Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Ne, hvala: Ne trebaju nam tribute bendovi u elektroničkoj glazbi

Još uvijek ih ne trebamo - i to je dobro

  • Mixmag Adria
  • 4 September 2017

Prije nekoliko vikenda, Mixmag je ušetao u The Regent Theater u centru Los Angelesa s najboljom namjerom: znatiželjom, otvorenim ušima, parom istrošenih plesnih cipela i veselim raspoloženjem. Kako i ne bismo? Upravo smo trebali svjedočiti Daft Punku na pozornici.

Prije nego pomislite da smo imali večer za pamćenje i prije nego postanete ljubomorni, možemo vam reći da nismo imali provod života.

Nastup o kojem pričamo pripadao je bendu One More Time, jednom od mnogih Daft Punk tribute grupa koje odaju počast francuskom dvojcu "predstavljajući nevjerojatan nastup kojeg svi želimo vidjeti bar još jednom," stoji u njihovoj biografiji. Ako je imitacija jedan od najiskrenijih oblika laskanja, onda One More Time poslužuje najveće laskanje ikad. Sastoje se od dva DJ-a, koji nastupaju u robotskim odijelima i kacigama s led lampicama inspirirani ikonskom estetikom Daft Punk dvojca, poslužujući sve njihove klasike i fan-klasike koje bi vaše srce ikad moglo poželjeti. Na turneju idu i sa "full scale" piramida poznornicom koja podsjeća na onu legendarnu s Coachelle 2006 i Alive 2007 turneje.

Za mnoge, One More Time je nešto najbliže onom što mogu iskusiti od Guy-Manuela i Thomasa uživo. I tu leži sporno pitanje: Trebamo li zaista tribute bendve u elektroničkoj glazbi?

Brza lekcija iz povijesti: Čudan svijet tribute nastupa dugo se gleda kao ismijano, pogrešno shvaćeno podzemlje glazbene industrije, gdje wannabejevi i propale rock zvijezde idu umrijeti. Tribute scena nije ništa novo, datira još iz srednjih 70-ih iz južne Kalifornije, što mnogi smatraju kolijevkom tribute pokreta. Danas je to svjetski fenomen koji zarađuje velik novac: u SAD-u čini 3,5 posto bruto domaćeg proizvoda i zapošljava 2,5 milijuna glazbenika.

Desetljećima je tribute industrija dominirala počasnim rock i classic rock nastupima. No danas vidimo novu klasu elektroničkih tribute bendova.

Trebate dokaz? Evo tu su maloprije spomenuti One More Time, zatim ima i Daft Punk Tribute, UK izvođači Digital Love, Irci Daft As Punk i Australci Discovery — svi, kako pogađate, Daft Punk tribute bendovi.

U drugim slučajevima, tu su Electro 80's "UK glavni 80s electronički tribute bend", koji se fokusira na covere electro/electronic umjetnika poput Kraftwerka, Gary Numana, OMD, Depeche Modea i drugih; Digital Daze, trio baziran u San Diegu, specijaliziran za covere i remikseve pop-EDM traka kao 'Lean On' i 'How Deep Is Your Love'; te Demon Days, Gorillaz tribute bend. Čak i deadmau5 čija je slavna Cube stage produkcija doživjela ne tako uspješan tribute prošle godine, ima tribute bendove notexactlymau5 i Livemau5.

Pitamo se: "Zašto, kako i WTF?"

Nostalgija uvijek pobjeđuje. Ništa vas neće vratiti u mladost brzo kao sjećanje na glow stickove kojima ste mahali na rejvu svojih "najjačih" dana na plesnom podiju. Možda se radilo o 'Levels' od Aviciia ili Jeffersonovoj 'Move Your Body', ili čak Daft Punk - 'Around The World', ali jedna vas je traka odvela na ovaj naš prekrasan glazbeni planet i još uvijek se naježite kad ju čujete.

Ali elektronička glazba bi trebala biti zvuk budućnosti. Jebote, pa pola novih žanrova ima "future" u nazivu. Fenomen tribute bendova služi za prisjećanje prošlosti a ne sadašnjosti, a još manje budućnosti.

Tribute bendovi funkcioniraju savršeno u rock svijetu, gdje žanrovske legende više ne nastupaju ili su preminule. To je jedan od glavnih razloga zašto ima gotovo 30 tisuća Beatles tribute bendova. 30 jebenih tisuća!

Dok su classic rock izvođači imali desetljeća da izgrde svoju ostavštinu i stvore tržište za tribute bendove, izvođači elektroničke glazbe još rade prema toj točci. Istina je da nema toliko velikana u plesnoj glazbi, za usporedbu, što znači i manje tributea. Za svakog Daft Punka imamo Martin Garrixa. Za svakog Bangaltera imamo BL3ND. Još nas mnogo toga čeka prije nego se oslonimo na tribute izvođače za glazbeno olakšanje, i to je nešto zbog čega trebamo biti ponosni. Trebali bismo slaviti našu glasan, neonima osvijetljen put naprijed, a ne uživati u danima koji su iza nas.

Ionako već imamo najbolju verziju glazbene počasti, što je gotovo ekskluzivno u elektroničkoj glazbi: remiks, gdje jedan umjetnik uzima inspiraciju drugog i stvara "tribute" originalu. Remiksiranje ostaje kralježnica koja gura našu kulturu naprijed, a sa svakim novim remiksom zamišljamo tribute koncept za ova moderna vremena. Daft Punk će se prvi složiti: njihov Alive 2007 live album stvoren je od novih pjesama stvornih od live edita i izrezanih remikseva, no isključivo njihove ekstenzivne diskografije. Ako to nije epitom počasti, onda moramo ponovno razmisliti o definiciji "tribute".

"Još uvijek je dug put pred nama prije nego se počnemo oslanjati na tribute bendove, i to je nešto zbog čega možemo biti ponosni."

Dok se bavimo temom elektroničkih ekskluziviteta, nemojmo zaboraviti da je plesna glazba jedna od rijetkih, ako ne i jedini žanr gdje umjetnici i DJ-evi izvode glazbu koja nije samo njihova. Limitirati nastup ili DJ-a da vrti jednog umjetnika, jedan stil, jedan zvuk, gotovo je kao idemo unazad. Da smo htjeli slušati samo Daft Punk set, mogli smo to raditi i kod sebe doma.

Budimo realni: tribute bendovi u elektroničkoj glazbi nisu nužni, i pomalo su ljigavi trenutno, naglašavamo trenutno. Jednom kad Guy-Manuel i THomas objese svoja odijela o klin, možda će nam trebat Daft Punk tribute bend da popuni prazninu.

Ali danas, plešimo u sadašnjosti i smiješimo se budućnosti. Premladi smo da bi proživljvali naše slavne dane.

Load the next article...
Loading...
Loading...