Search Show Menu
Home Latest News Menu
Recenzije

Vinilizacija Damira Ludviga #7

Tri ploče koje morate poslušati

  • Mixmag Adria
  • 28 September 2017

Vinil se vratio na velika vrata. Ponovno se otvara niz tvornica diljem svijeta, izdanje na ploči je ponovno postalo uobičajena praksa, osobito kad se radi o izdanjima elektronskog spektra žanrova, a pojavilo se i pojavljuje se pravo bogatstvo neovisnih underground labela, koji izdaju odličnu glazbu. Zbog toga smo u suradnji s Damirom Ludvigom, zagrebačkim producentom, DJ-em te jednim od tvoraca kultnog Astralisa, koji je nedavno proslavio i svoj 19. rođendan, pokrenuli seriju recenzija vinil izdanja, koja izlazi na mjesečnoj bazi. Do sada su izašle šest, za ožujak/mart , travanj/april, svibanj/maj, lipanj/jun, srpanj/jul te kolovoz/august..

Damir se u Vinilizaciji bavi stranim, ali i izdanjima regionalnih producenata i etiketa, pa ovim putem pozivamo vlasnike etiketa da nam šalju svoja vinil izdanja na [email protected] s naznakom 'Vinilizacija', a Damir Ludvig će ih predstaviti u budućim epizodama.

Video: Dalibor Platenik
Dizajn: www.wnn.wien
Piše: Damir Ludvig

Lee Van Dowski - Rapidplatz

Lee Van Dowski - Rapidplatz

Iako je na ploči Tale Of Ordinary Madness, naslovna skladba na A strani, a na B1 je The Great Escape, odlučio sam se osvrnuti na kompoziciju B2, pod imenom "Rapidplatz" koja mi trenutno djeluje najzanimljivije djelo na ovom uzbudljivom izdanju! Van Dowski slušatelja uvodi u tminu. Kompozicija koja dočarava proročanstvo postapokaliptične civilizacije u borbi za opstanak distopijskog kontinenta. Dok slušam Rapidplatz, osjećam kao da Lee apstraktnim zvukovima u meni stvara vizije strojeva čiji proračuni pokazuju da je kataklizma koja je pogodila čovječanstvo tek uvod u smak svijeta. Pomiren sa sudbinom prepuštam se zvuku koji kao da predstavlja posljednje slavlje života pod transhumanističkim vodstvom. Ako ste spremni za putovanje mračnim tunelom iz kojeg izlaz ne stiže iza zavoja ovo je djelo koje morate poslušati!

Joris Voorn - I Ran The Zoo (Digital Version)

Joris Voorn - I Ran The Zoo (Digital Version)

A strana singla je definitivno skladba koja bolje funkcionira na plesnom podiju, pa se neću osvrtati na B stranu, na kojoj je "I Ran The Zoo (Analogue Version)". Inteligentan aranžman koji se u početku čini monoton, no razvija se u vrhunsku špicu koja krvožilni sustav opskrbljuje energijom potrebnom za spontanim klupskim aerobnim treningom! Nostalgični elementi ovog predivnog djela u mojem umu poput naleta adrenalina razvijaju fotografije doba rave revolucije, a kvaliteta produkcije ide u prilog Darvinizmu i prirodnoj selekciji. Jorisova evolucija je očita u svakom novom koraku. Jedan od rijetkih koji zasluženo imaju pravo na status zvijezde, Voorn je još jednom dokazao da razumije što znači biti plesač na podiju, te zamah koji je potreban da se postigne stanje višeg nivoa svijesti. Bez obzira zvali ovaj glazbeni žanr neo acid, post tech, ili kako već, osobno ga smatram jednim od najboljih objavljenim ove godine.

Kölsch – Push

Kölsch – Push

Ova dramatična vožnja vlakom smrti izaziva jezu, stvara napetost, potiče nalete topline i ubrzava disanje, a opet predstavlja neočekivani užitak koji zvukom stimulira ushićeno raspoloženje. Push je istovremeno predivna i sjetna, melankolična i energična programska glazba koja tijekom sedam minuta prerasta u nešto daleko više. Poput napadaja panike koji završava olakšanjem, tako i Kölschovo djelo završava osjećajem ispunjenja koji treba doživjeti zatvorenih očiju. Ovo je elektronika s velikim E, eksplozija sintetičkih simulatora koji teoriju Velikog praska pretvaraju u stvarnost.

Kölsch – Goodbye

Smirujuća B strana singla sasvim je nešto drugo od razigrane A strane. Ugodna, lagana afterparty glazba koja bi po mojem mišljenju najbolje funkcionirala na otvorenom partiju u prirodi ili na krovu zgrade, otvara frekventna polja kroz koja gotovo da se osjete vjetrovi južnih krajolika Danske, prekrivenih nanosima pijeska iz ledenjačke vode. Kao što to i naslov ukazuje emocija rastanka i sjete je potpuno pogođena, a kvalitetna produkcija ukazuje na to da je Rune Reilly Kölsch i dalje vodeći svjetski producent elektroničke plesne scene.

Load the next article...
Loading...
Loading...