Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Marina Karamarko: "U novoj godini se neće ništa promijeniti, ako ne promijenimo način na koji gledamo na stvari!"

Veliki novogodišnji intervju

  • Mixmag Adria
  • 29 December 2016

Za Marinu Karamarko je 2016. godina bila zbilja uspješna. Fantastični nastupi, njezin label ThanQ niže uspjehe, upravo je izbacila odličan 'Come Closer' EP, njezina publika joj ne prestaje pružati ljubav, što pokazuju vjernim pohodima na njezine nastupe, a "Marina ko' Marina" ide naprijed i ne prestaje oduševljavati publiku na nastupima.

No, ništa se od toga nije dogodilo slučajno, sve je to dio procesa i puta koji je Marina morala proći kako bi dosegnula status jedne od najuspješnijih i najvoljenijih DJ-ica i producentica u regiji. Svoj put nastavlja probijati još dalje, a zahvalnošću za sve lijepo što joj se događa te trudom i radom, probija nove staze prema globalnom uspjehu i prepoznatljivosti.

U novogodišnjem intervjuu za Mixmag, koji dolazi pred njezin novogodišnji nastup u klubu Maximus u Kotoru, otkrila je kako joj je prošla godina, profesionalno i privatno, prokomentirala je događaje u svijetu te kako to utječe na svih nas, a dotaknula se i regionalne scene te nam otkrila neke od svojih planova u narednoj godini.


Razgovarala: Lucija Brailo


M: Kada preletiš mislima po protekloj godini, koji ti trenutak pada na pamet prvi, kao najsretniji? Što je definitivno obilježilo za tebe proteklu godinu?

Marina: Lijep pozdrav Mixmag! Bilo je stvarno jako puno odličnih svirki, ali nekako mi je pod najjačim dojmom ostao gig u Ambasadi Gavioli kada sam zagrijavala za Pan-Pot. Ova godina mi je nekako bila baš fina i mirna, s puno lijepih dana i puno lijepih putovanja, a pala je i nagrada za najboljeg tech house DJ-a u Hrvatskoj. Puno sam putovala i puno bila sretna, a i zdrava, što je meni osobno najvažnije.

M: Godina je bila uspješna i za tvoj label ThanQ, ali i za tebe osobno kao producenta i DJ-a. Je li se s 'Come Closer' EP-em dogodilo ono što si očekivala i željela?

Marina: Da, ovo je stvarno bila odlična godina, ali vjerujem da će 2017 biti još bolja. ThanQ radi super s obzirom koliko se stižem baviti time, a prvo vinyl izdanje je prošlo odlično, ostalo je još samo nekoliko kopija, a digitalno izdanje je izašlo prije nekih 2 tjedna, tako da ima još vremena da se EP skroz izrealizira, ali ja sam zadovoljna!

M: Znamo za tvoje glazbene uspjehe, ima li neki drugi uspjeh iz protekle godine koji bi htjela podijeliti s nama?

Marina: Za mene je veliki uspjeh činjenica da sam se uspjela “skinuti” sa žvaka. Dugogodišnji sam ovisnik o Orbitu te sam napokon tu naviku izbila iz sistema :) Zadovoljna sam vrlo i činjenicom da sam ovu godinu provela ne unoseći u sebe ništa životinjskog podrijetla, s nekim minimalnim odstupanjima na putovanjima, ali pošto vjerujem da je jako bitno kakve vibracije unosimo u svoje sisteme, sviđa mi se ne doprinositi nasilju nad slabijim bićima od nas koji nemaju ni pravo glasa, ni pravo na život jer eto, mi kao čovječanstvo vjerujemo da smo važniji od nekih drugih bića te da je skroz ok i prirodno ubijati slabije od sebe, što uništava planet energetski i funkcionalno.

M: Kako komentiraš tragične događaje koji ne prestaju pogađati Europu i ostatak svijeta? Utječe li sve to, po tebi, i na glazbu koju slušamo? Utječe li to i na tvoje produkcije?

Marina: Svijet prolazi kroz težak period i takve stvari su posljedica sve izraženijeg negativnog naboja. Mislim da se ti događaji medijski potenciraju i napumpavaju da bi se ljudima instalirala panika, strah te emocija nemoći. Sve su to poprilično niske vibracije na emotivnoj skali i tko god u tu zamku pada, doprinosi stvaranju novih sličnih situacija. Sigurno da takve tragedije utječu i na emotivna stanja ljudi, pa samim time i na glazbu koju konzumiraju ili traže. Mislim da u ovako teškim trenucima uvijek ispliva i puno pozitivnih stvari, pa tako i kreativne nove glazbe koja je inspirirana željom za promjenama, mirom, ljubavi i onim što nam najviše fali, a to je zajedništvo. Ja osobno se trudim živjeti svoj život u svom balonu kojeg punim emocijama koje ja cijenim i volim te se trudim da čim manje stvari utječe na mene i moju energiju.

M: Jesi li primijetila da u regiji imamo sve više izdanja koja se penju sve više na chartovima, ali i sve više mladih producenata i DJ-eva koji lagano kroje svoj put. Misliš li da se regionalna scena razvija u pravom smjeru i u čemu, po tebi, svi zajedno možemo biti bolji?

Marina: Jesam primijetila i jako me to veseli. Obožavam vidjeti da se netko probija svojim radom, trudom i talentom. Ono što mi se čini da možda malo fali je ta međusobna podrška, zajedništvo, ljubav, a ne ljubomora. Mislim da bi scena napredovala jos više kada bi publika shvatila da ima pravo na feedback, ne samo da kupe kartu i pasivno sudjeluju u eventu, već i da se izjasne šta im je bilo super, a šta ne. Tako postepeno mogu stvarati scenu koja im više odgovara.

M: Kako komentiraš probleme klupskog života i glazbene industrije koji su obilježili 2016. u svijetu (fabric, Sydney 'lockout' zakon, pitanje testiranja droga na velikim festivalima i sl.) i misliš li da postoji rješenje koje bi zadovoljilo sve strane?

Marina: Mislim da vlast bilo koje vrste teži za sve većom kontrolom, koju provlače pod mjere zaštite. Rave kultura dolazi iz slobode i pomicanja granica uma, tijela i snalažljivosti dolaska do cilja. Slažem se da bi bilo dobro imati mogućnost testirati droge na festivalima, pa i u klubovima, to je nešto što fali već godinama i u biti je jedini razlog nekakvim eventualnim smrtnim slučajevima kada je droga prejaka ili prenečista. Mislim da ljudima treba dati da plešu, da se vesele, pa i u krajnjoj liniji da se koriste provjerenim drogama da bi intenzivnije širili svoje umove, dosezali emocije ljubavi, zajedništva i jedinstva, nešto što možda bez droge nikada ne bi bili u stanju. Po meni je alkohol najveći problem, a nalazi se na popisu legalnih supstanci, tako da sve je to skupa licemjerno i sa svrhom da nas zatupi, ograniči i uzme nam moć.

M: Što možemo od tebe očekivati početkom 2017.? Možeš li nam otkriti neki 'hint' svojih planova?

Marina: U 2017. u planu imam više otvoriti talijansko tržište, što vjerujem da će mi uspjeti s obzirom da sam potpisala za novu booking agenciju, BeatOfLife koji odlično rade svoj posao. U tijeku je slaganje turneje u Kolumbiji i SAD-u, ali ćemo vidjeti još hoće li se sve kockice uspjeti posložiti u savršenu puzlu. Na Ibizi već sada imam dogovoreno 10-tak bookinga s Unusual Suspects ekipom koja odlično radi svoj posao, tako da me jako veseli što ću nadolazeće ljeto biti rezident njihove organizacije. Imam osjećaj da će 2017. biti godina s puno promjena i novih mogućnosti.

M: Za Novu godinu nastupaš u Maximusu, što kotorska publika može očekivati od tebe?

Marina: Puno dobrih vibracija, mračan i jaki groove s veselim elementima.

M: Imaš li neki nastup u protekloj godini koji ti je zbog nečeg bio poseban i koji bi izdvojila?

Marina: Da, definitivno je to bio nastup na Ibizi ovo ljeto kada sam osim što sam oduševila publiku, oduševila i promotore koji sada žele intenzivnije i ozbiljnije raditi sa mnom u budućnosti, što mi otvara hrpu novih mogućnosti. Također, nastup u Ambasadi Gavioli prije Nine Kraviz je bio fantastičan!!

M: Neka novogodišnja poruka za tvoje fanove?

Marina: Volim vas svih i neopisivo sam zahvalna što dolazite na moje svirke. Hvala od srca za svu podršku sve ove godine! Želim vam svima samo zdravlja i ljubavi u svakom danu nove 2017. godine i da ostvarite svoje snove. Zapamtite samo jednu stvar, a to je da se ništa neće promijeniti u novoj godini ako ne promijenite vlastiti način na koji gledate stvari.

Ovdje možete pročitati što nam je Marina nedavno rekla o glazbi.

Load the next article...
Loading...
Loading...