Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Kako pop glazba krade velike umove elektronske glazbe

Velika pop imena traže producente više no ikad

  • Mixmag Adria
  • 9 February 2017

Pop je uvijek vrebao na underground i u njemu tražio ideje. Ranih 90-ih, U2 je stisnuo Oakenfold za kredibilitet; ranih 2000-ih Madonna je otela Stuart Pricea, koji više nije baš viđen ponovno na ovoj strani dancea. No, današnji kulturalni vampirizam, u ovoj mjeri, još nije viđen. Pop nikada nije bio elektronskiji: Diplo je radio beatove za Ushera, Biebera i Madonnu, Chase And Status su radili trake za Rihannu, a Rusko je dao vjetar u leđa Britney Spears i Cypress Hillu. Čak su i Gesaffelstein i HudMo namamljeni u čudni svemir Kanye Westa.

Je li elektronska glazba trenutno tema odljeva mozgova koji postupno usisava neke od najkreativnijih umova za benefit mainstreama? Moguće.

Prije 20 godina, talentirani kovači melodija i beatova, mogli su biti jedino producenti. Mogli su sjediti u svojim studijima po cijele dane, DJevi su puštali svoj underground house, techno ili d'n'b cijele noći. Zaradili bi dovoljno od prodaje ploča, pa se nisu morali, ako nisu htjeli, baviti DJ-ingom, kako bi podebljali zaradu. Deset godina kasnije, digitalni svijet je preuzeo stvari, a isplate od prodaje ploča počele su se smanjivati.

Danas je manje izgledno da će mladi producenti biti inicijalno prepoznati u klupskoj kulturi, zbog platformi kao što su YouTube i SoundCloud. Dok je većina artista koji imaju više od 25 godina prvi susret s DJ kulturom kao utjecajem, imala na plesnom podiju, mlađi producenti otkrivaju glazbu preko interneta i počinju učiti i brusiti vještinu puno ranije u životu. Ideja razvaljivanja floora nije njihov primarni cilj.

No, ova kreativna migracija se događa od vrha do dna. Možda su tihi oko toga zbog tajnih dogovora i ugovora, no sve više i više producenata mijenja način djelovanja. Neki zbog izazova, neki zbog love, neki jer im njihov menadžment kaže da je to dobra ideja, neki jer je to zaista ono što žele raditi...bave se ghost produkcijom ili rade sample packove i setove za manje talentirane artiste.

Next Page »
Loading...
Loading...