Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Udvoje: Pet iznenađujućih produkcijskih suradnji za koje nam je drago da su se dogodile

Dvije glave su pametnije od jedne

  • Mixmag Adria
  • 19 March 2017

Povijest plesne glazbe ispisana je producentskim dvojcima koji su zajedno mijenjali pravila igre. Izvođači popt Daft Punka, Drexciya i Chemical Brothersa udružili su se u studiju kako bi postali jedno, spajajući se kao puzle koje čine sliku savršenog produkcijskog spoja. To su ljudi za koje imate osjećaj kao da su se rodili kako bi radili glazbu zajedno.

Ali kad se spoje producenti koji prvenstveno rade samostalno, rezultat također može biti uzbudljiv, samo na drugi način. Svaki producent donese svoj specifični pristup na stol i vuče novu energiju iz onog drugog.

To se događa za pultom, ali u studiju. Ispod pogledajte neke od neodoljivih i nepredvidivih kolaboracija.

Ricardo Villalobos & Butch

Iako Ricardo Villalobos i Butch dijele neke stilske sličnosti, razlika je ipak velika, pa je ishod njihovog rada i očekivano intrigantan. Rezultat je kaotični "mindfuck", veći no što smo očekivali. 'Up' s EP-a iz 2013. na Sei Es Drm etiketi, jedna je od najzaigranijih, najfrustrirajućih, smiješnih i mučnih traka koje se sjećamo. Gradi se do neba, nabrijavajući nas na drop koji se nikad ne dogodi.Ako ste ju ikad čuli u klubu, znate kakav neskladan udar ima, dižete ruke u zrak, napetost je na vrhuncu, a traka se ne prestaje graditi. Čista konfuzija i ekcentričnost.

Aphex Twin & U-Ziq

Ova suradnja je bila kataklizmički događaj jer ne samo da uključuje pionira eksperimentalne glazbe i šefa Planet Mu-a Mike Paradinasa, već i legendarnu figuru elektroničke glazbe, Aphex Twina, koji vrlo rijetko radi s drugima. Na primjer, Madonna ga je molila za remiks, a on se složio pod uvjetom da mu pošalje snimku sebe kako se glasa poput svinje, kako bi to iskoristio u traci. Izdanje je neobično i zbog vizuala kojeg su koristili. Duo je izdao album naziva 'Expert Knod Twiddlers' pod imenom Mike & Rich, a vizual je prikazivao sirovo fotošopiranu sliku dvojca koji igra dječju igru 'Downfall'. Za dva ezoterična umjetnika, (Aphex je neke svoje trake nazvao ‘∆Mᵢ⁻¹ = −∂ ∑ Dᵢ[n] [∑ Fⱼᵢ[n−1] + F extᵢ[n⁻¹]]’ i ‘Kladfvgbung Micshk’ )'Expert Knob Twiddlers' (čije je ime dosjetka masturbacije) je šarmantni i blesavi uvid u ovaj dvojac. Ta tema se osjeti i u glazbi, koja je nemarna, vrtoglava i smiješno zabavna.

Skrillex & Diplo

Poštovali smo i cijenili rad Skrillexa i Diploa kojeg su producirali tijekom godina prije nego su se udružili i oformili projekt Jack Ü, ali iskreno nismo očekivali da ćemo uživati u njemu kad je prvi put bio najavljen. Uvijek je dobro kad vam predrasude padnu u vodu, pogotovo kad zvući dobro kao Jack Ü. Njihov drugi singl ‘Where Are Ü Now’ je bio remek djelo u crossover plesnoj glazbi. Na njoj je pjevao jedan od svjetskih pop zvijezi, Justin Bieber, a produkcija je bila savršena. Banger.

DJ Sprinkles & Mark Fell

Jedan je bivši član "neurednog" glitch dua SND, a drugi je označen kao jedan od najboljih autora "oceansko dubokih" traka koje vrve s bolno prekrasnom emocijonalnom rezonancom. Ova suradnja mogla je otići u bilo kojem smjeru. Na 'Fresh Insights' EP-u, ispalo je kao da je Sprinkles postavio formulu, sa svejtlucavim pianom i labavo galopirajućim perkusijama u prvom planu, ali Fellov utjecaj brilijira u korištenju minimalističkih elemenata. Korištenje Tony Been sempla u miksu trakre 'Fresh' dodaje na emotivnoj težini trake, koja udara na (plesna) stopala i um s jednakom snagom.

Burial & Zomby

Kao dvoje najistaknutijih imena u dubstepu, ova suradnja nije bila neočekivana glazbeno, ali ostali smo iznenađeni da se njihove osobnosti nisu umiješale u zajednički rad. Oboje su nedostižni i izbjegavaju javnost, s Burialom koji nikad nije uživo nastupio i gotovo ne daje intervjue, i Zomby koji održava anonimnost sa razmetljivom zlatnom maskom, no ipak otvoreno razgovara i napola svađa s ekipom online i u stvarnom životu. Bez obzira na okolnosti, drago nam je da je do suradnje došlo, jer su dva najbolja UK producenta minulog desetljeća, a traka 'Sweetz' koja se pojavila na Zombyjevom albumu iz 2016. 'Ultra' brilijantan je komad koji kombinira Zombyjev bezobrazni hard core s Burialovom nepogrešivom atmosferom.Tekst: Patrick Hinton

Load the next article...
Loading...
Loading...