Search Show Menu
Home Latest News Menu
Recenzije

Vinilizacija Damira Ludviga #6

Renesansa Techno Revolucije!

  • Mixmag Adria
  • 30 August 2017

Vinil se vratio na velika vrata. Ponovno se otvara niz tvornica diljem svijeta, izdanje na ploči je ponovno postalo uobičajena praksa, osobito kad se radi o izdanjima elektronskog spektra žanrova, a pojavilo se i pojavljuje se pravo bogatstvo neovisnih underground labela, koji izdaju odličnu glazbu. Zbog toga smo u suradnji s Damirom Ludvigom, zagrebačkim producentom, DJ-em te jednim od tvoraca kultnog Astralisa, koji je nedavno proslavio i svoj 19. rođendan, pokrenuli seriju recenzija vinil izdanja, koja izlazi na mjesečnoj bazi. Do sada su izašle četiri, za ožujak/mart , travanj/april, svibanj/maj, lipanj/jun.

Damir se u Vinilizaciji bavi stranim, ali i izdanjima regionalnih producenata i etiketa, pa ovim putem pozivamo vlasnike etiketa da nam šalju svoja vinil izdanja na [email protected] s naznakom 'Vinilizacija', a Damir Ludvig će ih predstaviti u budućim epizodama.

Video: Dalibor Platenik
Dizajn: www.wnn.wien
Piše: Damir Ludvig

Johannes Heil - Exile 007 A1

Johannes Heil - Exile 007 A1

Živimo u znanstvenoj fantastici mladosti naših predaka i dok su njima zvukovi elektronike bili čudni i nezamislivi, naša je svakodnevnica potpuno drugačija. Virtualna stvarnost polako se uvlači u sve domove, a komunikatori kakve svako dijete ima u džepu nadmašili su one kojima su se Spock i Kirk godinama dičili na malim ekranima. Elektronička glazba je sveprisutna. Često je uvučena u fuzije sa šundom i umjetnošću istovremeno, što nameće pitanje njene kvalitete. Johannes Heil je bio i ostao sinonim za umjetnika visoke kvalitete kad je u pitanju Techno. Kao i svaki guru koji doživi prosvjetljenje, tako i Johannes Heil svojim kreativnim razvojem čini svojevrsni povratak korijenima. Dok Internet vrvi najavama za novi Blade Runner, nije ni čudo da se utjecaj rane elektronike može čuti u Heilovoj kompoziciji Exile 007 A1. Slušajući ovo djelo gotovo da bi se bez diskusije mogla prihvatiti Teslina teorija o postojanju etera kojim poput električnog napona A1 sjedinjuje sve kontinente.

Johannes Heil - Exile 007 B1

B1 još više zadire u prošla vremena kada je Techno predstavljao revoluciju, a partiji su predstavljali polje za eksperimente na plesačima. Heil se u ovoj skladbi još više približava svemu što je publika oduvijek voljela na plesnom podiju. Prodoran bas i duge „dizalice“ koje nakon majstorski ugođenih prijelomnih točaka aranžmana odvode slušatelja u ekstazu i svakog ljubitelja istinske elektroničke glazbe tjeraju na ples. Za razliku od mnogih autora koji trendovski doslovno kopiraju stare singlove, Johannes koristi nostalgične elemente, ali ih stavlja u kontekst današnjice sa savršenim osjećajem za trenutak koji će zadržati fokus čak i klincima sa ozbiljnim poremećajem pažnje i koncentracije.

Johannes Heil - Exile 007 B2

Početkom devedesetih za razliku od američkih producenata Nijemci produciraju Trance, zvuk koji je nekoliko godina predstavljao autentični elektronički žanr. Temeljen na hipnotičkim melodijama i karakterističnim euforičnim sintesajzerima koji su i doslovno bacali publiku u trans poput plemenske glazbe šamana iz Amazone. Danas riječ Trance predstavlja gotovo bauk na sceni ljubitelja Underground elektronike, jer je taj žanr doživio nezamislivu transformaciju od avangarde do sladunjavog žanra namijenjenog masama. Heil bez suzdržavanja vraća nestali duh i hipnotičke komponente rane Trance glazbe u svoju briljantnu Techno produkciju na najbolji mogući način! Melodičan, ali bez ljigavih konstrukcija kakve ovih dana nudi konfekcija koja muti bistri izvor čiste umjetnosti kakva je posebno rijetka u doba jeftinih tehnologija

Load the next article...
Loading...
Loading...