Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

CortexThrill legende se vraćaju promocijom singla na Astralisu

Intervju pred povratnički nastup

  • Mixmag Adria
  • 21 March 2017

Procvatu hrvatske elektroničke plesne scene ponovno pridonosi i CortexThrill. Duo koji čine Ivo T. Montina i Sven Gleđa, jedan je od prvih projekata te glazbe. 7.ožujka na 19. godišnjici Astralisa, u zagrebačkom Bestu, nastupiti će prvi put nakon petnaest godina stanke s ekipom u sastavu : DJ GoCut, Damir Ludvig i Kris Kylven (UltimateXperience /JunoReactor).

m: Gdje i kada je održan vaš prvi javni nastup?

CT: Zagrebački Glazbeno-scenski centar Kulušić u kojem su svoje albume snimile grupe kao što su Azra, Film i mnoge druge, poistovjećuje se s novim valom osamdesetih, no je to prostor značajan i za val elektroničke glazbe. Godinama prije nego su se tamo održavali službeni after partiji za Astralis i ostali programi elektroničke glazbe, CortexThrill je održao svoj prvi nastup uživo u organizaciji Dubravka Jagatića, koji nas je od samog početka prepoznao i podržao kao jedan od prvih elektronskih projekata u Hrvatskoj. Bilo je to u listopadu 1992.

m: Kako je to izgledalo?

CT: Bili smo otkačeni klinci željni dokazivanja. Imali smo potpuno drugačiju glazbu od onoga što je tada bilo uobičajeno. Okružili smo se isključivo sintesajzerima i ritam mašinama, a na sebi smo nosili bijele kombinezone i zaštitne maske. U trenutku kulminacije našeg nastupa izvadili smo "Iskrinu" bušilicu i brušenjem na mikrofon izazvali iskrenje. Iskre su frcale po pozornici i prvim redovima posjetitelja, a cijeli je Kulušić „gorio“! Tek smo kasnije shvatili da smo na taj način mogli izazvati požar i postići da Kulušić doslovno izgori.

m: Izdanje za etiketu Bonzai bila je ključna odskočna daska za CortexThrill. Čime je ova belgijska etiketa toliko bitna za vašu karijeru?

CT: Bilo je to 1993. Trance kao stil je postao toliko prisutan u medijima, da ga više ni televizije kao što su VIVA, MCM, a ni MTV nisu mogle ignorirati.

Damir Cuculić i Irena Ščurić radili su emisiju Top DJ Mag, a objavljivali su reportaže sa gigantskih partyja na nacionalnoj televiziji. Najzanimljiviji izvođači s događaja kao što je Mayday, uvijek su bili producenti koji su objavljivali za belgijsku izdavačku kuću Bonzai. Ne zato jer su svojim zvukom bili najbliži pop glazbi, već zato jer su radili beskompromisnu glazbu sa stavom.

Kada je CortexThrill potpisao ugovor za Bonzai, to je značilo postati dio prve lige svjetske underground elektroničke scene. Tako je i bilo. Već prva ploča „Intro“, koja je objavljena na ovoj etiketi prodana je u gotovo 5.000 primjeraka, a slijedile su ju ploče i nadmašile.

m: Kako je ugovor za Bonzai promijenio vašu svakodnevnicu?

CT: Bilo bi gotovo nemoguće nezapaženo proći centrom Zagreba, a da netko u prolazu ne bi komentirao kako je CortexThrill potpisao za Bonzai. Čestitke su stizale sa svih strana, a sve veća popularnost je omogućila i nastupe na događajima kao što su Raveland, WetDreams, Vivid, Trancevision itd.

m: Uskoro je slijedio i prvi međunarodni nastup, zar ne?

CT: Tako je! Slijedio prvi nastup u Belgiji (veliki party na 2 godine BonzaiRecordsa) koji je dokazao da je zagrebačka popularnost projekta zanemariva sa onom u Antwerpenu. Nekoliko tisuća Belgijanaca je plesalo na hrvatske elektroničke ritmove u ogromnom hangaru skandirajući ime CortexThrill u zanosu. Njihov pogled na modu bio je totalno drugačiji od našeg i bilo je simpatično vidjeti ekipu u širokim rejverskim majicama zataknutim u hlače, opasane širokim remenjem.

m: Nakon toga su slijedili bezbrojni nastupi po cijeloj Europi, koji su bili najznačajniji?

CT: Slijedili su nastupi u mnogobrojnim europskim gradovima, a najveći događaji na kojima je CortexThrill svirao bili su u Njemačkoj. Radi se o festivalima Mayday u sklopu BonzaiAllStars nastupa, te Love Parade sa pola milijuna posjetitelja.

m: Nakon nastupa na berlinskom festivalu Love Parade, odlučili ste otići na zasluženi odmor, no prije toga slijedila je još jedna svirka – Astralis.

CT: Istina, nakon povratka iz Njemačke odlučili smo odsvirati oproštajni nastup na Astralisu u zagrebačkom Bestu i napraviti stanku. Nismo ni slutili da će stanka trajati petnaest godina.

m: Nakon punih petnaest godina vraćate se na Astralis u Bestu i to u sklopu partija kojim se slavi devetnaesti rođendan ove klupske večeri!

CT: Sudbina je htjela da ponovno nastupimo na Astralisu u Bestu i to na 19. godišnjici ovog najdugovječnijeg hrvatskog klupskog projekta, tako da nastavljamo upravo tamo gdje smo stali.

m: Nedavno objavljeni album 'UniqueMosaic' (Soul Access Records) i već drugi potpisani singl za Bonzai Progressive Records, govori da se niste vratili kako bi živjeli na staroj slavi, a Astralis ćete iskoristiti za promociju novog singla pod imenom 'Utopia'?

CT: CortexThrill je oduvijek bio kategoričan projekt koji nije trpio kompromise. Vratili smo se da bi stvarali, a ne igrali na kartu nostalgije. Radimo punom parom! Imamo bolju produkciju nego ikad, a studio smo prebacili na lokaciju s pogledom na cijeli grad, pa smo mu nadjenuli ime „Panorama“.

m: U sklopu godišnjice Astralisa, 7. travnja u Bestu, izvest ćete i svjetsku premijeru singla „Utopia“, koja izlazi za Bonzai etiketi. Što se još može očekivati od vas u skoroj budućnosti?

CT: Singl 'Utopia' je tek početak, no to nije sve, povodom 25 godina postojanja, Bonzai je naručio CortexThrill remix klasika 'The First Rebirth', koji su Jones&Stephenson originalno objavili 1993.


CortexThrill poslušajte 7. travnja/aprila u zagrebačkom Bestu, na 19. rođendanu Astralisa.

Load the next article...
Loading...
Loading...