Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Koje su prave riječi: Možda bismo trebali promijeniti način na koji govorimo o glazbi

Promisliti prije 'uništavanja' plesnog podija?

  • Mixmag Adria
  • 19 June 2017

Već je odavno došlo vrijeme pretvaranja tweetova i facebook statusa artista u vijesti. Nekima je to glupo, nekima ok, a neki o tome uopće ne razmišljaju. Bilo kako bilo, u vremenu kada smo 'zalijepljeni' za mobitele, ako malo bolje razmislimo, to je logično, da su objave poznatih osoba vijesti zbog svog sadržaja. No, ne samo to, takve objave mogu postati i povod za obradu neke teme, kao što je to primjer u ovom članku.

Tako nam je za oko zapela objava s Twittera, nizozemskog DJ-a Hunee. Ne radi se o njegovoj objavi You can't Shazam a feeling , već o onoj od prije dvije godine:

Šokantno je koliko je ovaj komentar još uvijek relevantan. Jer je istinit, zar ne? Koliko smo puta čuli, a i napisali takve pridjeve kako bismo opisali set, koliko puta nam je to rekao prijatelj kad smo propustili veliku noć. Činjenica je, riječi poput uništiti, razvaliti i ubiti su hladne i vrlo negativne te bismo zbilja mogli malo istražiti rječnik. Vidjeti: prekrasno, briljantno, odlično, fantastično, ispunjujuće, strastveno. Svakako ima dovoljno riječi. I ako osjećate kao da ove riječi testiraju kapacitet mozga malo previše, uvijek možete reći da vam se nešto sviđa.

Sve ovo može zazvučati kao lagano pretjerivanje. "Vrlo je zabavno", čujemo kako plačete. "PC POLUDIO", netko iz pozadine saspe. Da, jasno je da kada ljudi koriste ove izraze, kako ne misle da su im zbilja oči prokrvarile od bas linija Patricka Toppinga. No, mislite li da je David Mancuso "ubio" plesače na podiju? Ili što mislite o tome kad je acid house (i tona ecstasya) stigao - jesu li se plesni podiji "uništavali" ili su se nogometne tribine ujedinjavale? "Djela govore više od riječi", "Slika govori 1000 riječi", "Štapovi i kamenje mogu mi slomiti kosti, no riječi me ne mogu povrijediti", sve su to fraze koje omalovažaju važnost jezika, no ako su riječi temelj ljudske komunikacije (uz hrpu emotikona danas), moramo im početi pridavati malo veću važnost.

Kada malo bolje promislimo, ne prođe niti dan bez neke grozote koja se događa u svijetu ili bez neke odluke nekog globalnog lidera, koja izaziva strah. Smrt i destrukcija čine se sveobuhvatnima u 2017., osobito s društvenim mrežama koje služe kao megafon bilo čega negativnog u svijetu. No, kada već čujemo riječi poput 'uništiti', 'razbiti' i 'ubiti', kako vrište na nas s naslovnica tabloida ili dok skrolamo po vijestima, moramo li ih zbilja koristiti kada opisujemo glazbu?

Veza između publike i DJ-a je nešto posebno. Oni rade soundtrack vaše noći i pomažu vam nakratko zaboraviti sve probleme. Ali kultura se promijenila i prošli su jednostavni dani kada je DJ puštao glazbu ljudima koji slično razmišljaju. Došli smo do točke kada se DJ-evi idoliziraju i radi se samo o tome da nas DJ osvaja. Postali smo mase obožavatelja, očekujući da nas DJ (kao i piće te opijati) "uništi", s nekoliko pomno odabranih traka. DJ je utjelovio duh Džingis Kana za deckovima, "napadajući" grad u kojem on ili ona nastupa te ostavljajući ravere zapaljene i izgorene, kao i "uništen plesni podij". Nekako, ne želimo da se nešto što volimo i što nam se sviđa, tako opisuje.

Svakako, mi u medijima smo 110 posto krivi za propagiranje ovakvog jezika, uključujući i nas same. Lako je pokleknuti pred nekim izrazima kada nešto opisujemo, pogotovo ako se žurimo. Jasno je da bismo i mi trebali početi koristiti neke druge sinonime, osobito kada govorimo o glazbi.

Elektronska glazba je rođena iz ljubavi i zajedništva, pa bismo zbilja mogli odbaciti negativnost. Ionako je dovoljno smrti i destrukcije na svijetu, da bismo tako olako shvaćali riječi kao što su 'ubiti', 'razbiti' i 'uništiti'.

Load the next article...
Loading...
Loading...