Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Techno od A do Z

Dobrodošli u budućnost

  • Mixmag Adria
  • 16 June 2017

Sredinom 80-ih Detroit zahvaća ogroman ekonomski pad. U to je vrijeme nadimak mu je bio "Murder capital of America", zločin i siromaštvo bili su realnost, a mnogi pripadnici srednje klase napuštali su grad koji se doslovno počeo raspadati.

Iz ovog doslovno užasnog okruženja došla je techno glazba, soundtrack za budućnost - možda svjetliju budućnost - koju su predvidjeli Juan Atkins i njegovi prijatelji.

Glazba je evoluirala iz ranih elektro-utjecaja, s nekim od ranijih Atkinsovih snimaka, poput 'Cybotron', usmjerenih na izrazitu estetiku, sa zvukom Afrike ukorijenjenim u pionirskim pjesmama poput 'Planet Rock'.

S legendarnim radijskim domaćinom The Electrifying Mojo koji nudi bezgraničnu alternativnu glazbu u svojoj emisiji, utjecaji nastupa Kraftwerka i Depeche Modea također su spojeni s Atkinsovim idejama i techno je počeo postojati.

Zvuk koji danas poznajemo čini se maknut iz tih najranijih produkcija, no ideja o snimanju zvuka budućnosti i dalje je opsesija mnogim techno producentima. Techno je imao nekoliko uspona i padova otkada se prvi put pojavio krajem osamdesetih godina, a danas je jedan od najpopularnijih oblika elektroničke glazbe. U svijetlu toga, od A do Z, predstavljamo povijest glazbe koja je stvorila mnoge druge zvijezde kao što su Sven Väth, Nina Kraviz, Nicole Moudaber, Ben Klock, Richie Hawtin, Carl Craig i Marcel Dettmann.

A Alvin Toffler

Ime koje možda nije poznato mnogim današnjim mlađim partijanerima, Alvin Toffler autor je pionirske knjige 'Future Shock', koja je od osamdesetih godina prošlog stoljeća teleportirala mladog Juana Atkinsa iz Detroita osamdesetih u budućnost i posijala sjeme iz kojeg je techno počeo rasti. Uvid i ideologije koje su oblikovale temelje techna proizašle su iz Juanove ljubavi za znanstvenom fantastikom, a Tofflerova knjiga bila je jedna od ključnih nadahnuća tijekom formativnih faza glazbe.

Pogledajte još i: ANUMBEROFNAMES, Anthony "Shake" Shakir, Aux88

B Belleville Three

Belleville Three ime je dano trojici mladića koji su zajedno pohađali školu: Juan Atkins, Derrick May i Kevin Saunderson. Pod Juanovom direktivom, trojka je eksperimentirala s tehnologijom, najviše pomoću sintesajzera koji je stvorio prve techno snimke. Njihova rana koketiranja elektroničkim zvukovima oblikovala su nacrt onoga što danas poznajemo kao techno. Sva trojica su pojedinačno odgovorna za neke od najvećih techno klasika svih vremena koje su nadahnule generacije širom svijeta i šire ...

Pogledajte još i: Berlin, Basic Channell, Blake Baxter, Blueprint Records

C Carl Craig

Jedan od ključnih članova "drugog vala" techno-umjetnika u Detroitu, Carl Craig, jest inkarnacija tog vizionarskog, budućeg etosa koji utjelovljuje glazbu. Njegov doprinos technu je pomogao oblikovati njegovu evoluciju, gurao je granice i fiksirao elektroničke zvukove s mnoštvom utjecaja, od jazza do klasične glazbe. Njegov najnoviji album 'Versus', savršeno pokazuje savršen način na koji je Carl prenio techno u jednu sasvim drugu dimenziju i dalje nastavlja širiti svoje glazbene horizonte.

Pogledajte još i: Carl Cox, Colin Dale, Cocoon, Charlotte De Witte

D Detroit

Meka, gdje je sve počelo. Motor City, u kojem je kombinacija ekonomskih okolnosti i glazbenih utjecaja dovela do rođenja techna. To je mjesto gdje je The Electrifying Mojo odigrao svoje eklektične odabire, gdje je Juan eksperimentirao, gdje je kolaps automobilističke industrije stvorio nezaposlenost i svi su ti čimbenici usredotočeni na stvaranje pravih okolnosti za novi oblik glazbe.

Pogledajte još i: Depeche Mode, Derrick May, Drexciya, Dave Clarke, Deutsch Amerikanische Freundschaft

E 'Energy Flash'

Iskonska pjesma njujorške legende Joeya Beltrama. Najsmješnije je što je Joey mislio da stvara house glazbu kad je producirao ovu ubojitu traku. "Mislio sam da stvaram house glazbu s drugačijim zvukom", priznao je 2001. godine za Channel 4 dokumentarac, "Pump Up The Volume: Povijest house glazbe". Joeyjev klasik potpisan je za R & S Records i postao hit u cijeloj Europi, prije nego što ju je preuzelo njegovo drugo čudovište, "hoover" himna 'Mentasm'.

Pogledajte još i: Eddie 'Flashin' Folkes, Ellen Allien, 'E2-E4'

F Ford Motors

Automatizirani strojevi u tvornicama automobila pripisuju se ključnom utjecaju i monotonim ritmovima povezanim s technom. Ponovljeni udarci leže u jezgri techna: robotski, programirani ... Ford Motors je također bio u središtu ekonomskog propadanja Detroita i odigrao je veliki dio u mentalitetu mnogih techno producenata koji su otvorenog uma i gledaju prema budućnosti, u neko bolje mjesto i vrijeme, daleko od poteškoća s kojima se suočavao siromašni grad.

Pogledajte još i: Funktion-One, fabric, Frankfurt

G Good Life

Techno je ušao na top ljestvice ovim svevremenskim klasikom Kevina Saundersona pod imenom Inner City (uz pjevačicu Paris Gray). Pjesma je uslijedila nakon 'Big Fun' i nalazila se na albumu 'Paradise'. Dosegla je broj 4 na britanskim ljestvicama 1989. godine, prodavši se u preko 200.000 primjeraka, te ostala popularna od onda. Saunderson kaže da je pokušao preraditi disco klasik u nešto poput pjesme koju bi Larry Levan odsvirao ...

Pogledajte još i: George Clinton, Giorgio Moroder, Gary Numan

H Hoover

Kad je Joey Beltram izbacio 'Hoover', nastao je pakao. Za one koji ne znaju, ne pričamo o usisavaču (eng. Hoover). Hoover je zvuk višestrukih oscilatora razmaknutih i razjebanim modulacijom i chorusima. Širok je, maničan i, prije svega pakleno masan, kada se ispravno koristi usisava vas u svoj vortex. Nakon Beltramovog devastirujućeg tumačenja house glazbe s trakom 'Energy Flash', 'Mentasm' postaje savršena pratnja - stavljajući ga na čelo novog vala techno inovatora (iako ne sasvim vlastitim izborom) 'Mentazam' i Human Recourceov 'Dominator', koristili su slične ‘hoover’ zvukove, a oba su izašla 1991. godine, stvarajući niz imitatora i rađajući nove žanrove poput gabbera.

Pogledajte još i: Halle Am Berghain, Helena Hauff, Hardwax, Head High

I Industrial

U početku, techno je gledao u budućnost kozmičkom vizijom. Zvukovi i teme slikali sliku života u svemiru ili na udaljenim planetima. Ipak, industrija je bila u središtu ranih utjecaja zvuka, a to su usvojili britanski aktovi poput Throbbing Gristle i Cabaret Voltaire, koji su se doista uklopili u turobne, distopijske elemente techna, razvijajući zvuk koji je trebao biti poznat kao 'Industrial techno'. Surgeon je također ključni protagonist industrial stila, a škotska faca Perc (među ostalima) održava zvuk živim sa svojim produkcijama i izdanjima kroz svoju Perc Trax etiketu.

Pogledajte još i: Inner City

J Jeff Mills

Kada je riječ o vizionarima, nema mnogo techno umjetnika koji se mogu približiti Jeffa Millsu. Tehnički nadareni čarobnjak koji ne samo da je pokrenuo vlastiti stil DJ-iranja i producirao klasike poput 'The Bells', već je stvorio i svoj vlastiti svijet, proširio svoj doseg van granica žanra, surađujući s orkestrima i stvarao filmsku glazbu, nastupajući uživo širom svijeta i izazivajući tradicionalnu percepciju elektroničke glazbe da uistinu ubaci evolucijski etos u svoje glazbene procese. Otpadnik koji ostaje čvrsto posvećen istraživanju inovacija unutar techna i šire.

Pogledajte još i: Joey Beltram, Jaydee

K Kraftwerk

Kumovi techna. Sigurno je reći da elektronička glazba kakvu danas poznajemo ne bi postojala da nije ove njemačke četvorke. Njihova igra zvukom sintesajzera i njihova posvećenost satiriziranju vlastitog “njemstva” doveli su do koncepta projekta koji je bio iznimno utjecajan za Juana Atkinsa i mnoge druge koji su živjeli u Detroitu. Kraftwerkovo elektroničko tumačenje Jamesa Browna govorilo je Motor Cityu, a zauzvrat, u Europu su se iz Motor Citya vratili albumi inspirirani Kraftwerkom.

Pogledajte još i: Kompakt Records, Knights Of The Jaguar, KMS Records

L Lost

U Londonu, 1991, Steve Bicknell i njegov partner Sheree, lansirali su techno večer Lost. Njihova je ljubav i posvećenost glazbi rezultirala doživotnom vezom s artistima kašto su Richie Hawtin i Jeff Mills. Basic Channel je emitirao njihov drugi (i posljednji live nastup i potaknuo pravo londonsku techno 'scenu', koja nije doista postojala dok se Lost nije pojavio. Party je postao utočište ljubitelja techna, a njegov se utjecaj prepoznaje sve do danas.

Pogledajte još i: Love Parade, Legowelt, LFO

M Metroplex

Uzimajući daljnji utjecaj iz Alvin Tofflerove kultne knjige, Metroplex Records (koji su uzeli ime iz “metrocomplex”, riječ budućnosti koju je izmislio Toffler) bio je lansiran kako bi olakšao tranziciju Juana Atkinsa sa Cybotrona na Model 500. Debitantsko izdanje 'No UFOs' bilo je 1985., nakon kojeg je uslijedilo 'Night Drive' - više od 30 godina je bez sumnje jedan od najutjecajnijih techno labela u povijesti, postavši prvi od svoje vrste.

Pogledajte još i: Maurizio, Model500, Monika Kruse, Music Institute, Mad Mike Banks, Movement Festival, Mathew Jonson

N Neil Rushton

Iako se više povezuje s northern soul pokretom, naslijeđe Neila Rushtona uključuje i kompilaciju ‘Techno! The New Dance Sound of Detroit’, koja je upoznala britanske ljubitelje elektronske glazbe sa zvukovima Detroita. Definirajuća za to vrijeme, iako možda ne toliko popularna, svakako je kultni klasik. Na njoj se nalazi i 'Techno Music' Juana Atkinsa, a pojavljuju se i artisti kao što su Blake Baxter, Anthony ShakeShakir, Kevin Saunderson i EddieFlashinFowkes.

Pogledajte još i: Nicole Moudaber, New Order, No UFOs, Nude Photo

O Omen

Europa je kontinent na kojem je techno doista procvjetao. Malo je nedostajalo podrške i razumijevanja glazbe kad se prvi put pojavila u SAD-u, no Europljani su techno baš 'ubrali' puno brže od Amerikanaca. U Frankfurtu je klub Omen bio utočište techno entuzijasta. Bio je institucija koja je trajala 10 godina, od 1988. do 1998. te je postao katalizator karijere Svena Vätha, kao što je i gurnuo njemačku techno scenu naprijed i u globalu.

Pogledajte još i: Ostgut Ton, Omar S, Opal Tapes, Octave One

P Plus 8

Label Richie Hawtina i John Acquavive smatra se jednim od najvažnijih za techno 90-ih godina. Zadržavajući originalni etos glazbe, koncentrirao se na inovaciju i vizionarstvo. Cijeli niz cijenjenih techno titana imali su svoj debi s Plus8, uključujući Daniel Bella, Kenny Larkina, Ken Ishiija i Speedy J. Etiketa je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju zvuka za nove generacije te odvela do rođenja M-nus, Hawtinova labela s više minimalnim pristupom techno estetici.

Pogledajte još i: Plastikman, Peacefrog, Planet E

Q Quenum

Utjecajna figura u svijetu techna, Quenum ima dugačku i slikovitu karijeru, uključujući i spajanje Cadenze s Lucianom (i produciranje prvog izdanja labela - 'Orange Mistake'). Njegova slojevita karijera čini ga jednim od najinteresantnijih likova na sceni, koji je djetinjstvo proveo u Africi, s ljubavlju prema breakdanceu i hip hopu, a živio je i u Londonu te u Ženevi. Naširoko cijenjen artist, bio je i polovica Access 58, dua koji je ostavio trag kasnih 90-ih sa serijom tribal techno izdanja.

Pogledajte još i: Quantec, DJ Qu

R Richie Hawtin

Kao čovjek koji stoji na čelu Plus 8, M-nus Records i, danas, ENTER., Richie Hawtin bio je konzistentna sila u techno svijetu - gurajući glazbu i tehnologiju koja je oko nje u još neistražene svijetove. Živi u Windsoru, u Kanadi (preko puta Detroita), Richie je ostvario kontakte s 'praocima', no još inicirajući i vlastiti pokret, koji ostaje jedan od najrespektabilnijih i najutjecajnijih u technu. Ostao je na vrhu svoje igre više od dvije dekade, a njegov utjecaj na glazbu i generacije koje su došle nakon njega je bezvremenski.

Pogledajte još i: Rhythim Is Rhythim, R&S, Rephlex

S Slam

Škotski siloviti duo kraljevi su techna u svojoj domovini, i podjendako voljeni diljem planete. Stuart McMillan i Orde Meikle sprijateljili su se zbog zajedničke ljubavi prema alternativnoj glazbi u Glasgowu; reggae, rana elektronika, punk...sve što je bilo buntovno, to su voljeli. Počeli su DJ-irati zajedno, i osnovali zajedničku večer 'Back Market' gdje bi puštali svu glazbu koju su voljeli susretljivoj publici istomišljenika. Od tamo, jedini put je bio onaj prema vrhu, pa su se uspjesi nizali jedan za drugim. Izdanje njhovog klasika 'Positive Education' stavilo ih je u centar techna u Škotskoj i na tronu su već duže od 25 godina.

Pogledajte još i: Sharivari, Surgeon, Stacey Pullen, Steve Rachmad

T The Electrifying Mojo

Ne bi bilo techna da nije bilo The Electrifying Mojo aka Charle Johnsona. Radio voditelj na detroitskom WJLB (kasnije i na WHTYT), bio je poznat po svojim eklektičnim selekcijama koje su imale značajan utjecaj na The Belleville Three, Carl Craiga i sve ostale Detroit inovatore, kao i dobar dio populacije grada. Vrtio je sve od Parliament Funkadelic do Princea i Depeche Modea. Uz mnoga priznanja koja su mu dodijeljena, zaslužan je za upoznavanje detroitskog radia s imenima poput Princea i Kraftwerka. Podržao je i rane techno radove Juana Atkinsa kako bi pomogao raširiti zvuk Detroitom.

Pogledajte još i: Tresor, The Scene, Transmat, Tangerine Dream

U Underground Resistance

Techno je poprimio militantan oblik kada su Jeff Mills, Robert Hood i 'Mad' Mike Banks osnovali zajednicu naziva Underground Resistance. Kao trio bili su strahoviti, sirovi i beskompromisni, nastupajući s crnim maskama i predstavljajući se kao glazbeni aktivisti. UR je predstavljao protest, protest protiv političko ekonomičnih okolnosti koje su nižu klasu (pogotovo crnačke skupine) učinile nemoćnima. UR je promovirao i nezavisnost od velikih izdavačkih kuća - buneći se protiv komerijalizacije techna koje se počelo događati 90-ih. Glazba koju su radili reflektirala se na njihov žustar etos te je tako predstavljena nova loza ne-bezveznog, politički motiviranog techna.

Pogledajte još i : Joey Beltram, Jaydee

V Vamp

Još R&S "boleštine" od Outlandera aka belgijskog pionira Marcos Salona. Njegovi eeksperimenti s elektroničkom glazbom i New Beatom, doveli su do stvaranja ove moćne zvijeri koju okružuje rave, breakbeat i techno. Potentni komad koji je jednako moćan kao i prvog dana kada je izažao za R&S 1991. - velike godine za techno s 'Energy Flash' i 'Dominator' koje su također razvaljivale plesne podije diljem svijeta.

Pogledajte još i: Void Acoustics, Voices From The Lake, Virginia, vacant warehouses

W Westbam

Westbam je odgovoran za prvi Mayday rave u Berlinu, koji se dogodio 1991. godine. Kao najveći techno partyu Njemačkoj u to doba, privukao je više od 5000 ljudi i pokrenuo tridesetogodišnju tradiciju Mayday ravea u glavnom gradu Njemačke. Westbam je bio intrigiran technom, elektroničkom glazbom i DJ kulturom u Njemačkoj, napisavši dvije knjige o DJ-ingu i inspirirao nadolazeće generacije.

Pogledajte još i: Warp records, The Wizard

X Aphex Twin

Britanski producent Richard David James ušao je u techno svijet iz sasvim drugog kuta, i kada se pojavio na sceni, okrenuo ju je naglavačke. Njegov eksperimentalan i često neobičan pristup prenio je glazbu na novi teritorij pomicanjem granica u pogledu dizajna zvuka i odbio se držati jednog određenog stila. Njegova ogromna retrospektiva sadrži zvukove koji se protežu od smirujućih, ambijentalnihdo industrijskih uznemirujućih zvukova, s različitim uzorcima podržanim nizom bizarnih, inovativnih tehnika promocije.

Pogledajte još i: X-Stacy

Y Yellow Magic

Ova japanska grupa nekoliko godina prethodi Juanu i ekipi iz Detroita. Njihov rani početak u elektronici dio je techno DNK, i iako možda nije tako očigledan kao Kraftwerkov utjecaj, nepobitno je da su YMO uključeni u rađanje techna. Svirali su ih The Electrifying Mojo i uključeni u Carl Craigovu kompilaciju 'Kings Of Techno'. ‘Riots In Lagos’ , traka YMO članice Ryuichi Sakamoto s LP-a 'B-2 Unit' iz 1980., još je jedan techno klasik.

Pogledajte još i: Yamaha DX7, Yoyo Paris

Z ZTT

Etiketa u vlasništvu moćnog Trevora Horna, njegove supruge i poduzetnice Jill Sinclair i novinara Paula Morleya. Osnovana 1983, ZTT je kamen temeljac britanske glazbe koja je potpisala Frankie Goes To Hollywood, jer je 'Relax' bio iskonski hit. Ali koja je bilanjihova važnost za techno? Pa, najviše potpisivanjem s 808 State i podupirući nekoliko ranih pionira britanske elektroničke glazbe, imali zanimljivu situaciju s Derrickom Mayom 1991. godine. May je sprijateljima Juanom Atkinsom i Kevinom Saundersonom imao ideju pokretanja techno supergrupe pod nazivom Intelex, a ZTT su ih željeli predstaviti kao Detroitski ekvivalent za Pet Shop Boys. Dogovor je ipak otpao, kao kasnije i projekt Intelex.

Load the next article...
Loading...
Loading...