Srbije niže odlična izdanja poput zadnjeg za Flashmob Records, 'All The Way' EP, a kako je došlo do aliasa, Goran Paradjina je rekao:

"Kao malom, omiljeni mi je brend patika bio Reebok, hahaha, to su mi prve patike kojih se sećam kad sam bio mali."

Next Page »
Loading...
Loading...