Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Dee: "Preferiram klubove, ali nikako ne mogu da zanemarim osećaj koji imam ako stanem pred par hiljada ljudi"

Intervju s beogradskom DJ-icom čije vrijeme tek dolazi

  • Mixmag Adria
  • 2 June 2017

Dee je pseudonim koji stoji iza imena Dijane Knežević. Puštanjem glazbe počela se baviti 2008. od kada i nastupa po cijeloj regiji.

Karijeru je započela puštajući house, a kasnije je počela koketirati i dub-tech i tehno zvukovima.

U njezinim setovima uživala je publika nekih od najrenomiranijih beogradskih klubova kao što su The Tube, Mladost, Lasta, Gadost, Brankow, ali i mnogi drugi pupularni klubovi. Također je nastupala na brojnim festivalima uključujući Enter Festival u Hrvatskoj, Love Fest u Vrnjačkoj Banji, kao i na - Exitu. Vrhunac dosadašnje DJ karijere dostiže nastupom na Amsterdam Dance Eventu 2013, a nakon toga, svoju pažnju preusmjerava na muzičku produkciju, naravno uz kontinuirano bavljenje prvom ljubavi - DJ-ingom. Tijekom ljeta 2015. svirala je u klubu Kalypso na Zrću, a bila je rezident DJ u klubu Carpe Diem Beach na Hvaru, takođee u Hrvatskoj.

2016. i 2017. ponovno se našla među među brojnim artistima na Amsterdam Dance Eventu, Raveolutionu i Green Love Festivalu .

Dijanu smo pitali o planovima, počecima i njezinim nastupima u Beogradu i šire. Pročitajte ispod.

Razgovarao: Tomislav Brusač

m: Sedam godina puštaš glazbu. Kako je sve počelo za tebe i čega se najradije sjećaš u svojim počecima?

Dijana: Svoju mladost živim kroz svoj grad, kroz njegove ljude, klubove, događaje… Ja sam slušala, osluškivala, đuskala i onda prepoznala emociju koja mi je rekla da želim muziku kao svoj poziv. Ono čega se sećam je upravo to - početak kao takav. Kada kreneš da se baviš nečim što najverovatnije neće stati da se razvija dok god si živ, onda ne zaboravljaš ni prvi dodir sa miksetom, ni prvi put kada ti je neko rekao da se odlično proveo slušajući te…

m: Nastupala si u nekim od najboljih beogradskih klubova. Je li ti je trebalo dugo da dođeš do nekih bitnijih gaža?

Dijana: Iskreno govoreći, trebalo mi je. To je jedan put koji baš onako dobro treba da izgaziš. The Tube je bio mesto gde sam najpre izlazila, da bih kroz nekoliko godina tamo postala rezident. Kada se osvrnem unazad, sve se događalo baš u trenucima u kojima je i trebalo.

m: Puštala si na dosta festivala i velikim partijima poput nedavnog Green Lovea i Raveolutiona. Kako ti je puštat glazbu na velikim eventima, a kako u manjim klubovima. Ima li prednosti, mana?

Dijana: Ova godina je počela sjajno. Raveolution je bio prvi veliki gig koji sam imala u mom gradu. A nama koji smo iz ovog posla i umetnosti neretko je najteže da baš u svom rodnom gradu napravimo nešto veliko. Verujem da je tim nastupom zaista počelo nešto veliko u mom životu i karijeri. Spominjete Green Love, da, on svakako spada u tu grupu velikih nastupa, zbog čega neće otići daleko iz moje memorije. Inače, preferiram klubove, jednostavno to je neki moj afinitet. Ali nikako ne mogu da zanemarim osećaj koji imam ako stanem pred 3, 4 hiljade ljudi.

m: Planiraš li izdavati glazbu i baviti se produkcijom?

Dijana: Upravo sam završila svoj prvi EP pod nazivom 'Dee Talk'. Čekam odgovore od nekoliko izdavačkih kuća, da vidim i čujem i njihov feedback, pa verujem da će moje izdanje kroz mesec dana biti out.

m: Kada bi odmah mogla odabrati rezidenciju u nekom svjetski poznatom klubu, koji bi to bio i zašto?

Dijana: Recimo Egg London. Od festivala BPM i Burning Man. Mislim da ne moram preterano pojašnjavati njihovu simboliku, vrednost, značaj za svet elektronske muzike…

m: Kad nisi za pultom ili ne tražiš novu glazbu, čime se baviš?

Dijana: Znate već da je muzika način života, da vam toliko daje i uzima, pa je možda i dovoljno biti u konstantnom odnosu sa njom. Ono što još mogu da uglavim uz nju, jesu neke kreativne stvari. Volim da pišem poeziju, tako se praznim. Tu je i moda…

m: Možeš li nam reći koja ti je gaža u regiji ostala u posebnom pamćenju?

Dijana: Izdvojila bih Calypso (Zrće), Carpe Diem (Hvar) i jedan after party u Ljubljani.

m: Što sada vrtiš, koji stil ti je glavni, a s čim voliš eksperimentirati?

Dijana: Sada sam u domenu dub tech, micro house i house. Ima dosta žanrova koje volim da ubacim u set, onda kada osetim da mogu i kada procenim da ćemo se publika i ja razumeti u tom trenutku. Tu su funk, leftfield house, jackin house… Iz mojih kućnih zvučnika možete čuti sve i svašta. Volim drum n' bass liquid. Čak sam jednom na kraju seta pustila jednu od omiljenih traka iz tog žanra i moram vam priznati da je publika odreagovala pozitivno ludo.

m: Što se događa na ljeto, imaš li planova, gaža?

Dijana: Za vreme letnje sezone biću rezident u dva beogradska kluba. Družićemo se i u regionu, jer me u julu čeka Deepholic party na Hvaru. Krajem avgusta puštam na Malti, u okviru jednog kul festivala… Biće ovo busy leto za mene, ali to je ono zbog čega sam tu i za sebe i za publiku.

Load the next article...
Loading...
Loading...