Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Žene su itekako snažno prisutne u dance glazbi

Konstantinovi komentari pokazuju koliko krivo su neki muškarci upućeni

  • Mixmag Adria
  • 28 June 2017

U elektronskoj glazbi ne nedostaje talentiranih žena. Nedostaje muškaraca koji priznaju njihovu prisutnost. Strukturalna nejednakost u industriji baca sjenu na vidljivost i prisutnost žena.

Muškarci će pretpostaviti da je omjer spolova u industriji elektronske glazbe 80:20, što objašnjava zašto, primjerice, na festivalskim line-upima dominiraju muškarci. I dok jednakost spolova postaje gorući problem, kolektivi poput bruklinskog Discwoman, njemačkog Female:Pressure i individualci kao što su Cindy Li iz Toronta, dokazuju koliko je žena u elektronskoj glazbi. Festivali poput MUTEK iz Montreala ili detroitski Movement, rade impresivne promjene prema takvoj vrsti diverziteta, kakva bi trebala biti na svim line-upima.

Samo u našoj regiji ima toliko fantastičnih DJ-ica i producentica koje nerijetko naprave bolji posao od svojih muških kolega, što nije uopće iznenađujuće, budući ne postoji biološki razlog zašto bi žene bile manje zainteresirane za glazbu ili je lošije izvodile u bilo kojem smislu. Postoje samo sociološke barijere i hrpe gluposti, poput onih koje je nedavno izrekao Konstantin, a koje u 21. stoljeću dovode u pitanje nečije sposobnosti, temeljeno isključivo na spolnoj osnovi. Svatko tko je prisustvovao setu Marine Karamarko, Lee Dobričić, Kristine Lalić, Tee Vučkovič i ostalih regionalnih selektorica, zna o čemu pričamo.

Šteta je i da glavne figure u dance glazbi, kao što je Seth Troxler, konstantno promoviraju to neznanje, umjesto da promoviraju jednakost i uključenost. I vrlo je indikativno da Konstantin zbilja misli ono što je otkro u intervjuu za Groove, kako vjeruje da su žene "disproporcionalno promovirane" i obično "lošiji DJ-evi od muškaraca". Njegov label Giegling je do sada izdao 56 izdanja, od kojih nijedno nije producirala žena (iako su žene dio šireg Giegling kolektiva).

U slabom pokušaju da ispravi stvari, Konstantinova se "isprika" svela na okrivljavanje novinarke Laure Aha, kako nije shvatila njegov "loš smisao za humor" i njegovu naviku "zauzimanja suprotnih stavova kako bi izazvao ljude". Čini se i kako smatra i da žene nisu dobre novinarke, također.

Primjedbi sličnih Konstantinovim, ljudi se sve više zgražaju jer izražavaju mizoginiju te reflektiraju zastarjele ideale i poglede, u strahu od žena, što okreće 'muški klub' u dance glazbi naglavačke. Što li će se dogoditi kad se 'bro' kultura rastavi i kada više ne bude tako prihvatljivo žene stavljati u koš s natpisom "inferiorne"? Ovo je prijetnja hijerarhiji u dance glazbi i muškoj dominaciji u industriji.

Žene i ostale marginalizirane grupe oblikuju budućnost industrije elektronske glazbe. Odbacuju seksualizirane uloge koje su im nametnute kroz komercijalnu EDM kulturu tw vraćaju fokus natrag gdje mu je i mjesto: na glazbu. Stvari poput UMFANG Technofeminism showcase u Bossa Nova Civic klubu, DAPHNE program Black Madonne, Octo Octa prisutnost na seriji Frendzone! preko The Lot Radio, obilježavaju perspektivu heteronormativnih ideala u elektronskoj glazbi te mijenjaju stvari na bolje, DJ set je DJ set, a party je party.

Kada se te skupine bave pitanjima raznolikosti elektronske glazbene kulture, scena prihvaća etos prihvaćanja koji leži u njezinim korijenima. Posao koji rade je za benefit njihovih zajednica, ali i za benefit dance glazbe u cjelini. Jer u idealnom svijetu, arhaične podjele na spolove ne bi postojale, barem ne za deckovima ili na plesnom podiju.

.


[Foto: Luke Dyson for Data Transmission]

Load the next article...
Loading...
Loading...