Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Napad klonova: Kopiranje DJ setliste nije zamjena za talent

Online identifikacija glazbe je za neke DJ-eve problematična stvar

  • Mixmag Adria
  • 26 June 2017

Ako danas pogledate nastupe DJ-eva, nerijetko se događa da više njih pušta iste trake. Pa su primjerice 'Rectum' od Fanga, tako u posljednjih nekoliko mjeseci pustili Joy Orbison, pa Ben UFO, pa Gerd Janson...Postala je traka bezbrojnih DJ setova, no tko ju je prvi pustio? I je li važno što će je bilo tko s USB-om i crnom majicom puštati također? Je li trake čine DJ-a?

U vremenu Shazama i The Identification of Music Group, postaje sve lakše pronaći trake koje čujemo da DJ pušta. Ono što su prije bili pomno čuvani, skriveni dragulji, danas mogu eksplodirati i postati dio brojnih DJ setova dok trepnemo okom. Za one koji ne znaju, IoMG je zatvorena Facebook grupa u kojoj klaberi postavljaju videe nastupa DJ-eva i pitaju gotovo 50,000 ostalih članova mogu li prepoznati i identificirati o kojim se trakama radi.

To je problematičan razvoj situacije za neke DJ-eve, osobito one koji grade ili su izgradili reputaciju oko puštanja opskurnih traka, koje često nitko prije toga nije čuo. Ova vrsta selektora želi zadržati svoje oružje samo za sebe te ga puštati kada se najmanje očekuje te grade svoju personu i reputaciju oko ovog misterioznog elementa. Za njih je objavljivanje njihove glazbe preko IoMG te njihovih set lista na stranicama poput MixesDB, alarmantan i nedobrodošao razvoj događaja.

DJ koji je izrazio zabrinutost oko ove prakse je Jackmaster. Škot je prošlog mjeseca preko društvenih mreža prozvao 'jako precijenjene, bazične DJ-eve koji puštaju trake koje su hladno pokupili iz videa na kojima sam ja u The Identification of Music Group’. Kome je točno bio namijenjen ovaj post, nismo sigurni, a obrisan je nekoliko sati kasnije. Štoviše, ilustrira frustracije koje neki osjećaju u industriji zbog toga koliko je lako lijenim DJ-evima kopirati tuđe trake, i koliko im je to lakše nego pronaći svoje.

Next Page »
Loading...
Loading...