Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Technasia: "Uvijek se veselim povratku u Hrvatsku"

Intervju pred nastup u zagrebačkom klubu The Best

  • Mixmag Adria
  • 21 February 2017

DANCElectric je klupski projekt posvećen promociji i produkciji house glazbe s povremenim lutanjem u techno.

Ovog petka u sklopu DANCElectric Residencya dolazi Technasia, jedno od najvećih imena na sceni koje je prisutno već 20 godina.

Nastupao je diljem svijeta i na najvećim događajima i festivalima poput Ultre, EDC-a, Exita, Tomorrowlanda, Timewarpa i mnogih drugih. Njegov hit 'Suga' s Green Velvetom osvojio je klabere diljem svijeta a njegovi DJ nastupi govore sami za sebe.

Na partyju koji će se održati u The Best Venue Hallu nastupit će i Damir Ludvig, Djivo aka dBA i DANCELectric Phillipe.

Prije samog nastupa, Technasia nam je dao i ekskluzivni intervju koji možete pročitati niže.

Razgovarao Tomislav Brusač

M: Koji je događaj bio presudan za tebe zbog kojeg si znao da će elektronička glazba biti dio tvog života?

Charles: Moramo se vratiti nazad u 1999. Tada sam već profesionalno nastupao na turnejama 2-3 godine. Problem je bio to što sam bio zadnja generacija mladih Francuza koji su morali odslužiti vojni rok. To bi značilo prestanak bavljenja glazbom i produkcijom barem godinu dana. To bi možda prekinulo moju karijeru, ili barem značajno usporilo. Srećom bio sam oslobođen vojske i mogao sam nesmetano se nastavit bavit glazbom sve do danas, 20 godina kasnije.

M: Tvoja suradnja s Green Velvetom na traci 'Suga' zaradila ti je prvo mjesto na na Beatportu, ujedno je to mjesto zadržala duže od bilo koje druge trake na Beatportu u njihovoj povijesti. Kako je došlo do tako uspješne suradnje?

Charles: Instrumentalni demo trake 'Suga' produciran je prije 4-5 godina. Volio sam kako je zvučala, ali osjećao sam da nešto nedostaje. Pričekao sam s njom nekoliko godina. Onda mi je netko rekao da probam nešto s Curtisom (Green Velvet). Kontaktirao sam ga, poslao instrumental i dva dana kasnije mi je poslao vokale. Bilo je toliko jednostavno. Odmah mu je bilo jasno što je traci nedostajalo, pa je dodao taj blues osjećaj koji je već bio začet s gitarskim rifovima.

M: Kada bi morao odabrati jednog DJ-a s kojim ćeš svirati back 2 back do kraja života, tko bi to bio i zašto?

Charles: Do kraja života? To je prilično ekstremno haha. Da budem iskren s tobom, nisam baš neki b2b lik. Mislim da to umanjuje talent oba umjetniika u većini slučajeva. Kao da si odrežeš nogu, pa ideš trčati maraton, ili kao da posuđuješ svoju djevojku nekom drugom...Moj odgovor je dakle nitko. Radije bi nastavio solo do kraja života.

M: Puštanje glazbe vani ili produciranje u studiju? Što preferiraš?

Charles: Oboje podjednako, iako mi oboje daje potpuno različit osjećaj. DJ-anje je sloboda. Vrijeme kada se povezuješ sa svojom publikom, putuješ, otvaraš se za nove stvari, grabiš inspiraciju. Produciranje je vrlo osobna stvar. Kada uđem u fazu produciranja, obično sam emotivniji nego inače. Produciranje je kao putovanje u vlastito srce, potraga za načinom vađenja emocija i osjećaja i pretvaranjem ih u zvuk, melodije, ritam.

M: I prije si nastupao u Hrvatskoj. Što si jeo? Gdje si bio, što si vidio?

Charles: Da, bio sam nekoliko puta u Hrvatskoj. Zagreb, Dubrovnik, Hvar, Split...ne sjećam se neke specifične hrane, ali se sjećam da je uvijek bila odlična. Volim ljude u Hrvatskoj, uvijek su vrlo dobri domaćini. Gradovi i otoci su nevjerojatni, tako da se uvijek veselim povratku u Hrvatsku.

M: Koji je tvoj najznamenitiji trenutak u karijeri?

Charles: Ne bi htio odvajati jedan poseban trenutak, radije bi se prisjećao svake osobe koja se smiješila ili eksplodirala od radosti tijekom mojih nebrojenih setova ovih proteklih 20 godina. Volim se povezati s publikom za koju puštam muziku. Na mene prenose tu radost koju osjećaju, a to je ono što ja mislim da je magično u mom poslu, i to je ono što je meni najznamenitije.

M: Da nisi DJ, čime bi se bavio u životu?

Charles: Vjerojatno bi radio kao audio inženjer u filmskoj industriji. To je ono za što sam se ionako školovao, i što sam namjeravao raditi. Uvijek sam bio fasciniran radom glazbenih urednika u filmovima. Nekada radim tjednima na nekoj pjesmi, koja traje 5-6 minuta na kraju. Ti ljudi rade na 2 satnim filmovima, što je enorman posao.

M: Koje je tvoje najdraže mjesto za puštanje glazbe? Postoji li neki klub koji bi preporučio svojim prijateljima da posjete?

Charles: Ne bih mogao izdvojiti samo jedno mjesto. Postoji jako puno klubova koje volim diljem svijeta. Mogu ih nekoliko nabrojati: Heart u Miamiju, Sound u Los Angelesu, Egg u Londonu, Berghain u Berlinu, Elrow u Barceloni i tako dalje. Imam priliku putovati svijetom i iskusiti fantastične događaje u tim klubovima. Samog sebe bi ograničavao kada bi rekao da mi se sviđa samo jedan od svih njih.

M: Kada završiš s vikendima, i uzmeš pauzu od studija, kakvu glazbu slušaš?

Charles: Zapravo ne slušam glazbu kod kuće, ili bar vrlo rijetko. Volim tišinu. Slušao sam previše glazbe cijeli svoj život, i još uvijek to radim tijekom vikenda i kada preslušavam novu glazbu. U svoje slobodno vrijeme radije radim nešto drugo i čuvam uši. Znam da možda to zvuči čudno za jednog glazbenika, ali tišinom vraćam energiju svojem mozgu.

M: Opiši se jednom riječju.

Charles: Energija

M: Što je sljedeće s Technasiom?

Charles: Radim na EP-ju za Elrow trenutno. Spremam i nekoliko remikseva. Sljedeća velika stvar je Technasia live turneja krajem godine. Nisam radio live već 7-8 godina, i veselim me povratak tome. No, to zahtjeva puno pripreme u studiju, pa je to nešto čega ću se primiti vrlo brzo.

Load the next article...
Loading...
Loading...