Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Deset načina na koje festivali potiču društvena i ekološka pitanja

Nije baš sve u hedonizmu

  • Mixmag Adria
  • 4 June 2017

Dok većina časopisa i njihove naslovnice opisuju glazbene festivale kao hedonistička okupljanja partijanera, ako zanemarite (taj aspekt) i vrijednost vrhunskog line-upa, možda ćete biti iznenađeni činjenicom da mnogi festivali čine velike napore za rješavanje društvenih i okolišnih pitanja. Uostalom, dobar festival može profitirati od takvih događaja samo s punom odgovornošću prema resursima –kako ljudskim, tako i okolišnim.

Pred Vama je 10 načina kako festivali diljem svijeta reagiraju na društvene i ekološke probleme počevši od njihovog utjecaja na naše navike u konzumiranju hrane, preko rješavanja seksualnog zlostavljanja, izvornih prava, i mnogih drugih.

Smanjenje štetnosti

U Portugalu, gdje je upotreba i posjedovanje droga dekriminalizirana, testiranje na droge vrši se otvoreno na festivalima kao što je Boom. U Sjevernoj Americi testiranje na licu mjesta nije baš uobičajeno. Kanadski festival Shambhalaje poduzeo je agresivan pristup smanjivanju upotrebe narkotika testiranjem droga na licu mjesta i to kroz ANKORS (AIDS Network Kootenay Outreach i Support Society), čak i prikazujući na panoima poznate „loše lijekove”.

Shambhala i drugi festivali također su osigurali i sigurne prostore za one koji bi mogli imati loš trip ili jednostavno trebaju mir i tišinu, često uz prisustvo volontera mentalnog zdravlja. Zendo Project postoji upravo za tu svrhu, pružajući takozvanu „psihodeličnu prvu pomoć“, na festivalima kao što su kalifornijski Lightning in a Bottle i kostarikanski Envision, uz Burning Man i AfrikaBurn. Osim toga, mnogi festivali posjeduju izdvojene „trijezne kampove“ za one koji traže iskustvo bez droge i alkohola.

Permakultura

Permakultura označava sustav etičkih i dizajnerskih principa koji vode ka odgovornom dizajnu ekosustava. Namijenjena je oponašati prirodne „sustave zatvorene petlje, bez otpada” - tako da ljudi mogu zadovoljiti svoje osnovne potrebe na održiv način.

Ponekad čak uključuje i kompostiranje ljudskog otpada, kao što je slučaj kod britanskog Glastonbury-ja, gdje se koriste kompostni toaleti. U sklopu terena Boom festivala proučavano je kompostiranje ljudskog otpada, a tako dobijeno gnojivo upotrijebljeno je na okolnom grmlju i biljkama. Neki festivali, poput Shambhala i tajlandskog Wonderfruit-a, posjeduju svoju zemlju, pružajući organizatorima jedinstvenu fleksibilnost za pokretanje vlastite održive prakse kao što su izgradnja vlastitih farmi i postrojenja za pročišćavanje vode.

Osiguravanje stipendija

EXIT festival iz Srbije vuče korijene iz aktivizma. Utemeljen 2000. godine kao studentski prosvjed protiv vlade i političkog okruženja obilježenog korupcijom i ugnjetavanjem, festival je održan na terenu između Univerziteta u Novom Sadu i lijeve obale Dunava. Događaj motivisan borbom protiv Miloševićevog režima, započeo je kao ilegalni stodnevni party, okupivši mlade ljude u borbi za slobodu i demokraciju. Rušenjem Miloševića 2000. godine, festival se pretvorio u proslavu Srbije koja se konačno ponovno otvorila ka međunarodnim odnosima, a festival se postepeno razvio u ono što je danas - jedan od najcjenjenijih europskih glazbenih festivala.

S obzirom na duboko usađene korijene festivala u studentskom aktivizmu, sasvim je prikladno da festivalska zaklada EXIT-a dodjeljuje stipendije lokalnim studentima Univerziteta u Novom Sadu, gdje je sve i počelo. Iako je događaj sada definitivno komercijalniji, povijest aktivizma festivala i danas intrigira.

Redukcija ugljika

Iako mnogi festivali čine značajne napore kako bi smanjili emisiju ugljika, postoje i neki koji idu korak dalje, obećavajući potpunu ugljičnu neutralnost. Tajlandski Wonderfruit festival otišao je još dalje obećavajući da će stvoriti mrežu pozitivnog ekološkog utjecaja. Festival je investirao u Rimba Rayarezervat biodiverziteta u Indoneziji, a ujedno je jedan od osnivača National Capital Alliance - organizacije koja povezuje „eko junake“ s kapitalom u cilju zaštite ugroženih šuma.

Jedan od pionira među ovim ekološkim junacima jei Todd Lemons, čija je metodologija sprečavanja krčenja šuma prilagođena UN-ovom REDD+ programu, koji je pomogao u sprječavanju deforestacije šumske površine veličine Singapura, u spomenutom rezervatu Rimba Raya.

Prepoznavanje autohtonih prava i kultura

Prošle godine, prije nego što se preko 1 milijun korisnika Facebooka prijavilo na Standing Rock, Symbiosisi Do Lab (organizatori Lightning in a Bottle) udružili su se kako bi podržali Standing Rockov-u borbu protiv Dakota Access Pipeline-a. Ove dvije organizacije su prikupile prijeko potrebne donacije iskoristivši višak zaliha festivala Symbiosis i skladišta Do Lab-a iz Los Angelesa, a potom prikupljenu robu prevezli u Standing Rock.

U 2014. godini Do Lab je objavio da nisu zabranili nošenje indijanskih perjanica, ali su poslali vrlo eksplicitnu poruku da nošenje istih „znači biti pokretni predstavnik preko 500 godina kolonijalizma i rasizma.“ Festivali kao što su Bass Coast, Osheaga, i drugi izričito zabranjuju domorodačke perjanice. Zabranjivanje perjanih kapa i donacije neće izbrisati naslijeđe kolonijalizma i rasizma. Cilj je stvaranje namjenskih centara za podršku i učenje o Prvim narodima i udruživanje s organizacijama poput Indigenous Environmental Alliance. Na taj način, uključujući domorodačke talente u svoje aktivnosti, festivali poduzimaju značajne korake u prepoznavanju kulture i prava domorodačkih naroda jer upravo njima duguju zemlju.

Formiranje neprofitnih i trgovinskih organizacija

Louisville, Kentucky's Forecastle Festival ima sopstvenu neprofitnu organizaciju posvećenu aktivizmu. Zaklada Forecastle prikuplja novac, podiže svijest i regrutira volontere za projekte, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Trenutni projekti uključuju podupiranje nastojanja Guayaki zaklade za regeneracijom ekosustava i osnaživanjem lokalnih autohtonih zajednica diljem Latinske Amerike. No i suradnju s Kentucky Natural Lands Trust-om, kako bi zaštitili i obnovili divljinu Pine Mountain-a, vitalnog migratornog i ekološkog koridora za brojne životinjske i biljne vrste.

Festivali se također pridružuju, podupiru i formiraju ključne trgovačke udruge i saveze - iskorištavaju kolektivnu snagu organizatora događanja, stejkholdera glazbene industrije, novinara, istraživača i to kako bi odgovorili na ključne teme kao što su politika droga, održivost i seksualno uznemiravanje. Neke od takvih organizacija su Association for Electronic Music, A Greener Festival, the Drug Policy Alliance, the Association of Independent Festivals, i Yourope.

Zauzimanje stava protiv seksualnog nasilja

Ranije ovog mjeseca, više od 25 festivala u Velikoj Britaniji sudjelovalo je u kampanji Safer Spaces, zamračivši svoje web stranice na 24 sata i dijeljenjem kratke animacije preko društvenih medija s hashtag-om #saferspacesatfestivals. Animacija je potaknula sudionike festivala na aktivniju ulogu u sprječavanju seksualnog zlostavljanja, pozivajući se na sljedeće poruke: Nulta tolerancija prema seksualnom zlostavljanju, Ruke k sebi ukoliko ne pristajete,i Ne budite promatrač.

Kampanju je pohvalilo više od 60 festivala u Velikoj Britaniji koji su se zajedno složili u potpisivanju Povelje o najboljim praksama ističući mjere koje treba poduzeti u cilju spriječavanja seksualnog napada. Mjere su uključivale politiku nulte tolerancije, povjerljive usluge socijalne skrbi, obuku o pitanjima vezanim uz seksualno nasilje, i tretman „pristup ka žrtvama seksualnog zlostavljanja“. Udruga nezavisnih festivala, koja je mobilizirala te kampanje, među svojim članovima okuplja festivale poput Secret Garden Party-a, Bestival-a, i Parklife-a.

Festivali kao što su Electric Forest, Shambhala, ARISE, Bass Coast, Rainbow Serpent, Fusion Fest i mnogi drugi već manifestiraju ova načela i to tako što integriraju posebne dijelove kampova i sigurna mjesta za potencijalne žrtve, kako bi se po potrebi sklonile, uz jasnu parolu -„Suglasnost je seksi“.

Biti vegetarijanac

Ne treba miješati Shambhala-u, kanadski festivalutemeljen na sasvim drugačijimobrascima, sa britanskimShambala festivalomkoji je, u 2016. godini, jasno naglasio potpuno uvođenje vegetarijanstva uklonivši sve proizvode od mesa i ribe na svojim štandovima kako za osoblje tako i za posjetioce. Iako još uvijek postoji mnogo rasprava o tome što meso čini našim tijelima, štetni učinci proizvodnje mesa na naše ekosustave su jasni i dobro dokumentirani od strane globalnih autoriteta kao što su UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu.

Analizi ovog događaja, pokazala je da 77 posto ispitanika Shambala-e žele da događaj nastavi sa politikom vegetarijanstva, dok je trećina ispitanika naglasila da su od festivala značajno smanjili unos mesa i ribe (isključujući 30 posto ispitanika koji su odgovorili da su već bili vegani ili vegetarijanaci).I ove godine festival će biti bez mesa i ribe, no nisu isključili eventualno uvođenje nekih "uber-održivih opcija za meso i ribu na lokalitetu predstavljene na iznenađujući i provokativan način koji bi tjerali na razmišljanje".

Mentorstvo

Pariz, francuski We Love Green festival mentorira vodeće lidere zainteresirane za zeleni dizajn. Njihova Laboratoire D'expérimentations Scenographiquesje dvotjednidomaćin i rezidencija kandidatima odabranim od strane članova prestižnog žirija dizajnerske zajednice. Odabrani studenti apsolventii dizajneri koriste reciklirane materijale za svoje projekte, koji se financiraju i podržavaju od strane namjenskih produkcijskih timova i scenografa.

Iako dobijaju mentorstvo i pomoć, mladi umjetnici i dalje zadržavaju autonomiju i vlasništvo nad svojim projektima, uz podršku široke mreže stručnjaka i uživaju znatno veću izloženost zahvaljujući boravku i djelovanju usklopu We Love Green's Laboratoire D'experimentations Scenographiques-a. Iako vas ime navodi da je riječ oisključivo „zelenom“ festivalu, događaj privlači vrhunski dijapazon talenata elektroničke glazbe, poput ovogodišnjih izvođača -Nicolas Jaar, Moderat, DJ Koze, Motor City Drum Ensemble i mnoge druge.

Transparentnost i odgovornost

Festivali trebaju redovito pratiti svoj napredak i plasirati podatake kako bi znali što se mora poboljšati. Izrada izvješća i statističkih podataka, kao i njihova dostupnost javnosti, ključni su koraci ka osnaživanju festivalske zajednice, kako bi organizatori bili odgovorni na svoje pretpostavljene gospodarske i ekološke utjecaje. San Francisco's Outside Landsi Glastonbury dijele neke svojih statističkih podataka. Čak je i Coachella organizator, AEG, objavio dubinsko izvješće o svojoj održivosti.

Load the next article...
Loading...
Loading...