Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Sassja: " Reggae i dub scena na Balkanu nije ni započela"

Razgovor pred nedavni nastup na Sea Star Festivalu

  • Mixmag Adria
  • 13 June 2017

Sanela Halilović, poznatija pod pseudonimom Sassja, je tekstopisac i MC iz Tuzle. Muzika kojom se bavi je mješavina reggaea, duba, dancehalla i srodnih pravaca. Nakon što je 2010.godine objavila video spot kućne produkcije za pjesmu 'Ostavi da gori', uslijedili su nastupi u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, te na Exit festivalu 2011 godine, gdje je nastupala na dva stagea, Roots and flowers i Positive vibration.

Surađivala je s mnogim regionalnim sound systemima i izvođačima, a 2011 godine je izdala demo/promo cd “Demo 2010/11″ sa 7 pjesama od čega su 2 potpuno autorske urađene u suradnji sa Kantrimanom i Jah Billahom. Njen prvi album 'Taktički Praktično' objavljen je u ožujku / martu 2015, a hitovi 'Clash' i 'Etikete' su je lansirali na vrh svih top listi regije.

Sanela je rođena 1988 godine u Tuzli, gdje živi i danas i gdje je završila studij farmacije. U srednjoj školi se bavila pjevanjem i glumom, počevši od hora, bendova, pa do predstava u Pozorištu Mladih Tuzla.

'No Problemo' je njen novi singl koji je završio na prvom mjestu Domačice na MTV Adriji, a izgleda da se Sassja jako dobro zabavlja snimajući spotove. Na Sea Star Festivalu smo ju ulovili na 5 minuta u kojih nam je dosta toga rekla i o svojim počecima te dub i reggae sceni na Balkanu.

Pročitajte intervju s ovom mladom i veselom glazbenicom.

Razgovarao Tomislav Brusač

m: Što je za tebe bio pravi početak? Demo 2010 / 2011 i prvi spot za 'Ostavi da gori' koji te doveo i do Exita, ili 2014 i clash, odnosno izdavanje prvog albuma 2015 kad su krenule top liste? Ili nešto treće?

Sassja: Meni je početak ustvari bio taj 'Clash', mislim, početak jest bio i prije 'Ostavi Da Gori'. Tada se uopće nisam nešto mislila bavit tim, i 'Ostavi Da Gori' sam snimila onako, "pa de ajd, napravila si tu pjesmu, ovaj ima studio, pa de ajde..." Spot je sniman mobitelom da ja uopće nisam znala, namontirali su ga i stavili na YouTube, kao evo spot, aj dobro. Postoji razlika između zajebavanja s muzikom pa ponkead nešto izbaciš, a druga je priča kad to radiš ozbiljno. I to mi se jako sviđa, pa je vjerojatno 'Clash' početak svega jer sam tek tada počela učiti neke stvari o poslu koje uopće nisam zamišljala da postoje.

m: Clash si izdala 2014, a album Taktički praktično 2015. Nešto malo više od dvije godine je prošlo od izdavanja albuma, da li ti se čini da je prošla cijela vječnost od tada?

Sassja: Pravo daleko se čini, 'Clash' kao prije 15 godina, a 'Ostavi Da Gori' kao da je '93. bilo. Puno stvari se dogodilo između, od singlova, suradnji, upoznavanja dobrih ljudi, loših ljudi, ono svake sedmice nešto. Tako da, pravo davno.

m: Kako se tvoja diploma farmaceutkinje uklapa u glazbu?

Sassja: E uklapa se tako da lakše spavam. zato što je mnogo lakše kad znaš da imaš backup. Da ti muzika uvijek može biti samo ljubav, da ne moraš da brineš hoćeš li ostati bez para ako ne izdaš pjesmu.

m: Vidjeli smo da imaš dosta nastupa još ovog ljeta, pa tako i u Njemačkoj 12.8. - možeš li nam otrkiti gdje je nastup i o čemu se radi i ima li to veze s tvojom pjesmom 'Njemica'

Sassja: Haha, nema veze s tim. To je jedan festival koji se još uvijek gradi, i to su prijatelji kod kojih smo bili prije dvije-tri, uh, četiri godine. Jedva čekam kod njih otići, jer je to internacionalni festival gdje zovu bendove iz Afrike, Južne Amerike, Europe, zato sam već bila najavila da taj datum nije slobodan.

m: Misliš li da je dub i reggae scena ovdje u regiji jaka s obzirom da postoji dosta uspješnih bendova, ili misliš da tu još ima puno prostora?

Sassja: Reggae i dub scena nije ni započela. Tu ima jako puno prostora, samo publika mnogo miješa to sa rapom, kao moj dio sa rapom, a bendovi često to miješaju s popom. Evo na reggae stageu je trenutno prava ekipa koju jedva čekam da vidim što se tiče te scene, ali ne znam kad će sa ta ekipa kod nas naći na nekoj većoj bini. A voljela bi to stvarno. Kultura sound systema da zaživi na Balkanu ono luđački, jer je to stvarno odlična stvar. I mnogo ljudi nije ni čulo za dub i zamišljaju ga kao nešto gdje se "gega", a to nije uopće tako. I reggae, reggae ima gomilu podžanrova, recimo digital reggae koji fenomenalan, koji je baš nešto što hoću da radim, ali to ne mogu bez producenata kojih ovdje nema za to. Sigurna sam da će se već to malo promijeniti na mojem sljedećem albumu, da će biti više digitala i na reggae sve više preći.

Load the next article...
Loading...
Loading...