Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Staša Baštrica: "Underground je jedina kultura bazirana na najiskrenijem osjećaju i žestokom forsiranju iskorištavanja svega što život pruža”

Intervju pred nastup u Maximusu

  • Mixmag Adria
  • 24 May 2017

Nakon dva uspješna partyja u Only Party seriji, onog s Pig & Dan, Ravenom i P.S. te onog s DJ Jockom, AudioStormom i Ilijom Djokovicem, vrijeme je za treći i posljednji u seriji ove sezone, a kao što već znamo, šećer uvijek dolazi na kraju.

Za samo nekoliko dana, u petak, 26. svibnja/maja, po treći put plešemo u kotorskoj areni uz tri dame za koje pouzdano znamo da pripremaju vrhunske selekcije. Za mix pultom u Maximusu vas očekuju Kristina Lalić, Tea Vučkovič i Staša Baštrica.

Staša Baštrica je mlada podgorička DJ-ica u usponu, a veliki je zaljubljenik u underground techno, house i progressive zvuk. Prvi put je za mix pult stala 2014. godine, od kada niže nastupe na lokacijama širom Crne Gore, radeći sa nekim od najvećih imena domaće i regionalne scene. Njen zvuk karakterizira jak bas i brzi ritam praćen melodičnim sekvencama, pretežno miksajući techno uz elemente progresivnog i house zvuka.

Pred nastup u “elektronskoj kraljici” crnogorska umjetnica govorila je o elektronskoj muzici, zvuku kome je posvećena i underground kulturi.

Razgovarala: Irena Mačić


IM: Budući da je ovo tvoje vatreno krštenje u Maximusu, kakva su očekivanja i šta publika može da očekuje od tebe?

SB: S obzirom da prvi put stajem za pultom Maximusa, koji je izvanredna diskoteka sa više nego odličnim ozvučenjem, moram priznati da me u isto vrijeme hvata euforija i velika doza treme. Ne očekujem ništa više od onoga što sam sama doživjela mnogo puta: besprijekornu atmoferu, zvuk i svjetlosne efekte koji se na pravi način prenose posjetiocima preko cijelog tima koji se nalazi iza DJ-a. Oni su, ne tako poznati, ali jednako važni :D

Od mene publika može očekivati predanost i posvećenost miksanju traka koje na podijumu tjeraju na ples i dobru energiju. Pratila sam online setove i Tee i ristine, međutim još uvijek nisam bila u prilici da ih slušam uživo, pa me i to sa jedne strane raduje.

IM: Šta za tebe predstavlja underground kultura?

SB: To je pitanje emocije i načina života. Može se reći da od kad nema prostora za razvijanje klasičnog rock ‘ n ‘rolla, underground ostaje, prema mom mišljenju, jedina kultura bazirana na najiskrenijem osjećaju i žestokom forsiranju iskorištavanja svega što život pruža.

IM: Kako bi opisala svoj zvuk u nekoliko riječi?

SB: Svoj zvuk ne mogu zamisliti u kutiji sa jasnim granicama do kojih se on proteže. Volim raznolikost, ali techno mi je baza. Dakle, brz ritam sa sekvencama progresivne melodije, acida i old school house zvuka. Potkrade se tu još poneki element, ali suština je u navedenom :D

IM: Kako bi opisala osjećaj kada se nalaziš za mix pultom u direktnoj interakciji sa publikom?

SB: Osjećaj za mix pultom je nevjerovatan. Inspiracija doživljava ekstazu već pri prvom taktu, posebno ako su u pitanju kvalitetni klubovi kao što je Maximus.

IM: Poruka ljubiteljima elektronskog zvuka pred party u Maximusu?

SB: Ljubiteljima elekronskog, a posebno techno zvuka, bih za kraj poručila da dođu i provjere kako se to čuje i izgleda kada women power stupi na scenu :D :D :D

Load the next article...
Loading...
Loading...