Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Seks na balkonu: Fantastično, no korozivno naslijeđe Studio 54 kluba

Ovisnost kluba o hedonizmu često je zasjenjivala glazbu na flooru

  • Mixmag Adria
  • 7 May 2017

Ako je disco rođen u underground gay klubovima kasnih 60-ih u New Yorku, njegov party s kojim je izašao u širu javnost bio je 26. travnja/aprila 1977. u starom Broadway teatru, na adresi 254 West 54th Street. Ako to nije bio najveći disco klub, bio je sigurno najdramatičniji. Studio 54 začet je kao veliki teatar, koliko i klub te je pokazao ambiciju koju su njegovi vlasnici , Steve Rubell i Ian Schrager, prelili u njega, baš kao i žena koja je stvorila koncept, Carmen D'Alessio.

Dok se većina njujorških underground klupskih scena odnosila na ravnopravnost i zajedništvo, Studio 54 je bio najveći javni izraz poštovanja slavnih osoba, glamura i glitza, koji je "The Man On The Moon" na sceni utjelovio, inhalirajući koku sa šljokičastih žlica.

Nakon što se trgnuo u podzemnim zabavama Lofta i Gallerya tijekom prve polovice desetljeća, disco je već 1977. postao komercijalna snaga s njujorškim trijumviratom etiketa - Prelude, Salsoul i West End - koje su već bile uspostavljene, uz dolazak 12 "singlice dvije godine ranije.

Na večeri otvaranja pojavio se čitav niz slavnih osoba, a Bianca Jagger, Brooke Shields, Che i Donald Trump smješkali su se za kamere. U kaosu otvorenja, bilo je gotovo isto toliko zvijezda koje su ostale stajati na pogrešnoj strani baršunastog konopa, a među njima su bili i Mick Jagger i Frank Sinatra. Nekoliko tjedana nakon, party za rođendan Biance Jagger, zahvaljujući D'Alysonovoj ideji da Bianca dođe na bijelom konju, bio je publicistički udar koji je pomogao u uspostavi Studija 54 kao disca u koji se odlazilo.

Next Page »
Loading...
Loading...