Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Nadahnjujući trance odveo je Roberta Milesa do pravog pionirstva

Njegova smrt veliki je gubitak za elektronsku glazbu

  • Mixmag Adria
  • 12 May 2017

Budimo ozbiljni: 'Children' je djelo genija. Iako je redefinirao pretjeranu eksponiranost - pa su i oni koji su je voljeli bili namrgođeni kad su ju čuli 3 tisućiti put, njena savršena struktura je neporeciva.

Prije nekoliko godina pripremao sam svadbeni DJ set i vadio sam klasike 90-ih te ponovno slušajući 'Children' nakon više godina ostao sam iznenađen smjelošću i tehničkom brilijantnošću produkcije, a također i određenom nevinošću u potrazi za totalnim nekompliciranim zadovoljstvom. Očito je uveo eru pop trancea, ali učinio je to prvi i na najbolji način i bilo je prikladno da postane globalni megahit kakav je.

"Ono što me iznenadilo kod Roberta je to da je na čudan način i on sam kao ta pjesma" rekao je James Barton, direktor Superstruct Entertainmenta i osnivač Creama. "Bila je to sanjiva, prekrasna, melodična, jednostavna ploča koja je uhvatila svačiju maštu, pa mi nije bilo čudno kada sam ga napokon upoznao vidjeti da je on sam prekrasan, prizemljen, jednostavan i thi lik. S njim nikad nije bilo drame niti ega. Samo je volio raditi glazbu i bio je prekrasna osoba."

Bez obzira što je imao "one hit wonder", ili ako je plovio na uspjehu trake 'Children' i pratećeg 'Dreamland' albuma postao je legendarni trance umjetnik. Što se dogodilo nakon je puno zanimljivije i vrijedno pričanja. Definitivno je zaradio od svojeg hita - bio je izdan i nanovo izdan i nije se činilo kako mu je dosadila (ili da ga je bilo sram) njegova sveprisutnost i prihvatio je život luksuza. No nije hvatao svoj rep pokušavajući ponoviti uspjeh, već je počeo istraživati svoju muzikalnost, uvjetno u početku - kao na singlu iz 1997 'Freedom' s kathy Sledge, koji je sadržavao one trance pop akorde, ali je zamijenio očekivani kick bubanj s kotrljajućim jazzy ritmom - a onda sve dublje i dublje.

U njegovim vrhunskim studijima započeo je skupljati kremu generacija talenata, a nakon što je odbacio svoj UK menadžment i veliku etiketu, njegovi post milenijski albumi postali su nešto sasvim drugačije. S imenima poput Trilok Gurtu, Bill Laswell i Nitin Sawhney koje je vukao sa sobom, istraživao je global fusion, jazz, eksperimentalni drum'n'bass i psihodelični rock, no sve s balearičkim senzibilitetom "prvenstva zadovoljstvu". Nije izgubio ni dodir s plesnim svijetom, samo je proširio konekcije - kao što možete vidjeti u ljudima koje je izabrao za remiksiranje njegovog 'Organik' albuma iz 2001. Neustrašivi glasni i grubi producent 2nd Gen, "producentov producent" glitchy electronice Si Begg, kolege psihodeličari Future Sound OF London, pa i tada relativno nepoznat Riton: to nisu bila imena izvučena samo radi kredibiliteta, već i divne duše, pažljivo odabrane kako bi proširile doslijedan svijet zvuka. Njegova glazba na solo albumima, ova remix kolekcija i njegov duo album s Gurtu je čudan i divan - no nastavio je s uspjesima, ostvarujući mnoge filmske suradnje.

Taj balearički senzibilitet je bio doslovan - Miles je odlazio na Ibizu od 1988, kada je imao samo 19 godina, i iako je skrenuo prema trance komercijali, njegovi korijeni u Alfredovom duhu i filozofiji (jedan prvih i napoznatijih DJ-eva s Ibize) "sve može, dokle god prolazi" u Amnesiji, su ti koji su mu dozvolili da se kasnije prepusti svojim eksperimentalnim porivima. Dolazio je i odlazio s otoka neprestano, a 2006. je kupio vilu i smjestio se tamo. 2012. osnova je OpenLab internet radio iz svojeg doma, jednim načinom vraćajući se korijenima (vodio je piratski plesni radio kod kuće u sjevernoj Italiji ranih 90-ih), no uveo je kulturološku i tehnološku raspravu u mix kao i glazbu. Bilo je očito da je u sebi imao još puno ekpenimentalnih želja i gladi za novim u njemu; bio je lekcija svima nama kako upravljati tankom linijom između komercijalnog uspjeha i stalne kreativnosti.

Dajmo zadnju riječ Milesovom bliskom prijatelju i suradniku, Nitinu Sawhneyu: "Robert nikada nije bio zadovoljan, uvijek nemiran i u potrazi za novim zvukovima i glazbenim izazovima. Mogao se jednostavno opustiti ireproducirati zvuk koji je usavršio i kojem je bio pionir s 'Children', no bio je on je bio više od samo jedne sveprisutne trake. Na albumu 'Organik' bilo ga je nevjerojatno za promatrati, s fokusom na detalje programiranja kakav nisam vidio kod nikog drugog ni prije, ni poslije. Bio je istinski majstor zvuka s najboljim radovima koji su tek trebali ugledati svjetlo dana. Strahovito tužan gubitak u glazbi i svijetu."

Load the next article...
Loading...
Loading...