Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Fotogalerija: ADE 2016. oborio dosadašnje rekorde

21. izdanje Amsterdam Dance Eventa

  • Mixmag Adria
  • 25 October 2016

U ponedjeljak, 24. listopada, ovogodišnji Amsterdam Dance Event je priveden kraju. Od srijede, 19. listopada pa nadalje, Amsterdam je u potpunosti bio posvećen 21. izdanju ADE, najvećem svjetskom klupskom festivalu za plesnu glazbu i najvažnijoj poslovnoj platformi za elektroničku glazbenu industriju. Ove godine je povećan kapacitet kako bi zadovoljili rastuću potražnju, a organizatori su ponosno objavili da je njihova konferencija rasprodana već desetu godinu zaredom. Ovogodišnje izdanje ADE je također razbilo stare rekorde, s 550 zvučnika, više od 2.200 umjetnika, 1000 događaja i 375 tisuća posjetitelja.

ADE Festival

Službena ceremonija otvaranja održana je u srijedu, pod kupolom Stedelijk Museum. Vizualni umjetnici Nick Mind, Nikki Hock, Children of the Light, transformirali su emotivni aspekt gledajući gužvu u velikoj skulpturi kroz koju se lomila slika.

Muzejska četvrt također je poslužila kao mjesto za prvi koncert ikada održan kod podvožnjaka u Rijskmuseum. Maceo Plex je svirao za dvije tisuće posjetitelja (od 60 tisuća ljudi koji su se registrirali za ovaj jedinstveni doživljaj). Van Gogh Museum je također predstavio posebno audio izdanje nizozemskog DJ-a Armin van Buuren-a, koji je istaknuo neka od svojih omiljenih djela.

Ovogodišnji festivalski program pokrio je cijeli spektar elektroničkih podžanrova, s više od 2.200 umjetnika, uključujući izvođače kao što su: Adam Beyer, Ben UFO, Craig David, David Guetta, Dixon, Dimitri Vegas & Like Mike, DJ Harvey, Francesco Tristanom, Gilles Peterson, Jessy Lanza Hudson Mohawke, Jazzy Jeff, Laurent Garnier, Laurie Anderson, Martin Garrix, Maya Jane Coles, Metropole Orkest, Nicole Moudaber, Netsky, Philip Glass, Rebeka, Richie Hawtin, Seth Troxler, Skepta and Voices From The Lake su se našli na nekim od 140 amsterdamskih najboljih glazbenih evenata u protekle četiri noći.

ADE konferencija

ADE konferencija je multimedijalna konferencija koja može ponuditi konačan godišnji poslovni plan i inspiraciju za platformu u području elektronske glazbe, s namjenski programiranim sastancima za poslovne profesionalce, start-up projekte, želje producenata i glazbenika, pitanja studenata, za vizualne umjetnike i scenske dizajnere.

Programi sadržavaju dubinsko znanje i uvid u sve urbane glazbene žanrove. ADE konferncija otkriva i vezu između plesa i brendova, odnos između glazbe i tehnologije te održivog, ekološki odgovornog poslovanja za globalne igrače u dance glazbenoj industriji. Pozvani predavači bili su Kickstarterova šefica za glazbu Molly Neuman, zatim Def Jam CEO, Steve Bartel, Gilles Peterson, dobitnik Grammya Om’mas Keith, Matthew Ogle iz Spotifya, Red Light menadžer Bruce Eskowitz, Rob Newlan iz Facebook Creative Shop, osnivač kuće Mute, Daniel Miller, Anthony Saleh iz Emagen Entertainment Group’s i Martin Goldschmidt, direktor svjetske nezavisne etikete Cooking Vinyl.

ADE Playground

Dnevni program ADE Playground pružio je zabavu, angažman i dosta iznenađenja za legije ljubitelja elektroničke glazbe koji posjećuju Amsterdam za vrijeme ADE. Ove godine na raspolaganju su bili besplatni dnevni programi koji sadržavaju bogatstvo plesne elektroničke glazbe vezane uz izložbe, filmove, dokumentarce, DJ showcase, tečajeve s profesionalnom opremom.

Ovaj program se događao na pet amsterdamskih glavnih područja, a koristila su se povijesna mjesta i jedinstveni prostori diljem grada. ADE MusicTalks, serija otvorenih razgovora i Q & A sesija, dovela je publiku veoma blizu svojim osobnim junacima, uključujući stvaraoce i vizionare kao što su Joris Voorn, Noisia, Octave One, Joe Claussell Oliver Heldens i Richie Hawtin. Glazbeni industrijski divovi Roland, Ableton, Native instruments, Pioneer, MOOG i drugi, ponudili su jedinstven uvid u najnoviju opremu.


Bilo je i nekoliko novih značajki na ovogodišnjem događaju. Bivše brodogradilište NDSM gat bilo je domaćin debitantskog ADE SLEEP/OVER, , pop-up kampa koji se nalazi na impresivanoj post -industrijskoj strani u Amsterdam Noord. Festivalsko naselje se također moglo pohvaliti popunjenosti od 100%, a to je preko četiri stotine udobnih, grijanih, soba sa smještajem koji ispušta pogled na grad Amsterdam. U festivalskom naselju je bio organiziran opsežan program glazbe, program razgovora s umjetnicima, nekoliko izložbi kao i predstava. A prvu noć, festivalsko naselje je bilo domaćin Nizozemske nacionalne opere koja je održala svoju prvu izvedbu na ADE - ‘Before Present’.

Prvi ADE hackathon održan je također u uredu Greenpeace -a. Pokrenut je u suradnji s DGTL i mladim kreativcima, ADE hackathon izazvao je skupinu mladih stručnjaka na rad na inovacijama i poduzetništvu za poboljšanje dance i festivalske scene. Uz dodatak ADE Live, ADE je ponudio novi elektronski live kanal, kao dodatnu priliku da se predstave javnosti i industriji na Melkweg, Paradiso i u Sugar Factory.

I naposlijetku, ako niste ove godine bili na ADE, počnite se spremati za narednu godinu jer je Amsterdam Dance Event u proteklih dvadeset godina izrastao u svjetski poznatu platformu za međunarodnu dance i elektronsku glazbenu scenu. Festival je idealno mjesto za uočiti najnovije glazbene trendove u nastajanju i za uočiti nadolazeće talente, kao što je i mjesto gdje možete čuti suradnje sadašnjih i nekadašnjih pionira, odnosno sadašnjih superstar umjetnika.

Poslovni aspekt ovog događaja je prepoznat kao najvažniji od svoje vrste, što predstavlja širok raspon konferencija i mogućnosti umrežavanja koje se fokusiraju na elektroničku glazbu i nove tehnologije,održivost, umjetnost, nove talente i obrazovanje studenata.

Vidimo se na ADE 2017.

Load the next article...
Loading...
Loading...