Search Show Menu
Home Latest News Menu
In Session

In Session: Tea Vučkovič

Intervju + miks

  • Mixmag Adria
  • 12 May 2017

Nakon što je pokorila slovenske floorove, Tea Vučkovič je ubrzo postala i dobro poznata te rado viđena iza deckova dobro poznatih partyja i festivala diljem Europe. Jednako se dobro osjeća u studiju i pred auditorijem uživo. Tea se trenutno priprema za ljeto, za koje već ima prilično gust raspored, a usporedno s tim radi na vlastitom labelu, mentor je u DJ radionici u rodnom Mariboru te čeka da joj izađe nekoliko svježih traka.

Tea će uskoro, 26. maja, nastupiti i na Mixmag Live Only Party u klubu Maximus, u Crnoj Gori, gdje će mix pult podijeliti s kolegicama Kristinom Lalić i Stašom Baštricom. Već smo davno primijetili pozitivnu energiju kojom Tea zrači te naravno, njezine selekcije, kao i jedinstven osjećaj kontrole publike, što su sve dovoljno dobri razlozi da napravimo party poput ovog.

A kako je za ovu slovensku DJ-icu cijela glazbena priča krenula, priča leži u obitelji. Naime, kako nam je otkrila, glazba i umjetnost oduvijek su bili integralni dio njezine obitelji.

"Moj tata je imao profesionalni studio i bio je inženjer zvuka te je radio za velike festivale i klubove. Jednom, kad sam imala 13 godina, poveo me na veliki techno open air party. Bila sam zadivljena moći koju je DJ imao nad publikom, a snaga elektroničke glazbe i ta moć promijenili su moj život.", prisjeća se Tea.

Uz DJ-ing i produkciju, Tea se bavi i organizacijom evenata već duže vrijeme te je započela još jednu seriju evenata, pod imenom Area 51, blizu Maribora.

"Smatram da organizacija ima i pluseva i minusa, a najveći je plus što na taj način mogu sudjelovati u oblikovanju zvuka na sceni, iako je puno prepreka koje treba preskočiti, što se većinom odnosi na nedostatak dobrih klubova i birokraciju, koja stoji iza svakog eventa koji nije regularan, klupski event.", kaže Tea.

Budući je u scenu uključena na sve načine te zahvaljujući predanom radu i posvećenosti, Tea sigurno kroči prema vrhu, što se vidi u uspjesima kao što je recentna traka 'Decide Domination', koja je izdana i uz njezin debitantski spot, a Kerstin Eden je prije nekoliko dana pustila njezinu traku na Maydayu.

"Iako nije moja originalna traka, bio je to remiks moje trake, koji je Electrorites napravio. Izlazi 23. juna preko Eclipse Recordings, a na izdanju će se pojaviti još jedna moja traka, 'Intricate'.", govori Tea te dodaje da joj inspiracija često dođe jer živi život punim plućima. No, kaže i da na njezin stil nije nitko posebno utjecao te da ne bi mogla izdvojiti nikog.

"Ima izvođača koje poštujem i za koje mislim da rade dobro na sceni. Uvijek slijedim glazbu, a ne izvođače, tako da u svom setu imam različite autore, ponekad i jako friške.", kaže.

Ova svestrana mlada dama, osim DJ-inga, produkcije i organizacije, ima prste i u promociji slovenske elektronske scene, pa se tako bavi i stvaranjem koncepata za promociju magazina, portala, evenata, DJ-eva i producenata. Za slovensku scenu smatra da ne ide ukorak s ostatkom Europe. Lagano se adaptira i postoji nekoliko ekipa i promotora, kaže, koji gledaju u budućnost, no tvrdi:

"Sve u svemu, mislim da je velika nestašica kvalitetnih evenata. Aney F. je, po mom mišljenju, najperspektivniji slovenski producent trenutno."

Što se regije tiče, Tea kaže kako je scena sve bolja i bolja, s čim se slažemo.

"Bosna postaje 'techno zemlja', a Hrvatska dobiva puno kvalitetne elektroničke glazbe. Neka od najvećih i najljepših mjesta sada su otvorena za festivale i mislim da to donosi napredak za scenu.", kaže i dodaje:

"Mislim da granice u 21. stoljeću ne postoje. I mislim da je underground nešto drugačije, eksperimentiranje sa zvukovima, što nije prihvatljivo masama jer se ne prodaje na televiziji, radiju ili na svakom plakatu u koji pogledate. Mislim da 'underground' riječ nije rođena za tip glazbe, već je značenje dobila u Chicagu s ilegalnim eventima, koji su se održavali u podrumima i starim tvornicama. Danas ta riječ ima jako široko značenje, da bih mogla danima pričati o tome."

Njezina je ljubav prema technu velika te ostaje vjerna svom stilu, iako kaže da joj je super eksperimentiranje te fuzije 'nespojivih' glazbenih pravaca, poput metala i techna.

"Mislim da kreativnost nema granica, podržavam takve fuzije, no kada puštam, ne eksperimentiram puno. Želim da ljudi plešu i dobro se zabavljaju, zbog toga je moja glazba vrlo dinamična i s puno groovea, što je moja vizija kako bi techno trebao zvučati.", rekla je Tea.

Tea smatra kako produkcija nije nužna kako bi se DJ probio na sceni jer smatra, kako kaže, da produkcija treba biti strast i misli da nema recepta za uspjeh, već da svatko ima svoj put u kojem bi trebao uživati u onom što radi.

"Radi što hoćeš, pokušati uspjeti u tome i uvijek daj sve od sebe da se predstavite onakvima kakvi jeste. Ne dopustite da vam drugi govore što da radite ili ne, ne dozvolite da vam netko kaže da niste dobri u nečemu. Učite i rastite.", njezina je poruka mladim DJ-evima koji tek kreću.

Njezino slobodno vrijeme opet je vezano za glazbu jer kad radiš ono što voliš, uvijek ustvari radiš, pa Tea objašnjava:

"Radim gotovo cijelo vrijeme. Nije u pitanju radni dan od osam sati, ali uvijek moram biti spremna za novu glazbu, razmišljati o napretku i razvoju sebe kao DJ-ice, kao producentice, kao organizatorice, kao osobe. Također, ulažem mnogo truda da živim zdravo, da idem u teretanu i vjerujem da je ključ sretnog života zdrav život. Volim provoditi vrijeme sa svojim sinom i ti trenuci mi daju energiju da rastem."

Njezin back2back set iz snova je sa Spartaquom jer, kako kaže, ima vrlo energičnu glazbu, dobar label i pronašao je svoj prostor na sceni, pa ima njezino veliko poštovanje. Od festivala ovog ljeta želi posjetiti Dimensions, Moondance i talijanski Kappa Futur festival, a uskoro je slušamo u Kotoru, gdje će nastupiti na Mixmag Live Only Party eventu, a što je potrebno da bi party bio 'onaj' kakav dugo pamtimo, Tea kaže:

"Mislim, a sada govorim kao organizator, definitivno je potreban odličan soundsystem, posebno mjesto te pozitivni i kvalitetni DJ-evi. Mislim da bi DJ-evi trebali zbilja uživati koliko god mogu."

Tea ima gust raspored, budući prije kraja godine planira otvoriti i svoj vlastiti label, nekoliko izdanja čeka ugledati svjetlo dana, organizira DJ radionice te organizira evente, koji su, kako kaže, odlično posjećeni i dobro prihvaćeni.

Sve ovo stavlja Teu Vučkovič na pravi put, a konstantan rad i polet, na kraju se moraju isplatiti, što i sama dokazuje iz mjeseca u mjesec, svakim novim nastupom i izdanjem.

In Session miks Tee Vučkovič poslušajte ispod.

Load the next article...
Loading...
Loading...