Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Eric Prydz: Top 10 trenutaka

Od Cireza do EPIC-a

  • Mixmag Adria
  • 9 June 2017

Kao jedan od najsvestranijih producenata u glazbenoj industriji, Eric Prydz nastavlja s inovacijama u dance glazbu, bilo kroz progressive house, sirovi techno, elektronsku glazbu koja se nasljanja na pop ili pak, trance. Izdao je više glazbe nego većina producenta, vlasnik je tri različita labela, a njegovi nastupi uživo guraju granice mogućeg, koristeći 3D i holograme. Čini se kako ni cijela njegova umjenost ne poznaje granice te iako je prominentna figura već 16 godina, još je uvijek u fokusu.

Sada pogotovo, s njegovim EPIC 5.0 audiovizualnim nastupom, s kojim je nedavno debitirao u Londonu te koji je najnoviji u njegovoj novoj, inovativnoj seriji evenata. Mixmag u ovom pregledu uranja duboko u povijest Prydza, kako bi vam pokazali neke od njegovih najboljih trenutaka.

Od ranih dana produkcije materijala fokusiranog na rave, kao i pop, do rasprodanih stadionskih nastupa, ovo je top 10 trenutaka Erica Prydza.

Eric Prydz predstavlja EPIC

2. aprila/travnja 2011. Eric Prydz u O2 Academy, u Brixtonu, nastupa na svom live EPIC showu. U to vrijeme, ovo je bio veliki korak naprijed u svijet super zvijezda, već postigavši veliki uspjeh na top ljestvicama. Danas je lako vidjeti koliko je utjecajan i važan bio taj event u Londonu, iako tada nitko nije mogao predvidjeti kako će EPIC serija evenata postati jedan od vodećih svjetskih performansa, gurajući granice live dance glazbe i tehnologije. 3D vizuali su još tada bili van norme, a još uvijek su rijetki i u današnjoj industriji, no prvi EPIC ponudio je uvid u Prydzovu viziju te učinio svijet uzbuđenim, pokazavši što je sve moguće.

First solo 12” ‘By Your Side/Mr. Jingles’

Izdano preko New Religion 2001, Eric Prydz je imao svoj solo 12" debi s izdanjem od dvije trake, naziva ‘By Your Side/Mr. Jingles’. Na svakoj strani su bile funky, house zarazne trake, a ‘Mr. Jingles’ se ističe jakom bas linijom, dok je ‘By Your Side’ isporučila svjetlucave melodije i suptilne gitarske rifove. Ovdje je Prydzovo putovanje tek počelo, no inicijalno izdanje je dokazalo da je duboko ukorijenjen u inovaciju sa zvučnim strukturama i ritmovima. Čisti groove namijenjen plesnom podiju.

'Call On Me'

Možda nije omiljeno među fanovima koji više naginju technu, no ‘Call On Me’ je lansiralo Erica Prydza pod reflektore tijekom njegovih ranih godina, 2004., otkad je i glavni igrač u industriji. Izašlo je preko Data Records, Ministry of Sound i Ultra te ima Steve Wimwooda koji pjeva vokalnu dionici iz njegove trake ‘Valerie’. Što još reći, nego zarazni vokali, ugodna melodija i beat koji vozi, odveli su ga i na mainstrem naslovnice. Završilo je na vrhu chartova na brojnim tržištima diljem svijeta. Uz traku je stigao i video koji se lako ne zaboravlja, a u njemu su žena i muškarac na satu aerobika koji treniraju u seksualnoj maniri.

"Pryda Snare"

Nitko zaista ne zna tko je bila prva osoba koja je koristila “Pryda Snare”. Vjerojatno je korišten u glazbi i prije nego što ga je Prydz doveo u fokus. No, razlog zbog kojeg je nazvan tako leži u činjenici da je on lansirao trend koji se nastavlja do danas. Dalek, kompresiran i atmosferičan snare prvi se put pojavio u Prydzovoj glazbi kasne 2000. Trake poput ‘Pjanoo’ poslužile su kao uvod prema zvučnom profilu, no ‘Miami To Atlanta’ je bila traka koja ga je isporučila po prvi put. Dodan je zarazan 'touch' njegovoj glazbi, koji je ulovio i pažnju fanova i producenata diljem svijeta te koji ima snažan utjecaj ma budućnost elektronske glazbe.

Mouseville

Oduvijek je bilo jasno da Prydz ima puno glazbe za podijeliti. U razdoblju od samo nekoliko godina, tijekom sredine 00-ih, lansirao je tri labela - Pryda, Pryda Friends, Mouseville, a posljednja je etiketa postala dom za njegov techno materijal pod aliasom Cirez D. Label je lansiran 2004. godine te je zacementirao njegovo mjesto u underground elektronskoj glazbi, čak u osto vrijeme dok je njegov drugi moniker plovio mainstream vodama. Nesumnjivo je više fanova njegovog sirovog i rubnog techna, a Mouseville je jedan masivni ikonski moment za Prydza, koji prikazuje raznolikost njegove karijere.

'Pjanoo'

Naravno da je ‘Call On Me’ bila prva traka koja je lansirala Prydza, no kako ne bi postao čudo s jednim hitom, uslijedila je ‘Pjanoo’ 2008. Iako je bilo puno izdanja između ‘Pjanoo’ je bio još jedan boost njegovoj popularnosti, još jednom dotaknimuvši vrhove top ljestvica. Tolika popularnost učinila je od trake da su ju uzeli mnogi mediji i sportski timovi, a popularnost je narasla još bržim ritmom. I danas je lako prepoznatljiva, što je još jedan dokaz njegove inteligentne produkcije i donošenja elektronske glazbe pod svjetla reflektora.

EPIC 3.0 Madison Square Garden

Budući ovo nije bio prvi put da je Prydz doveo svoj EPIC show u New York, a godinu prije toga je imao 2.0 performans u Hammersteinu, tržište je bilo spremno za nešto veliko od njegovog EPIC 3.0, a nema baš nešto veće od Madison Square Gardena. Do tada, očekivalo se da će EPIC isporučiti revolucionaran audiovizualni show, a u rujnu/septembru 2014. gurnuo je granice još i dalje pokazavši hologramske vizuale. Debitirao je i s novim i neizdanim materijalom, od kojeg se većina našla na njegovom drugom albumu 'Opus'. S najnovijim EPIC 5.0 showom, kojeg je nedavno predstavio u Londonu, uistinu je pomaknuo granice mogućeg. Fotografije nevjerojatnih holograma pogledajte ovdje.

Eric Prydz predstavlja Prydu

Debitantski album Erica Prydza, naslovljen ‘Pryda’, izdan je 2012. te je poslužio kao kulminacija njegove karijere koja je tada punila već 10 godina. Provirio je i u mainstream, ali izdao i brojna underground izdanja kao Cirez D, koja su pokorila plesne podije diljem svijeta. 'Pryda' album bio je zapakiran da isporuči zarazne i melodične motive koji na umu imaju plesni podij. No, ni tu se nije zaustavio. Izdao je još dva diska, izdavši re-edite i mikseve klasika. Na neki način, to je poput 'great hits' albuma, samo još i s novim trakama.

'Frankfurt'

Rano Pryda izdanje, ‘Frankfurt’, pokazalo je njegov afinitet prema synth varijacijama koje će postati njegov potpis u godinama koje su došle nakon. Izašlo 2006. godine, traka je imala retro touch 80-ih, s postojanim ritmovima koji su postavili temelje za delikatne i atmosferične synthove. Prisutna je kozmička esencija koju nastavlja širiti, no tijekom ranih godina ‘Frankfurt’ je bila traka koja je injektirala emociju i energiju na plesne podije. Izdržala je i test vremena s fantastičnom produkcijom.

'Opus'

Prošlo je četiri godine otkad je Eric Prydz izdao 'Pryda’, a to je bilo vrijeme kada je trebalo njegovu personu odvesti u budućnost, ponovno se vrativši formatu studijskog albuma. Nije nužno osvojio svijet s tim, no prije toga je izdao par Pryda EP-a u razmaku od tri godine. Kada je Prydz izdao ‘Opus’ 2016, industrija i njezini fanovi su bili osupnuti, a popeo se na prvo mjesto i na UK, i na SAD chartovima.Naslovna traka sama se činila kqo instant klasik, s progresivnom esencijom, koja je začarala slušatelje. Plus je Four Tet ponudio remiks koji je proširio doseg izdanja te je postao jedna od najvećih traka godine. Ovaj je album dokazao kako je moderni Prydz jači nego ikad te kako je njegova karijera daleko od završetka.

Load the next article...
Loading...
Loading...