Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Tvoje trake na vinilu: Kako otisnuti vlastitu ploču

Koraci koje trebaš poduzeti da tvoj vinil ugleda svjetlo dana

  • Mixmag Adria
  • 20 March 2017

Ljudi se vraćaju vinilu u rekordnim brojkama, a nikad nije bilo lakše svoju glazbu otisnuti na ploči.

Rejuvenacija i ponovno otvaranje pogona za izradu vinila, rezultiralo je plodnom underground neovisnom scenom labela te svi znamo kako je već sad ponovno pravi znak kredibiliteta imati izdanje na vinilu, ne više samo u MP3 formatu, na SoundCloudu i ostalim streaming servisima.

Zato smo za one koji žele svoju glazbu imati u fizičkom obliku i planiraju izdati svoje izdanje na vinilu, sastavili neke smjernice i što mogu očekivati kroz proces do trenutka izdavanja.

1 Uštedi novac

Ulazak u vinil igru je skup sport. No, zamoliti nekog drugog da vam to napravi, će svakako biti jeftinije, nego nabavljati vlastite audio stalke, konvertere iz digitalnog u analogno i još mnogo dodatne opreme.

Ako želite samo jednu traku na ploči, možda omiljenu traku, ili zato jer ste striktno vinil tip, ili je neko digi-only izdanje predobro da ga ne biste imali na vinilu, onda su servisi kao što je Vinylify za vas. Cijene variraju ovisno i o veličini ploče, pa će 7'' biti jeftinija od 12''.

Limitirane edicije od 50 komada ne bi trebale biti vaš odabir, ako ne možete izaći iz tih okvira. Ako je glazba dobra, limitirano izdanje daje joj ekstra raritet koji kolekcionari obožavaju. Pomoglo je Red Ember labelu s ponovnim povratkom, primjerice.

No, ako ste underground etiketa koja se probija i tražite nešto mesnatije, recimo 300-400 primjeraka, tada će vas to doći oko 700 eura preko DMS, Gotta Groove Records ili Curved Pressings.

2 Odaberi trake

Najvažnija stvar o kojoj morate razmišljati je duljina samih traka jer će to odrediti koju veličinu vinila ćete odabrati. Što više toga pokušate uvaliti da stane, znači pliće grooveove, što rezultira tišim izdanjem.

"Što bliže centru vinila režemo, snižavamo level i riskiramo audio distorziju. Zato uvijek preporučujemo da se trake dulje od 5 minuta otisnu na 12-inčnom vinilu.", rekao je Alan Brown iz australske tvornice Vinylgroove.

Ovo također znači da morate pažljivo odabrati svoju treklistu, jer što je igla bliže središtu ploče, pojavljivat će se više distorzije u grooveu. Zato možda razmislite ponovno koja traka bi trebala biti A1, a koja A2, ako izdajete EP od četiri trake.

I žanr u kojem producirate može također utjecati na tip vinila koji želite izdati. Primjerice, Brown kaže da bi glasan zvuk kakav imaju drum 'n' bass i techno, trebao biti rezan na 45rpm, brzini koja najbolje odgovara singlovima.

"Brža brzina ustvari rasteže donji kraj i prevenira bilo koju iglu od skakanja i distorzije, što reducira i vrijeme po strani ploče."

3 Mastering

Na puno mjesta ćete dobiti i usluge masterings u cijeni ili s ekstra nadoplatom. No, ako to želite napraviti sami, onda morate imati brojne ključne stvari na pameti.

- Zato jer je vinil fizički medij, iskusit ćete distorziju ako traka sadrži ikakve ekstremne frekvencije. Primjerice, u klupskoj glazbi dominira low end, pa će niski eq na nekima od nižih frekvencija (kick drum i bass), učiniti ih još nižima te tako kompenzirati mehaničke limite opreme. Isti princip vrijedi i za visoke tonove, no na drugom, višem kraju frekvencijskog spektra.

- Uvjerite se da je sve od 250hz i ispod u monu, inače ćete dobiti preskakanje na playbacku zbog načina na koji ove frekvencije tjeraju iglu da se miče.

- Nemojte zagraditi taj kompresor, jer ako se ne prebaci kako treba u analogni sistem ili stylus, što će uništiti dinamiku i uzrokovati distorziju.

- Riješite se sibilancije (to je sss-zvuk) u vokalnim trakama.

- Čini se očitim, no morate isporučiti svoju traki u najvećoj mogućoj kvaliteti: 24 bit, 44.1 kHz WAV ili AIFF su najbolji jer se nijedna sonična informacija ne gubi tijekom procesa.

4 Dobivanje testnog primjerka

Dakle, odabrali ste servis za otisnuti vinil, sigurni ste da su trake prave duljine, čak i dobili palac gore zbog savršenih mastering tehnika. Gotovo sve tvornice će vam poslati testni vinil da poslušate prije nego krene u proizvodnju.

Ovo su apsolutno ključne stvari u procesu. Napravljene od plastike, prolaze iste procese kao i vaše glavno izdanje, što znači da će se bilo koji problemi u vašem miksu pojaviti te ih možete prilagoditi. Ovo je također i pravo vrijeme da se uvjerite da su sce trake u pravom redu i na pravoj strani ploče.

Kada preslušavate Gotta Groove Records predlaže da preslušate opet cijelo izdanje na različitim gramofonima. "Ne možete kontrolirati na koji će način krajnji konzument slušati vaše izdanje, no možete barem dobiti neku perspektivu kako na različitim gramofonima isto izdanje može zvučati drugačije."

5 Distribucija

Do sada već imate 300 ploča koje leže posložene i čekaju početak svog putovanja. To je ipak vaša glazba. Dobrodošli u mutni svijet distribucije.

Iako nećemo ići u preveliku dubinu što se ovog tiče (budući barem imate sada svoju ploču u rukama), distribucija je integralni dio operacije o kojoj upravo čitate.

Kada prilazite distributeru, Mitchell Groov iz Triple Vision Digital, nizozemske tvornice, kaže kako postoje brojne ključne stvari o kojima morate odlučiti.

"Uvijek je dobro provjeriti usluge koje distributer nudi i vidjeti je li financijska pretpostavka u kombinaciji s potrebnim radom, nešto s čim se mogu nositi za barem 4-5 izdanja. Odaberite distributera koji uzima većinu radova i/ili distribuira glazbu sličnih artista/labela.", kaže Mitchell i dodaje:

"Najbolji savjet koji mogu dati je da imate spreman detaljan plan. Želite da vaš distributer bude entuzijastičan od starta. S tri, četiri ideje izdanja spremne i uzmite telefon (ne e-mail), kako biste porazgovarali s distributerom. Vidite jeste li na istoj valnoj duljini i ne bojte se istaknuti što vam je bitno. Trebali biste dobiti dovoljno važnih informacija i osjetiti kolika je njihova želja da rade s vama. S druge strane, ostanite skromni i budite svjesni da uspjeh izdanja prvenstveno vaša odgovornost."


[Foto i video:Vinylify.com]

Load the next article...
Loading...
Loading...