Search Show Menu
Home Latest News Menu
Recenzije

Vinilizacija Damira Ludviga #5

Recenzije djela dvaju vrhunskih producenata

  • Mixmag Adria
  • 26 July 2017

Vinil se vratio na velika vrata. Ponovno se otvara niz tvornica diljem svijeta, izdanje na ploči je ponovno postalo uobičajena praksa, osobito kad se radi o izdanjima elektronskog spektra žanrova, a pojavilo se i pojavljuje se pravo bogatstvo neovisnih underground labela, koji izdaju odličnu glazbu. Zbog toga smo u suradnji s Damirom Ludvigom, zagrebačkim producentom, DJ-em te jednim od tvoraca kultnog Astralisa, koji je nedavno proslavio i svoj 19. rođendan, pokrenuli seriju recenzija vinil izdanja, koja izlazi na mjesečnoj bazi. Do sada su izašle četiri, za ožujak/mart , travanj/april, svibanj/maj, lipanj/jun.

Damir se u Vinilizaciji bavi stranim, ali i izdanjima regionalnih producenata i etiketa, pa ovim putem pozivamo vlasnike etiketa da nam šalju svoja vinil izdanja na [email protected] s naznakom 'Vinilizacija', a Damir Ludvig će ih predstaviti u budućim epizodama.

Video: Dalibor Platenik
Dizajn: www.wnn.wien
Piše: Damir Ludvig

Vince Watson - Elektrik

Vince Watson – 'Elektrik'

Skidam tanki zaštitni najlonski omot i udišem parfem za moje receptore. Miris novog vinila! Naginjem omotnicu, prepuštam da vlastita masa poklizne plastični disk i smjesti ga između mog palca i srednjaka. Čitam detalje s naljepnice i pažljivo spuštam na matom prekriven tanjur mog gramofona. Čula dodira, mirisa i vida, već su stvorili svoj dojam i prije aktivacije zvuka, a šesto čulo mi govori da bi ovo mogla biti fenomenalna stvar. Cijeli proces nije samo slušanje, već uživanje za četiri čula. Čulo okusa sam prepustio nećakinjinoj ljubimici. Abby voli grickati ploče koje slučajno završe na podu. Baš je kuja! No, ova neće ni slučajno aterirati na parket, jer već od prvog takta rastura.

Kad bih mogao vlastitu dušu vratiti na tvorničke postavke, vjerojatno bi bio daleko objektivniji u ocjeni ovog djela, no ne mogu se oduprijeti osjećaju kako slušajući jednu skladbu istovremeno čujem stotine naslova iz prošlosti. Stotine singlova koji su mi omogućili predivne trenutke na plesnim podijima širom svijeta. Toliko poznato, a istovremeno toliko svježe.

Vince Watson - 'Elektrik (MadbenRemix)'

Kao što se odjeća iz prošlih epoha svako malo ponovno vraća u modu, tako i glazba ima slične cikluse. Techno, House, Electro i ostali srodni žanrovi već su duplo stariji od klinaca koji ove godine izlaze u klubove, pa nije ni čudo da scena pokušava pronaći način da ponovno doživi pubertet. Nije teško zaključiti kako je elektronička scena ideju futurizma zamijenila idejom reciklaže. Pa, ako ideje već nisu najnovije, barem su izvedene na drugačiji način i imaju produkciju primjerenu 2017. Kako se radi o principu koji je prisutan na svim poljima života najbolje pokazuje i filmska industrija koja i ove godine na repertoaru ima naslove kao što su Planet Majmuna (Originalni film je iz 1968.), Valérian (Lik iz 1967.), a o Ratovima Zvijezda da i ne govorim. Svjestan sam što se događa i bez grižnje savjesti uživam u svakom trenutku današnjice. Remix za Elektrik, koji je odradio Benjamin Leclercq, poznatiji kao Madben je poput cikličkog poimanja vremena vanzemaljaca u filmu Dolazak (2016.). Prošlost, budućnost i sadašnjost u jednom! Djelo za koje sam ja saznao na preporuku, a ja tu vibraciju šaljem dalje!

Victor Ruiz & K.A.L.I.L.

Victor Ruiz & K.A.L.I.L. – 'Speed'

Povukao sam Speed iz omotnice i stavio ga na gramofon. Želio sam prvo preslušati B-Stranu kao uvertiru za Orion koji je na logo strani. Bolju uvertiru nisam mogao čuti. Techno pod utjecajem rane elektronike. Glazba koja me podsjeća na završnu temu koju je Vangelis napisao za film Istrebljivač (1982.), ali je ubrzana, ojačana i koristi visokokalorično gorivo, poput automobila u ciklusu Brzi i Žestoki. Kombinacija dugih tonova, brze bas linije i prodornih udaraljki djeluju kao motivacijska glazba na kardio treningu u teretani. Dok kalorije izgaraju, aranžman koristi sve magične trikove iz enciklopedije pokretanja plesnog podija.

Victor Ruiz& K.A.L.I.L. - 'Orion'

Orion donosi energiju od prve sekunde. Jednostavna tema koja u nekoliko tonova sve govori na trenutak prekida mutaciju psihodeličnih zvukova, a zatim im se pridružuje u mračnoj noćnoj vožnji kroz tunele podzemlja. Djelo bez nepotrebne filozofije i lažnih emocija u meni stvara napetost i neizvjesnost koja me tjera da uživam u kulminaciji. Distorzirano suzvučje raspršuje se po panorami mojih slušalica vibrirajući od pritiska koje je stvorio do kraja odvrnuti potenciometar. Ovo je jednostavno nešto što ne mogu slušati tiho.

Load the next article...
Loading...
Loading...