Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Mariano Mateljan: "Mislim da nema ništa slađe od stvaranja vlastitog puta"

Intervju sa splitskim DJ-em i producentom

  • Mixmag Adria
  • 20 March 2017

Mariano Mateljan dolazi iz Splita, a njegovo ime polako osvaja Europu.

Izdavao je za impresivne etikete, a nedavno je pokrenuo i vlastitu u.dig etiketu. Uz produciranje i puštanje glazbe jako voli kuhinju, a iz Splita teško da bi ga itko ikad otjerao. Uz Cruise paryje koje radi sa svojim prijateljem Madezhom, moći ćete ga uloviti u nekoliko europskih gradova, ali i na Sounus festivalu ovog ljeta.

Mariana bolje upoznajte kroz ekskluzivni intervju.

Razgovarao: Tomislav Brusač

m: Izdao si za neke impresivne etikete poput Vinyl Club, Infuse i Cocoon. Kako je tvoja muzika došla do tih etiketa?

Mariano: U početku kad sam počeo s prvim izdanjima, slao sam demo-e raznim labelima koji su mi se u to vrijeme sviđali i na kojima sam se htio naći. Nekada bi upalilo, nekad i ne bi, ali to je sve dio igre. Par godina kasnije, situacija se okrenula za 180 i labeli su se počeli sami javljati za izdanja, među kojima su i gore navedeni.

m: Kad si započeo s Dj-ingom, a kad s produkcijom?

Mariano: DJ-ingom sam se počeo baviti s nekih 16-17 godina. Produkcija je došla nekih par godina nakon, kada se pojavila želja da sam stvorim nešto vlastito što mogu puštati. Trebalo je dosta vremena da naučim kako sve funkcionira, od softvera pa do hardvera, i to je praktički ono sto mi se najviše sviđa, taj cijeli svijet nema granica i konstantno učiš nove stvari i tehnike.

m: Čime se baviš kad odložiš slušalice ili kad nisi u studiu?

Mariano: Ako nisam u studiju, u većini slučajeva sam u kuhinji. To je moje zen mjesto u kojem stvarno volim provoditi slobodno vrijeme. Kuhanje je jako slično produciranju glazbe ustvari, kombiniranje zvukova / začina da bi stvorili finalni proizvod, tj. traku / jelo, je neopisiv osjećaj moram priznati. Ljubav stvarno ide kroz želudac!

m: Osim produkcije imaš i vrlo slušane mikseve. Tvoj Fuse podcast je premašio 15 tisuća slušanja, a navodno se sprema neki novi. Koja je tvoja poveznica sa Fuse London?

Mariano: Dio sam Fuse ekipe od mog prvog releasea za njih, Deux Jours te Pigeon Boxer. Od tada redovno sviram na njihovim partyjima od Londona pa do Ibize. Čast mi je biti dio ekipe koja radi partije na tako visokom nivou te istovremeno vodi jedan od najuspješnijih labela današnjice. Što se mixeva tiče, stvarno ih radim jako malo u kućnim uvjetima, ponajviše zbog toga što sam perfekcionist te mi sama pomisao na snimanje mixa oduzima mnogo razmišljanja i planiranja. Ponekad mi se čini da bih lakše odradio album nego podcast :) Sljedeći mix sam snimio za Sonus 2017, a nakon toga ide i za Technique Tokyo, record shop i label iz Japana.

m: Nedavno si nastupao u Madridu, Barceloni i Londonu. Kad su zapravo počeli tvoji inozemni nastupi, i što je bila prekretnica da bi došlo do toga?

Mariano: Moj prvi inozemni nastup je bio mislim krajem 2012., u Londonu. To je bio showcase labela s kojim sam radio u to vrijeme, te se prenosilo uživo na Be-at.tv-u iz njihovog studija. Nedugo nakon toga sam doživio jako kreativan period te sam izdao nekoliko ploča koje su super prošle na tržištu. Jedna stvar je vodila drugoj i tako su krenuli moji inozemni nastupi koji, Bogu hvala, traju i danas. :)

m: I ove godine nastupaš na Sonusu. Kakvo ti je do sada to iskustvo bilo?

Mariano: Sonus je definitivno moj najdraži festival koji se odvija u Hrvatskoj te mi je čast što sam dio cijele priče od samih početaka. Produkcijski team festivala stvarno zna svoj posao i kad tamo dođem se osjećam baš kao kod kuće. Bilo bi smiješno reći da se ne radujem i ovogodišnjem gostovanju na legendarnom Fuse afteru u Kalypsu!

m: Kada bi mogao zamijeniti mjesto s nekim DJ-em, koji bi to DJ bio?

Mariano: Mislim da bi odgovor na to pitanje odgovorio kao iz topa prije 10 godina! Kada si početnik cijeli taj svijet ti se čini kao bajka i izgleda ti kao da svi ti DJ-evi žive život iz snova. S godinama sam upoznao dosta nekih vlastitih uzora te su mi neki od njih postali čak jako dobri kućni prijatelji. Dotad su mi se svi cinili kao ne salomljivi roboti koji su stalno po klubovima i zabavljaju se 24/7. Međutim, to i nije baš uvijek tako. Cijeli taj posao zna biti jako naporan i iscrpljujuć. Ta zamjena bi mozda bila totalni fail, jer tko zna da li bi bio u stanju uopće izdržati taj tempo. S druge strane, mislim da nema ništa slađe od stvaranja vlastitog puta i cijeli taj proces rasta je u biti ono što te gura naprijed konstantno.

m: Ima li išta lipše od Splita? Bi li se preselio negdje van Hrvatske da se ukaže prilika?

Mariano: Nima Splita do Splita! Lagao bih kad bi rekao da nisam razmišljao o preseljenju u dosta navrata u životu. Berlin je grad koji posjećujem nekoliko puta godišnje i mislim da je to jedino mjesto za koje sa sigurnošću mogu reći da bih se gore osjećao kao kod kuće. Problem je što tamo nema mora, a jednom Dalmatincu i nije najlakše se odvojiti od takve stvari :)

m: Imaš li neki trenutak u svojoj karijeri koji pamtiš i koji ti ima posebno značenje?

Mariano: Svaki gig je trenutak za pamćenje te svako mjesto koje posjetim kada putujem nastojim istražiti što je vise moguće, naravno ako vrijeme to dopusti. Vidjeti svijet i razlicite kulture iz vikenda u vikend je nesto najposebnije sto mozete poželjeti!

m: Idealni B2B partner? Zašto?

Mariano: Stvarno nemam neke posebne “zahtjeve” što se toga tiče. Ako se nađemo na istoj valnoj duljini i ukusu, im up for it!

m: Koji stil glazbe bi puštao i producirao da ne radiš to što radiš?

Mariano: Definitivno 80’s…

m: Kakvi su planovi za budućnost? Imaš li nešto što želiš podijelit s nama?

Mariano: Što se budućnosti tiče, planiram i dalje raditi to što volim i što me usrećuje. Od ove godine sam pokrenuo i vlastiti label, u.dig, s prvom pločom koja je izašla u Januaru, To je nešto ćemu sam jako posvecen posljednjih 12 mjeseci i stvarno uživam u cijelom procesu selekcije, distribuiranja, pressinga vinyla itd. Što se svirki tiče, osim Sonus Festivala, Labyrinth Opena te vlastitih Cruise partija koje radim s jako dobrim prijateljem Madezhom, moći ćete me uhvatiti u Torinu, Londonu, Zurichu, Madridu te Barceloni u nadolazećim mjesecima. Tko zna, mozda i otvorim vlastiti restoran u nekoj budućnosti :)

One Love. M

Load the next article...
Loading...
Loading...