Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

DJ Max: "Prije je DJ stvarao trendove, a ne trendovi DJ-a, ali sve više izgleda da se vraćamo na pravi put!"

Intervju sa zagrebačkim DJ-em uoči izlaska njegovog novog singla

  • Mixmag Adria
  • 14 June 2017

Dario Šarović, aka DJ Max zagrebački je DJ i radijski voditelj, s dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj elektronskoj sceni. Gotovo 30 godina Max je u svijetu glazbe, a njegova emisija, 'Dobro došli u Klub', koja se svake srijede emitira na drugom programu Hrvatskog radija, lagano se bliži svom 1000. izdanju.

Danas, 14. lipnja premijerno će predstaviti kompilaciju Ibiza Summer 2017., koja izlazi početkom srpnja i na kojoj se nalazi i njegov novi singl 'My World', o čemu možete više saznati u večerašnjoj emisiji Dobro došli u Klub, koja počinje u 23h na HR2

U intervjuu s Maxom porazgovarali smo o današnjoj industriji, clubbingu, novom singlu, emisiji, ali i o planovima za ovo ljeto.


Razgovarala: Lucija Brailo


m: Bok Max, kako si, čime se baviš ovih dana?

DJ Max: Bok Lucija. Evo gledam kako se svi vesele neradnim danima u lipnju, a ja se pitam: što je to neradni dan? :) Šalim se. U završnoj fazi su pripreme za ljetnu sezonu, pa mi je malo veća gužva jer trebam dobro uskladiti putovanja na nastupe s tjednim radijskim emisijama. Dakle, radno, ali veselo, jer se bavim poslom koji jako volim.

m: Na sceni si dugi niz godina, kako vidiš scenu danas, a kako na ondašnju scenu iz današnje perspektive? Možeš li povući paralelu?

DJ Max: Ako pobrojimo sve ljetne festivale i nastupe poznatih stranih DJ-a, možemo reći da je danas kod nas bolje nego ikada. Veliki festivali su prekrasan doživljaj i za publiku i za izvođače, no oni su i jedan od uzročnika zatvaranja mnogobrojnih klubova u Europi. Elektronička glazba startala je u malim prostorima, u klubovima i tijekom godina osvojila svijet pa se sada nalazimo pred novim izazovom, jer ne smijemo izgubiti esenciju clubbing-a, bazu iz koje sve nastaje. Reklamiranje visokih novčanih iznosa za nastup pojednih svjetskih DJ-eva je način kako glazbena industrija pokreće mase sljedbenika na kojima ostvaruje profit, no puno puta glazba ostaje zaboravljena u procesu. To je već dovelo do apsurdnih situacija i sada se nalazimo u vremenu kada je otpor tome sve snažniji. Vjerujem da ćemo sve više svjedočiti vraćanju glazbe u prvi plan. Od velikih festivalskih brendova Ultra je predvodnik novog pozitivnog trenda i to naglašava stvarajući Resistance podbrand kojim maksimalno popularizira House i Techno glazbu te DJ-ing u svom osnovnom obliku. Nekada smo u klubove odlazili kako bi se zabavili uz kvalitetnog DJ-a, koji nam je prezentirao kvalitetnu novu glazbu. DJ je stvarao trendove, a ne trendovi DJ-a i sve više izgleda da se vraćamo na pravi put.

m: Najpoznatiji si po puštanju house glazbe, no baviš se i drugim žanrovima? Koliko si sklon miješanju žanrova i voliš li se ograničiti žanrom? Zašto?

DJ Max: Obožavam House i njegove brojne izvedenice. Prije 27 godina sam krenuo s Discom i Funkom, puštao sam R&B i Hip Hop, no House je bio i ostao moj glavni pravac. Poznavanje raznih glazbenih žanrova je jako važno i preporučio bih mladim DJ-ima da se ne ograničavaju. S vremenom to iskustvo dođe do izražaja u ključnim momentima u karijeri. Za vrijeme svojih nastupa držim se teme događaja na kojem nastupam, ali volim pozitivno izazivati publiku, pružiti im neočekivano. Kvalitetan nastup pred publikom nije samo dobro pripremljeni DJ set, već prijenos pozitivne energije.

m: Osim DJ-ingom, baviš se i radijom, a tvoja emisija 'Dobro došli u Klub' bliži se lagano 1000. izdanju. Kako je sve krenulo i koliko se emisija promijenila te u kojem smjeru, ako se uopće promijenila?

DJ Max: Emisiju 'Dobro došli u klub' sam pokrenuo na Drugom programu Hrvatskog radija davne 1996. godine. Prije toga sam uređivao drugi dio subotnje večernje emisije u kojoj sam prezentirao novu klupsku glazbu i kada se otvorila programska mogućnost za samostalnu emisiju odmah sam ju prihvatio. Bio je to noćni program subotom i kako su se mijenjale programske sheme Drugog programa tako je i moja emisija mijenjala termin i vrijeme trajanja. Sada emisija ide srijedom na četvrtak od 23 do 01 i mogu reći da je to za današnje vrijeme idealan termin i format. Osnova svih ovih godina bila je i ostala promocija nove klupske glazbe i klupske scene pa možemo reći da se emisija je i nije promijenila, odnosno, promijenila se onoliko koliko je glazbena produkcija promijenjena. Sretan sam što je moja emisija dio života brojnih generacija poklonika elektroničke glazbe i veselim se svakom novom slušatelju, jednako kao prvom.

m: Bio si angažiran i kao sudac na 'DMC World DJ Championships' natjecanju, kako je to izgledalo i baviš li se time i danas?

DJ Max: Bilo je to 90-ih, točnije na Svjetskim prvenstvima 1995. i 1996. u Londonu i Riminiju. Bila su to teška vremena, rat je još uvijek trajao, a ja sam imao poriv predstaviti Hrvatsku u najboljem izdanju na tada prestižnom DJ događaju u svijetu. Organizirao sam 1995. kvalifikacijsko natjecanje u Zagrebu, odveo hrvatskog pobjednika na svjetsko prvenstvo i bio sam jako ponosan, no, kao što rekoh, bio je rat i za takvo nešto nije bilo sponzora pa je sve išlo iz mog i džepa mojih roditelja. 1996. nije bilo novaca za organizaciju prvenstva u Hrvatskoj (i dalje su me svi gledali kao da sam pao s Marsa), ali sam uspio ubaciti jednog hrvatskog DJ-a na kvalifikacije i na kraju na Svjetsko prvenstvo, na kojem sam također sudio. Bilo je to prekrasno iskustvo, ali zbog groznih situacija u našoj zemlji, nije se moglo adekvatno kapitalizirati. Danas je sustav natjecanja bitno drukčiji i mislim da sam u tom smislu postigao maksimum kada je bilo najteže te krenuo dalje u nekom drugom smjeru.

Danas ti izlazi singl 'My World'na Ibiza Summer 2017 kompilaciji. Kako je došlo do tog singla i koji su ti daljnji planovi vezani za produkciju?

DJ Max: Moj novi singl 'My World' pojavio se nedavno na britanskom CD Pool-u, na njihovoj seriji Underground za mjesec lipanj. To je prva faza promocije koja će svoj vrhunac doživjeti tijekom srpnja i kolovoza na Ibizi. Ove zime sam napravio tri nova singla, od kojih je 'My World' odabran za ekskluzivnu kompilaciju 'Ibiza Summer 2017', na kojoj se nalaze nova izdanja svjetskih velikana elektroničke glazbe kao što su StoneBridge, GloVibes, Felix, Frederico Scavo... Posebnost ove kompilacije je što se ne radi samo o digital download i CD-u, već o ekskluzivnom promotivnom paketu, koji svake godine na Ibizi putem kompilacije i organiziranih događaja predstavi iznimne producente i DJ-e. Drago mi je da sam ove godine dio tako značajog projekta, a posebno priznanje dobio sam ponudom organizatora da od odabranih 16 glazbenih djela, koja će se početkom srpnja naći na kompilaciji, napravim Megamix. Tim Megamixom krenula je promotivna kampanja putem društvenih mreža, a večeras će svjetsku radijsku premijeru imati upravo u mojoj emisji 'Dobro došli u klub'. Nakon završene kampanje, singl 'My World' bit će u prodaji na uobičajenim prodajnim mjestima i stream servisimau svijetu. Uz 'My World', ovo ljeto ću isprobati i neke svoje još neobjavljene materijale jer mi je iznimno bitna rekcija publike na nastupu, što će odrediti termin i način predstavljanja novih singlova široj publici. Uglavnom, očekujte od mene puno toga zanimljivog u tjednima i mjesecima koji dolaze.

m: Nastupao si na raznim velikim partyjima i festivalima. Koji ti se nastup baš urezao u sjećanje i zašto?

DJ Max: Huh, sad već ne govorimo o stotinama, već o nekoliko tisuća nastupa pa bih o sjećanjima i lijepim iskustvima mogao govoriti satima. Bilo je zanimljivo i u malim klubovima, jednako kao i na velikim festivalima. Poseban izazov mi je bio jedan doček Nove godine, kada sam sam puštao glazbu cijelu noć u jednoj od dvorana zagrebačkog Doma sportova. Događaj je bio podijeljen u dvije dvorane, a mene su tražili da sam 'držim' dvoranu za elektroničku glazbu. Bilo je krcato i sve televizijske vijesti su taj doček proglasile najboljim u Hrvatskoj. Imam prekrasna iskustva iz svih klubova u kojima sam nastupao cijeli niz godina, od Zagreba do Novalje, od Slavonskog Broda do Splita, Hvara, Ljubljane, Beča... Prvi nastup na Ultra Europe festivalu 2014. je bio poseban jer je bio moj prvi, a svaki sljedeći je prekrasan doživljaj puštanja glazbe ljudima iz cijelog svijeta. Sad, kad sam spomenuo Ultru, sjećam se zgodnog detalja s nastupa 2015., kada mi je jedna od posjetiteljica festivala od oduševljenja pokušala dobaciti svoj grudnjak :) ma bilo je svega... bezbroj anegdota. Rekoh, mogao bih se sada prisjećati satima.

m: Top 3 izdanja od početka godine?

DJ Max: Teško mi je izdvojiti Top 3 jer se svaki mjesec pojavi na tržištu dosta toga zanimljivog, a kako promoviram novu glazbu svaki tjedan putem svojih radijskih emisija, ne bih izdvojio samo tri izdanja. Drago mi je da se na svjetski vrh vraćaju neki producenti koji su nakon svjetskog mega uspjeha imali svojevrsnu kreativnu pauzu, što uz nove producente daje dodatno bogatstvo na sceni. Posebno mi je drago da Mixmag Adria svaki mjesec izdvaja i promovira hrvatske i regionalne producente i DJ-e.

m: Što misliš o trenutnom stanju regionalne elektronske glazbe, a što o lokalnoj, zagrebačkoj sceni?

DJ Max: Pohvalio bih Techno scenu koja je opstala u vrijeme kada je dosta toga kod nas otišlo u krivom smjeru, što je uzrokovano migracijama stanovništva i donošenja nekih drukčijih običaja, glazbe, kulture. Ono što nedostaje i što bi svakako trebalo dignuti i vratiti na nekadašnju poziciju je House. Tu ima puno prostora za napredak i svjedoci smo velike razlike između ljetne sezone na Jadranu i kontinentalnog dijela tijekom cijele godine. Izgleda da imamo podijelu na glazbu za strane turiste i glazbu za domaće stanovništvo. To nije dobro. Glazba treba spajati, a ne izolirati ljude. Vidimo na velikim festivalima poput Ultre publiku sa svih kontinenata i tu od domaćih mladih ljudi očekujem da se više otvore prema svijetu, da se ne izoliraju. Radio postaje s nezanimljivim formatiranim play listama koje sadrže pretežno staru glazbu, doprinjele su toj izolaciji.

m: Što spremaš za ljeto i gdje te sve možemo slušati?

DJ Max: Ove sezone bih izdvojio u srpnju Ultra Europe festival, što je moja četvrta godina za redom na Ultri te moj prvi nastup na MTV Summer Blast festivalu krajem kolovoza. Uz to će biti još gostovanja na poznatim ljetnim destinacijama kao što su Hvar, Split, Novalja. To je što se tiče Hrvatske, a izvan Hrvatske sam već spomenuo Ibizu i za rujan očekujem potvrdu najavljene turneje po Indiji. Puno toga je potvrđeno ili u pripremi tako da je najbolje pratiti informacije putem mojih profila na društvenim mrežama.

m: Poruka, i ako sam propustila nešto pitati, a htio bi reći, može ovdje :)

DJ Max: Poručio bih mladim DJ-ima i producentima da ne postoji prečica do uspjeha. Od svega je najvažnija glazba i kad mislite da ste nešto postigli, shvatite da sutrašnji dan donosi nešto novo zanimljiivo za naučiti. Učite svaki dan, poštujte ljude, prihvatite kritiku i pohvalu i na kraju će vas vaša djela učiniti velikima.


DJ Max će u 920. emisiji Dobro došli u Klub, 14. lipnja, s početkom u 23h, predstaviti svoj novi singl 'My World', koji izlazi na kompilaciji Ibiza Summer 2017.

Load the next article...
Loading...
Loading...