Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Dejan Milićević: "Za sada su sjajne reakcije sa svih strana, dobivam pohvale čak iz Japana"

Intervju povodom izlaska Dejanovog trećeg albuma

  • Mixmag Adria
  • 19 April 2017

Dejan Milićević, jedan od pionira srpske techno scene upravo je izdao novi album, a povodom toga popričao je s nama u ekskluzivnom intervjuu.

Na sceni je još od sredine devedestih kada je uz Marka Nastića djelovao kroz Teenage Techno Punks B2B act. Njegova glazba i specifičan stil koji predstavlja jedinstvenu fuziju techna i housea uobličena je u dva albuma 'Trust And The Purpose' i 'Keep Talking Girl', a 2014. je pokrenuo vlastitu vinil etiketu Tit0.

Dejanov treći album koji sumira njegov rad prethodne godine, ali i bogatu 20 godišnju karijeru, pod nazivom “Summation” (∑), objavljen je na poznatoj berlinskoj etiketi Plastic City.

Album čini 11 pjesama, koje sežu od house do techno zvuka, od klupskih do albumskih pjesama. Autor ilustracije korištene kao omot albuma “Summation”, ali i omota svih glazbenih izdanja na etiketi Tit Zero Dejana Milićevića djelo su renomiranog beogradskog multimedijalnog umjetnika Džonija Rackovića.

Povodom promocije albuma u Beogradu je održana i izložba tih omota koju su posjetili brojni pripadnici glazbene elektorničke scene.

Dejanov novi album možete poslušati i kupiti ovdje, a ispod pročitajte intervju.

Razgovarao: Tomislav Brusač

m: Prvo da prođemo neke osnove. Počeo si jako rano, kao tinejdžer. Čega se najradije sjećaš iz tih vremena?

Dejan: Da, tako je, počeo sam da se bavim muzikom s 15 godina, kao jako mladi rejver, kada sam otkrio o čemu se tu zapravo radi. U to vreme je elektronska scena u Beogradu već uzimala ozbiljan zalet s pionirima poput S.T.R.O.B. (RIP), Mark Wee, Boža Podunavac i rado sam bio posetiilac njihovih nastupa a ubrzo i kolega za DJ pultom. Najradije se sećam kluba Industrija, naše Meke elektronike, i tog ludog osećaja kada svi kolektivno iz ekipe jedva čekamo vikend, naravno zbog provoda, i da testiramo nove ploče koje smo btw. jedva uspevali da nabavimo tokom tih mračnih 90-ih.

m: Sada naglo preskačemo 20 godina – izdao si već treći album- 'Summation'. Što je bila inspiracija za njega, koliko si ga dugo radio?

Dejan: Summation je moj poslednji projekat koji na neki način i sumira sva moja muzička iskustva u jednu vožnju od 11 pesama. Sav materijal koji se tu nalazi, skupljao sam tokom poslednje 3 godine uporedo s izdanjima u formi EP-eva koja sam izdavao u tom periodu, koncept je bio da izdanja budu više klupski orijentisana, a da album malo izađe iz comfort zone bangera i ispriča malo intimniju priču. Žanrovski nije ograničavan tako da imamo muzički raspon od no beat trekova, preko Detroita i Chicaga do vokalnih deonica i jazza.

m: Kad ga usporediš s prva dva albuma, misliš li da je bolji, drugačiji?

Dejan: Hard to tell, hm, definitivno od mog prvog albuma sam počeo da shvatam muziku koju pravim na drugačiji način nego pre, i svakako bih mogao da kažem da je ta 2011 godina kada sam počeo svoj muzički opus koji i dalje traje, tako da bi ovaj poslednji album bio upravo nastavak prvog i drugog. Na prvom albumu je akcenat bio jazz, na drugom sam već krenuo u analogniji zvuk a na trećem sam sve to plus povratak na korijene elektronske muzike. Koji je bolji, ostavit ću slušaocima da zaključe :).

m: U tvojoj bogatoj biografiji stoji da si obišao barem 15 zemalja sa svojim DJ nastupima. Sjećaš li se nekog posebnog nastupa?

Dejan: Nezgodno pitanje, mislim, kao fudbalera koji jako dugo igra fudbal da pitaš koja mu je omiljena utakmica. Svašta se tu dešavalo u proteklih 20 godina :).

m: Kako je došlo do tvojeg Boiler Room nastupa?

Dejan: Pre par godina u Beogradu se sastavila jako dobra ekipa promotera i organizatora i odlučili su da urade jedan super projekat Mad in Belgrade, i pored neverovatno dobrih artista momci su uspeli da dovedu Boiler Room gde se ukazala prilika za nas nekoliko artista da se pokažemo Boiler Room publici širom sveta i damo svoj max.

m: Pokrenuo si i vlastitu Tit Zero Recordings etiketu 2014. Koji je fokus etikete, što se izdaje i kakvi su planovi?

Dejan: Etiketa radi punom parom, na novom digital izdanju su moje 3 trake u potpunom zvuku labela, zatim ide vinil izdanje s mojim originalom i remiksevima od Gerry Read i Gramophonedzije pa posle toga sledi novi Various Artists digital koji još nije potpun jer tražim još jednog newcomera koji će da me oduševi poput Jana Kinčla i Danijela Kevića koji su se pojavili u decembru 2016.

m: Vratimo se malo na album. Očekuješ li isti uspjeh koji su imali prijašnji albumi, ili se nadaš još boljoj reakciji i prodaji?

Dejan: Mislim, lepota je u oku posmatrača tako da nemam pojma šta da očekujem, za sada su sjajne reakcije sa svih strana, dobivam pohvale čak iz Japana. Najbolje da me pitate to pitanje za nekih 6 meseci kad se slegnu utisci.

m: Imaš neki hobi? Vrtlarstvo i slično?

Dejan: Još uvek ne, previše zujim, možda kad još malo omatorim :)

m: Koja traka ti je toliko draga da bi htio da si ju ti napravio?

Dejan: Blackwater - Octave One

m: Kakvi su planovi za proljeće i ljeto? Gdje te možemo "uloviti"?

Dejan: Uh, svašta se tu kuva, zapravo nisam stao od početka godine koja je počela nastupom u Bangkoku. Za sada mogu spomenuti samo nekoliko datuma u Hrvatskoj: u Zagrebu nastupam 6.maja, na Krku 10.juna, a ovog leta me možete čuti i na jednom od najboljih techno festivala kojem se uvek vrlo rado vraćam - Sonus Festivalu na Pagu…. Također, u junu imam priliku za jednu novu destinaciju na mojoj mapi, Malta. Svi koji me žele slušati ovog proleća i leta neka posete moj Facebook page gde su sve informacije o mojim nastupima. Vidimo se na nekom od gigova.

m: Zamislimo na sekundu da ne postoji techno kao žanr. Kakvu bi glazbu u tom slučaju puštao?

Dejan: Verovatno bih se bavio nečim drugim, tipa arhitektura, techno je moja prva ljubav i razlog zbog čega sam DJ.

m: Za kraj, možeš li nam reći koja je tebi definitivno najdraža traka s albuma 'Summation'?

Dejan: Naravno, meni je omiljena saradnja sa vokalisticom Minom zbog načina kako je nastala pesma, potpuno simpatično, live jam i u roku od jako malo vremena se desio trek.

Load the next article...
Loading...
Loading...