Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

The Prodigy - 10 top trenutaka

'Fat Of The Land' ima 20 godina

  • Mixmag Adria
  • 29 July 2017

Možda ste primijetili serijal pod nazivom Top 10 trenutaka koji smo pokrenuli. U suštini ovaj serijal odabire najspecifičnije, veličanstvene ili bizarne događaje u karijeri umjetnika i do sada smo obradili umjetnike kao što su Chemical Brothers, Aphex Twin i Ricardo Viillalobos, Richie Hawtin...

Sljedeći na redu su Prodigy i njihov treći album 'The Fat Of The Land', koji je ovog ljeta napunio 20 godina. Ako slučajno niste znali, taj album je zaista velika stvar. Možda ste čuli za neke od njihovih hitova poput 'Firestarter', 'Breathe' i vrlo kontroverzni 'Smack My Bitch Up'. Posljednji zaista plijeni pažnju, ali to je ono što ovaj bend - Liam Howlett, Keith Flint i Maxim - rade.

Našu pažnju svakako je privukla njihova traka 'Charly', a vidjet ćete u tekstu ispod da u to vrijeme bend nije bio previše sretan s našim (Mixmag) viđenjem stvari. Neke od njihovih izvedbi bile su nevjerojatne, albumi su se munjevito uspinjali na vrhove ljestvica i osvajali nagrade.

U nastavku pogledajte 10 epohalnih trenutaka grupe.

Odabir imena

"Hmm, kako bismo se nazvali? Znam, kao sintesajzer koji sam koristio za prve hitove." To je ono što je Liam Howlett nedvojbeno (iako vjerojatno ne), rekao sam sebi kada je pokušavao doći do imena za bend. Ipak, legendarni sintesajzer, legendarna skupina. Jednostavno.

Prvi gig

Kada vam promotor kaže: "Imao samo dva P.A. prije vas i oba su potonula nakon pet minuta", razina samopuzdanja vam ne može biti visoka. To je upravo ono što su rekli Prodigyu prije njihovog nastupa u The Four Aces u Dalstonu u istočnom Londonu, ali strah se uskoro pretvorio u užitak. Maxim, koji se upravo priključio grupi, nakon što je Howlett shvatio značaj MC-a za nastupe ovog tipa, rekao je: "svi su podivljali, samo je eksplodiralo". U to vrijeme bio je samo privremeni član, ali već od sljedeće gaže imao je puno radno vrijeme.

VIDEO 'FIRE' I SPALJIVANJE GOMILE MIXMAG ČASOPISA

U kolovozu/augustu 1992. godine, na naslovnici Mixmaga našlo se pitanje: "Je li 'Charly' ubio rave glazbu?", s fotografijom Liam Howletta kako drži pištolj uperen u glavu. Članak se odnosio na debitantski singl grupe, 'Charly', potaknut animiranim filmom 'Charley Says', a koji je završio na trećem mjestu UK Singles top ljestvice. Tadašnji pomoćnik urednika, Dom Philips kasnije je napisao "kada se Charly okrenuo od šašave hardcore himne u osvajača ljestvica, Howlettova luckasta pomodarska skladba pridružila se drugoj, daleko manje cijenjenoj baštini". Očito Howlett nije baš najbolje prihvatio optužbu da je njegov bend odgovoran za "pokretanje onoga što se smatra najništavnijom fazom u povijesti dance glazbe". Nije postojao bolji način da nam se osvete, nego da zapale hrpu spomenutog izdanja u videu za pjesmu 'Fire' u rujnu 1992. godine? Dobro odigrano, momci.

IZA KULISA NA SNIMANJU SPOTA ZA PJESMU 'OUT OF SPACE'

Prodigy je nastao iz ravea. Bilo je to na Barnovom plesnom podiju u Braintree Essexu, gdje su se prvi put ukrstili putevi Keith Flinta i Liam Howletta, kada je Howlett predao kompilaciju, a Flint je izjavio da se bi se te pjesme trebale čuti uživo. Prodigy je rođen, a 1992. godine izdali su svoj debitantski album 'Experience', na kojem se nalazila hirovita numera 'Out Of Space'. Ukoliko postoje bilo kakve dvojbe o tome jesu li momci bili pravi raveri, ova snimka iza kulisa razbija i najmanju sumnju. Flint, odjeven od glave do pete u košmarnu laboratorijsku opremu, šalio se s prijateljem oko odbacivanja ekstazija prije nego što mu vilica padne na pod. "Ovi su ti jezivi zar ne, jezivi su ti", mrmlja. Klasik.

Osvajanje prve nagrade

Da Prodigy ima trofejnu sobu, onda biste bili zaslijepljeni svim tim silnim predmetima na policama već prilikom ulaska. Pokupili su bezbrojne nagrade, od Brits-a preko MOBO-a, do mnogobrojnih MTV priznanja. Davne '94 godine osvojili su svoju prvu nagradu, u kategoriji dance glazbe na prvom MTV Europe Music Awards-u. Iza sebe su ostavili 2 Unlimited, D:Ream, Jam & Spoon i Reel 2 Reel, osvojivši trofej te godine i ponovno u '96, '97 i '98 godini. Jedini put kada nisu osvojili tu kategoriju u 90-ima bio je kada nisu bili ni nominovani. Unatoč tolikoj slavi, još uvijek postoje nagrade koje nisu osvojili - prestižni Grammy. Još imate vremena, momci.

Promjena Keithovog imidža

Živo obojena obrnuta irokeza, pirsing septuma, debeli eyeliner, tijelo prekriveno tetovažama. Sredinom devedesetih, Keith je izgledao kao punker. Ipak, nije uvijek bilo tako. Na snimci iza kulisa 'Out Of Space', o kojoj je već bilo riječi, nema pirsing, a na ovoj slici iz 1983. godine izgleda kao školarac svježeg lica. Nismo u potpunosti sigurni što je inspiriralo promjenu izgleda, ali svakako je prikladno brendu agresijom nabijene gruperave glazbe. Gornji snimak Keithovog nastupa na Phoenix Festivalu 1996. godine dovoljan je da dobijete noćne more.

'MUSIC FOR THE JILTED GENERATION' POSTAJE BROJ JEDAN

Drugi album, prvi broj jedan. 'Music For The Jilted Generation', izdan od strane XL Recordings-a '94, zauzeo je vodeću poziciju među albumima u Velikoj Britaniji i ostvario 600.000 prodanih primjeraka, čime se certificirao kao platinasti album. Liam Howlett je kasnije izjavio kako žali zbog izbora naziva albuma (osvrćući se na britansku rave scenu koja postaje korumpirana, i na Zakon o kaznenom pravu i javnom redu iz 1994.). Također je tvrdio da album nikada nije imao političku pozadinu, mada je pjesma o kojoj se šuškalo naglašavala: "jebeš njih i njihov zakon", tako da je teško povjerovati u to. Bilo kako bilo, album je sadržavao cijeli niz oslobođenog gnjeva, uključujući 'One Love' i 'Voodoo People'.

PHOENIX FESTIVAL '96

Ovo je izvedba koju smo gore spomenuli, a vezano za Keithovu promjenu imidža. Intenzivni, nadmoćni i savršeno zastrašujući, momci su vrhunski odradili festival za pokrovitelje Stratford-upon-Avon eventa, koji je postavljen kao alternativa Reading Festivalu i Glastonburyju. Nema se tu puno toga za reći, samo pogledajte snimke.

NASTUP NA MTV FASHIONABLY LOUD

Što dobijete kada spojite Vivienne Westwood kolekciju, modnu pistu i Prodigy u istom prostoru? Keith Flint je očito puzao okolo poput grabežljive kobre. Za one koji ne znaju, MTV's Fashionably Loud je bila ekstravagantna modna revija koja je okupljala najveće svjetske dizajnere, modele i glazbenike. Te '97 godine, britanski modni pionir Vivienne Westwood pozvala je Prodigy da na modnoj pisti odrade muzičku podlogu za njenu kolekciju Red Label. S obzirom na punk pozadinu Westwoodove, uzbudljivi rock-raversi bili su savršeni za ubrizgavanje osjećaja 'zaboli nas uho' u cijeli performans. 'Breathe' odnosno diši je najveći dio glazbe, tijekom pjesme, Maxim predvodi sa "izdahnite, izdahnite, udahnite, udahnite", a prije nego što se snađete, vidite Keitha kako izlazi iz mnoštva i vuče svoje ruke i noge po modnoj pisti. Maksimov urlik "OH MOJ BOŽE" sasvim je opravdan.

Kad je Maxim rekao CHRIS EVANSU da odjebe

Budalaštine Chris Evansa, party momka, tijekom devedesetih donijele su mu mnogo nevolja, ali ponašanje lošeg momka je jenjavalo na njegovoj Radio 1 emisiji, u kojoj nije bilo dopušteno puštati 'Smack My Bitch Up' zbog BBC-jeve zabrane. Prodigy su se pobrinuli ga podsjete na to kada ih je predstavio za osvojenu nagradu tijekom Best Live Act at the 1997 Q Awards-a. "Poštovanje svima koji su glasali za nas, iako pojedini ne žele da nas puštaju na njihovoj radijskoj postaji", naglasio je Maxim u govoru prilikom preuzimanja nagrade. Usljed neugodnosti, Evans je ustvrdio kakoće 'The Fat Of The Land' album u cijelosti pustiti koliko je sutra, prije nego što će ga Liam Howlett, prekinuti rekavši mu da "odjebe". Nakon nekoliko riječi zahvalnosti, opet se nakratko namjerio na Evansa. Ipak, sve je bilo u svrhu zabave

Load the next article...
Loading...
Loading...