Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Umek: "Da organiziram posljednji party na svijetu, održao bi ga u ..."

Intervju pred nastupe na Sea Star Festivalu i K4 u Ljubljani

  • Mixmag Adria
  • 19 May 2017

Umek, glavno i odgovorno ime za pokretanje elektroničke glazbene scene u svojoj rodnoj državi Sloveniji, s nama je popričao u intervju pred njegova dva velika nastupa u regiji.

Kao Zeta Reticula nastupit će na proslavi 28. rođendana ljubljanskog kluba K4, a samo jedan dan ranije na jednom od najiščekivanijih festivala ove sezone - Sea Star Festivalu.

Umek je inakon svih ovih godina na sceni i dalje jedno od relevantijih techno imena u elektroničkoj glazbi, s nebrojenim izdanjima i klasicima, svojom etiketom 1605, s preko 100 letova godišnje po cijelom svijetu te svojom radio emisijom Behind The Iron Curtain koja se emitira na više od 150 radio postaja u cijelom svijetu. Njegov najnoviji 'Shadow Tactics' EP izašao je za Popofovu etiketu FORM, a sam Uroš nam je rekao nešto više o izdanju koje možete poslušati niže.

Mislim da vas uopće ne treba posebno upoznavati s velikim (stasom i statusom) Umekom, ali zato vjerujem da ćete u intervjuu saznati neke stvari o njemu koje možda niste znali.

Razgovarao: Tomislav Brusač

m: Nisam mogao ne primjetiti prvu rečenicu u tvojoj biografiji na Facebooku. U 20 godian karijere, s više od 100 letova godišnje, jesi li ikad izračunao put koji si prešao svojim turnejama?

Umek: Nemam posljenje kalkulacije, ali sam prije nekoliko godina izračunao brojke i ako se dobro sjećam, proputovao sam udaljenost do Mjeseca i nazad - dva puta. Morao bih ponovno provjeriti, ali siguran odgovor bi bio da sam putovao sigurno do mjeseca i nazad, što je gotovo 800 tisuća kilometara.

m: Čini se da si se vratio tvrđim i mračnijim beatovima. Što stoji iza odluke da se vratiš u te vode?

Umek: Kao i obično, dosadio mi je zvuk koji sam producirao zadnjih nekoliko godina, pa sad opet naginjem tvrđem i grubljem techno zvuku. Gledajući unazad, rekao bih da je to uvjetovano okolinom u kojoj radim. Završio sam u tech houseu bez plana: u nekom trenutku primjetio sam sve više zanimljive glazbe u tom polju. Još uvijek sam bio fokusiran na techno, povremeno kupujući tech house trake za privatnu kolekciju. U jednom trenutku shvatio sam da kupujem više tech housea nego techna. 80 posto izdanja koje sam kupovao bili su tech house, i kako sam se našao u situaciji gdje nisam mogao pronaći techno koji mi se sviđa, sve više sam ubacivao tech house u svoje setove i radio playliste. Nakon nekog vremena ponovno sam primjećivao sve više zanimljivih techno traka, pa sam se polako opet prebacio na techno i sada kupujem i sviram više 90 posto techa u svojim setovima. Ništa nije bilo planirano, to se jednostavno dogodilo.

m: Jesi ili ti odabrao Popofov label, ili Popof tebe s najnovijim EP-jem 'Shadow Tactics'?

Umek: Ja sam bio taj koji se javio Popofu i Form label menadžeru Solimanu. Uvijek se volim povezati s ljudima koji imaju sličnu viziju glazbe i scene. Prijatelji smo odavno. Volim to što rade, i nije prvi put da su nam se kreativni putevi spojili. Kada sam im prvi put poslao traku, počeli su pričati o cijelom paketu s remiksevima, pa su se tako uključili Popof i Mar-T. Znao sam da će odraditi dobar posao, a rezultati su pokazali da sam u pravu: ova traka je mračna, čvrsta, čisti techno, baš kakav treba biti. U posljednjih godinu i pol gotovo am sve izdavao za vlastitu etiketu 1605 s obzirom da sam ju malo i zanemario kada sam radio za druge etikete.. Zato je ovaj projekt malo istaknutiji jer predstavljam svoju novu traku na etiketi koja nije moja nakon dugo vremena.

m: U posljednje vrijeme dosta čitam i slušam o projektu Zeta Reticula. To je tvoj electro projekt? Što se događa na tom polju? Jel preferiraš raditi takvu produkciju?

Umek: Ovo je zapravo jedan od mojih strastvenih projekata koje sam razvijao oko početka milenija. Jedna od ploča iz tog perioda koja je očito izdržala test vremena je Zeta Reticula EP 2 na Marco Baileyevoj etiketi Electrix - Sviđa mi se komentar ispod YouTube videa koji glasi: "Ako će ikada doći kraj svijeta, ovo ćete čuti u pozadini." No, napustio sam projekt prije više od 10 godina dok me opet nije uhvatila electro groznica 2015. Oživio sam Zeta Reticulu kao moje dijete ljubavi iz čiste radosti kreiranja glazbe koju volim. Zapravo sam snimio čitav album glazbe, ali sam kasnije odlučio da bi je radije izdao kao serijal EP-jeva, s 'Fonon' kao najuspješnije trake tog perioda. Volim Zetu jer mi omogućuje proživjeti moje melodične frustracije, koje bi mogle biti percipiraanje kao prekomercijalne kad bi ih kanalizirao u techno, no savršeno funkcioniraju u kontekstu electra.

m: 28. rođendan kluba K4 je iza ugla. Što ti je značio, ili što ti još uvijek znači taj klub? Je li to bio jedan od klubova gdje si započeo?

Umek: To je moj glazbeni temelj, mjesto gdje je sve počelo za mene. Nakon što mi je DJ Alf dao priliku miksati ploče na matinejama u klubu Palma, Aldo (Aldo Ivančić, rođen u Puli, osnivač ikonskog benda Borghesia, prvi resident DJ kluba K4) je bio prvi koji mi je dao da puštam što god želim. Zvuči malo čudno, ali tada sam bio nov u tome. Morao sam shvatiti kakva me glazba privlačila, od kuda dolazi, kako se radi...Tada sam upoznao Vida i Uroša s kojima sam osnovao live act Mouse Trap i napravio prve produkcije. Tako sam se spojio s Gregorom Zemljičem (Random Logic, majstor finalnog miksa i masteringa) koji mi je prodao prve sinteve i puno me toga naučio o produkciji, Primožem Pečovnikom koji je prvi podržao prvu generaciju producenata elektroničke glazbe sa svojom Matrix Music etiketom, Jure Havličekom (Anna Lies, sada nu disco kralj Sare Havliček), koji mi je pokazao svoje Rolande i objasnio kako da ih koristim... Tada sam razvio vještine za osjećaj glazbe i energije na plesnom podiju. Tada smo pokrenuli Astrodiso projekt, koji je bio toliko popularan da je postao sinonim za određenu vrstu glazbe. Nakon toga nisam više toliko provodio vremena u K4 kasnije, ali tamo sam se uvijek osjećao kod kuće što se klubova tiče. K4 je oduvijek bio institucija za ljude koji su bili drugačiji, alternativni, bilo da se radi o gejevima ili techno, hip hop ili funk frikovima. Nikad se nije radilo o novcu, uvijek je bio mjesto kreativnosti, gdje ste mogli osjetiti dušu glazbe i radoznalost za novom glazbom. Tako da da,drago mi je da ću nastupiti na godišnjici - ipak je prošlo destljeće od kada sam zadnji put tamo nastupao.

m: Odradit ćeš 4 sata Zeta Reticula set. Što mogu fanovi očekivati?

Umek: Ovo je nešto za istinske glazbene znalce koji vole uživati u nečemu što ne mogu čuti u velikim klubovima ili festivalskim arenama. Do sada sam odradio samo dva Zeta Reticula seta: ulična zabava koju je prekinula policija jer su fanovi blokirali jednu od prometnijih cesti u ljubljanskom centru. Drugu sam doradio u Amsterdamu za Dave Clarkeov ADE party prošlog oktobra. Ovaj će biti najduži do sada. Kako dobra electro nije lako naći kao što je to slučaj s technom ili houseom, morat ću uključiti i nekoliko klasičnih traka, no nastojat ću birati što svježija izdanja, uključujući nove edite klasika koje sam producirao u posljednjih nekoliko mjeseci.

m: Uz K4 rođendan, nastupit ćeš na festivalu u Umagu, Sea Star Festivalu. jedan si od headlinera, veseliš li se jednom od najiščekivanijih festivala ovog proljeća u Hrvatskoj?

Umek: Drago mi je da sam dio najnovijeg dodatka još uvijek rastućoj hrvatskoj festivalskoj sceni i da bude jasno - ova gaža bit će čisti Umek techno. Usputno, ovaj tjedan imate rijetku priliku doživjeti moja dva DJ "lica" unutar 24 sata i razmaku od 150 kilometara, pa ako vam je to znaimljivo, probajte uloviti oba nastupa.

m: Tko bi pobijedio u okršaju šakama? Umek ili Zeta Reticula?

Umek: U petoj rundi dolazi do izjednačenja s obojicom nokautiranim na zemlji.

m: Kada bi organizirao posljednji party na svijetu, koga bi bukirao i zašto? I kad bi imao priliku odabrati lokaciju, gdje bi se ovaj epski party održao?

Umek: Zaista dobro pitanje, ali ulovio si me nespremnog. S obzirom da smo spominjali Sea Star na kojem je Prodigy...Bukirao bi ih da nastupe samo sa glazbom s prvog albuma 'The Experience' (to je bilo puno prije Firestartera kada su bili moji happy hardcore heroji) i još neke iz te ere, a održao bi ga u Postojnskoj Jami, komadiću prirode netaknutom elektroničkom glazbom.

m: Što se sljedeće sprema?

Umek: Već smo spomenuli 'Shadow Tactics", a sljedeće Umek izdanje će izaći na mojoj 1605 etiketi, a zove se 'Sneaking Unnoticed' s remiksevima Steve Muldera, Durtysoxxxa i "hot" francuskog producenta Jusaia, koji mi se trenutno zaista sviđa. Službeno će izaći 29. maja. Naravno tu su i konstantne turneje - a za taj raspored, pogldajte moje društvene mreže i website.

Load the next article...
Loading...
Loading...