Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Jonas Kopp: "Drago mi je što ću otkriti novo mjesto, očekujte hipnotičko i energično iskustvo"

Intervju pred nastup u Crnoj Gori

  • Mixmag Adria
  • 8 December 2016

Click2Dream i MAXIMUS Kotor udružili su se u prvom zajedničkom projektu.

Premijerno u Crnoj Gori i Maximusu, natupiti će rezident berlinskog Tresora, Jonas Kopp.

Jonas je rođen 1981. godine u Buenos Airesu, a muzičku karijeru započeo je još sa 19 godina. Kao rezident DJ na popularnoj radio stanici napravio je svoj prvi CD pod nazivom Area 64, a 2006. godine izlazi njegovo izdanje na Pfirterovoj etiketi MindTrip Music i od tada je prisutan kao producent sklon eksperimentiranju s brojnim stilovima.

Prvi live set izveo je u Berghainu 2010. godine, a trenutno je resident u Tresora. 2014. na Tresor Recordsu izdao je album ''Beyond The Hypnosis '' koji je proglašavan i kao album godine. Osim izdanja na Tresoru, njegova muzika može se naći u katalozima etiketa poput Ostgut Ton, Deeply Rooted House, Polegroup, Illian Tape, Warm Up, Stroboscopic Artefact, Curle, Mindtrip...

Nastupio je sa svim najvećim facama sa scene, a svoje setove puštao je i na velikim festivalima poput Tomorrowlanda i Awakeningsa.

Pročitajte što nam je Jonas rekao u intervjuu pred nastup u Maximusu.

M: Koja su tvoja očekivanja od nastupa u Kotoru i što bi publika trebala očekivati od tebe?

Kopp: S moje strane su velika očekivanja, jer mi je prvi put da dolazim tamo, i ne znam što se inače tamo događa, pa mi je drago što ću otkriti novo mjesto. Publika bi trebala očekivati hipnotičko i energetično iskustvo – dva sata čistog techna.

M: Zbog čega si se zaljubio u techno glazbu, kada si odlučio da je to ono čime se želiš baviti u životu?

Kopp: U techno sam se zaljubio s 12 godina, kada mi je otac za rođendan poklinio Kraftwerkov CD. To je bio početak, a tu ljubav sam potvrdio kada sam krenuo na prve rave partyje u Buenos Airesu.

M: Vidiš li sebe više kao producenta ili kao DJ-a?

Kopp: Imam savršen balans, tako da mogu biti vrlo eklektičan i potpun u obje uloge, puštajući i producirajući sve od ambijentalne glazbe do housea i techna s istom pozadinom i znanjem.

M: Kako si postao rezident u Tresoru? Koliko ti to znači i što čini taj klub toliko posebnim?

Kopp: Bila je to prirodna konekcija, vjerujem u sudbinu. Bio je to dug osobni put – postati rezident kluba i lice koje ga prezentira. Osjećam se počašćenim, ali i ugroženim, jer sada moram dati sve od sebe u svakom DJ setu i svakoj produkciji. Trenutno završavam drugi album za Tresor, koji je zaista poseban.

M: Berlin je poznat kao vrlo umjetnički, multi kulturalni grad. Koliko to utječe na tvoju glazbu?

Kopp: Živio sam u Berlinu 3 godine, i to je bilo veliko iskustvo za mene i na privatnom i umjetničkom planu, naučio sam jako puno novih stvari i duboko istražio clubbing scenu, dućane s pločama i sve oko kluture i povijesti. Postigao sam novi nivo kao umjetnik i osoba nakon tog iskustva.

M: Tvoj album iz 2014. 'Beyond The Hypnosis' bio je vrlo dobro prihvaćen, čak prozvan albumom godine. Jesi li bio iznenađen s rezultatom? Što je s novim albumom?

Kopp: Da, bio je to vrlo poseban album jer sam mogao izbaciti pravu poruku u pravo vrijeme, vrlo poseban trenutak u životu za mene, prepun promjena i dizanja svijesti. Također sam izrazio sve sve svoje utjecaje s etikete i njene povijesti s modernim i osobnim dodirom.

Novi album mi je na 80 posto. Trenutno radim na finalnom procesu, bit će vrlo poseban i puno kompleksniji nego prvi, a i ovdje ću izraziti vrlo osobni trenutak.

M: Nedavno si izdao 'Seek' EP s Pfirterom, jesi li zadovoljan s reakcijama i kako je došlo do ove suradnje?

Kopp: Jako smo sretni s ovim EP-em na Polegroup, sve ideje smo stavili u jednu ploču. Radimo zajedno već 10 godina, to je tajni ključ naše dobre povezanosti i još dosta toga izlazi 2017.

M: Prije nekoliko godina objavio si otvoreno pismo o argentinskoj kluppskoj sceni na svoj Facebooku. Što te natjeralo na to? Što misliš o sceni danas?

Kopp: Uvijek sam iskren sa svojim osjećajima i publikom u Argentini, koristim društvne mreže kako bih prenio što radim kao umjetnik, ali volim komunicirati i o tome što se događa u mojim mislima i srcu. Tada je scena bila u kaosu, nitko nije zastupao underground scenu, i bili smo pretrpani promotorima koji su htjeli raditi partyje samo za novac.

Srećom, moj post je imao pozitivan utjecaj, i neke stvari su se od tada promijenile, danas je scena više ekletična, i ima više opcija za techno i house umjetnike, a publika je najbolja na svijetu. Svaki put kad odem tamo doživim odlično iskustvo.

M: Možeš li nam reći kako izgleda jedan dan u tvojem studiju. Što te inspirira kad radiš na novoj traci?

Kopp: Moj studio je prilično jednostavan, još uvijek koristim software i nešto analogne opreme, mikser i nešto efektata. To mi je dovoljno.

Imam dosta ideja u glavi, ali volim i sjest za stol s bilo kakvom idejom i vidjet što će ispasti.

M: Poznat si po puštanju na tri gramofona. Kako to radiš? Koji je tvoj modus operandi dok puštaš glazbu? Što misliš o novim tehnologijama u DJ-ingu i elektroničkoj glazbi danas? Neki kažu da svatko može biti DJ i producent.

Kopp: Kada radim techno set, lako mi je koristiti tri kanala, jer uglavnom koristim toolove, volim podizat atmosferu i napetost s raznim toolovima, a mikser je ekstenzija mojeg uma.

Ok sam s tehnologijama i mislim da je bitno imat balans i ne „silovati“ te tehnologije, jer možeš ispast snobist i dosadnjaković i tako izgubiti svoju suštinu kao DJ.

Svatko može biti DJ i producent, ali samo nekolicina može biti biti posebna, ne misliš li tako?

M: Mnogi te vide kao najuzbudljiviju figuru koja je isplivala iz underground scene posljednjih godina. Koji bi ti savjet dao mladim DJ-eveima i producentima, kako se istaknuti u moru producenata?

Kopp: Moj savjet je da budete svoji cijelo vrijeme, bez obzira što se bude događalo u vašoj karijeri ili što budete postali nakon nekoliko godina, zadržite svoju srž i vjerujte zauvijek.

M: Koji je najluđi party na kojem si nastupao?

Kopp: Na after partyyu Atonala u Tresoru prošle godine. Puštao sam više od šest sati, sve do podneva, stvarno sam bio iscrpljen, a ljudi nisu htjeli otići. Tresor j uvijek luda avantura.

M: Koji su ti planovi za sljedeću godinu?

Kopp: Turneja s novim albumom i izdavanje albuma s mojim ambijentalnim projektom Telluric Lines. Izdajem i dupli vinyl pod svojim house imenom UNITIDY, te još nekoliko techno EP-eva na Semantici, Construct Re-Form i na svojoj etiketi Traut.

Load the next article...
Loading...
Loading...