Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Evident: "Uvijek sam za prirodu, bolja je od mračnih klubova"

Intervju povodom izdavanja debitantskog albuma

  • Mixmag Adria
  • 1 May 2017

Evident dolazi iz Ljubljane, a iza imena se krije talentirani producent, DJ i live act, Blaž Peruš.

Blaž je rezident SOLVD partyja u klubu K4 u Ljubljani, a vodi svoju vlastitu etiketu Soundhitectures na kojoj je izdao i svoj prvi album 'Mysteries We Don’t Have Time To Think About'.

S obzirom da je dosta skroman s informacijama u svojoj biografiji na društevnim mrežama, morali smo sami saznati više o njemu, njegovom albumu i nastupima.

Poslušajte album i pročitajte intervju ispod.

Razgovarao Tomislav Brusač


m: Prvi put si počeo nastupati 2012. Nastupaš s DJ setom i live. Je li i u početku bilo tako?

Blaž: Nije, krenuo sam kao DJ početnik na Traktoru, jer sam spretan s računalima, a niko u mojoj blizini nije imao opremu - pa je to bio jedini način da krenem. Sada, ako nastupam sam i dalje preferiram laptop, ali prebacio sam se na Ableton 2013. Iz jednostavnog razloga jer je on najbliži ekstenziji moga uma, to je moj produkcijski okoliš s kojim se osjećam ugodno. Obično u klubu sviram hibridni DJ/live set, što samo znaći da pokušavam ubaciti poneki loop, efekte, cutove, bubnjeve, govore, zvukove i edite između ili preko traka. Tehnički ništa posebno, više se radi o selekciji i fuziji elemenata - i često ovisi o razglasu. Ako je dobar, limita je manje.

m: Što preferiraš – DJ set ili live? Koje su prednosti a koje su mane oba nastupa?

Blaž: U posljednje vrijeme uživam u B2B setovima s različitim ljudima. To stvara otvoreniju atmosferu s drugačijom dinamikom od one kada bi sam puštao. Super je osjećaj podijeliti priču i učim kako se prilagoditi. To je najbolji trening za mene trenutno, jer nije sve u mojim rukama - a to mi se sviđa.

Kao umjetnik, uvijek bi radije odabra live set ili solo DJ set, jer tako imam slobodu raditi što želim, a svake sekunde možeš nešto raditi. Vjerojatno tako ispadneš malo zanimljiviji. Loša strana je da to zahtjeva puno više pripreme, duge provjere zvuka, dogovore oko slota, prenošenje opreme...Ima puno više stvari na koje moram misliti nego kad samo DJ-am, zato nije uvijek moguće to odraditi na dobar način.

m: Izdao si svoj prvi album 'Mysteries We Don’t Have Time To Think About' za vlastitu Soundhitectures etiketu. Što ti je bila inspiracija i koliko ti je trebalo da ga završiš?

Blaž: Radio sam na dosta "skica" i imao sam produkciju koja mi je ostala od prošle godine. Remiksirao sam većinu toga u oblik albuma. Sam sam radio i na miksu traka na albumu. Mislim da mi je trebalo oko 9 tjedana sveukupno, plus-minus koji dan. Imao sam ideju i nešto u sebi što sam imao potrebu izraziti.

m: Soundhitectures si pokrenuo 2014. – koja je bila ideja, i kakvu glazbu izdaje tvoja etiketa?

Blaž: Htio sam pratiti svoju intuiciju i izdavati raznoliku glazbu, jer mi je bio dosadan isti pristup gdje god sam pogledao. Htio sam naučiti kako stvari funkcioniraju i o čemu se tu radi. Također sam previše učio u to vrijeme, pa sam morao naći nešto drugo u čemu ću uživati.

m: Osim SOLVD partyja u K4 u Ljubljani, gdje te zainteresirani klaberi mogu uloviti?

Blaž: Trenutno uglavnom sviram na SOLVD-u, s čime sam trenutno zadovoljan.

m: Koja ti je najdraža traka s tvog albuma i zašto?

Blaž: 4. i 14. traka su mi vrlo drage. Iako nisu takve da bi ih pustio u klubu. Prva me fascinira jer ne razumijem kako je izašla iz mene. Druga jednostavno zvuči čvrsto s dobrom sveukupnom dinamikom - a to me dovodi u dobro raspoloženje. No nakon svega, i dalje zvuči hladnjikavo i mlako.

m: Kakve su reakcije na album do sada?

Blaž: Solidne, rekao bih, no ništa specijalno, ako sam iskren. Većina ljudi je uživala u njemu, dobio sam konstuktivnu kritiku i pohvale za one dobre stvari. Sam sam ga izdao, pa nisam ništa očekivao, ali vjerujem da je za mene najbolja stvar s albuma bio proces i arsenal traka koje sada imam. U live nastupu ih mogu transformirat u nešto totalno drugačije, a za mene - to je mjesto gdje se nalazi magija.

m: Da odmah možeš zamijeniti uloge s nekim producentom – tko bi to bio?

Blaž: Depeche mode, Trentemoller, Nicolas Jaar.. mnogi.

m: Kad ne stvaraš albume, čime se baviš?

Blaž: Upravo sam položio Computer and Information u Ljubljani. Programiram ili dizajniram različite stvari na webu, radim glazbu i učim još par vještina. Manje više, uzeo sam vremena za sebe kako bi se bavio onim što želim i to me čini sretnim.

m: Kako naši čitatelji mogu doći do tvojeg albuma?

Blaž: Mogu ga kupiti na Beatportu ili poslušati na Soundcloudu. Bit će dostupan i kao free download na mojem Soundcloudu za par mjeseci.

m:. SF ili Fantasy?

Blaž: U mojoj glavi nema razlike (linčujte me), pristajem na čudnu kombinaciju oba žanra.

m: Kako definiraš svoju zvuk i produkciju? Ima li nešto što bi volio producirati a da još nisi?

Blaž: Defiram na način "ajmo vidjeti gdje će me ovo odvesti". Želim isprobati sve, u posljednje vrijeme želim više surađivati s drugima, jer to čini glazbu boljom. Uvijek sam ju radio sam ili semplirao / remiksirao druge. Sad me zanima kombinacija svega i bolje definiranje Evidenta.

m: Kojeg se nastupa sjećaš da ti je posebno bio bitan i uspješan?

Blaž: Ne mogu odabrati jedan, ali uglavnom su vezani za ljude, a ne prostrore. Mislim da su neki od najboljih trenutaka bili u K4 u Ljubljani. 20/44 u BEogradu je bio zabavan. Izvir s Fornivom na ljeto 2016. je bio zaista dobar također. Izvir je zapravo rave u šumi, pored rijeke, sa zaista kvalitetnom glazbom i opuštenim ljudima, pa je zaista jedinstveno drugim iskustvima. Uvijek sam za prirodu, bolja je od mračnih klubova.

Load the next article...
Loading...
Loading...