Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Zrće - najveća party lokacija, a gradonačelnik se buni

A i Hvar uvodi zabrane

  • Mixmag Adria
  • 18 July 2017

U posljednje se vrijeme čini kako je najveći problem hrvatskog turizma - golotinja.

I to ne nužno golotinja, iako i toga zna biti, jer i sam sam na Zrću prošle godine vidio frajera koji je utrčavao u jedan klub potpuno gol, na što ga je naravno osiguranje zaustavilo, odvelo sa strane i tamo zadržalo. Ne znam kako je ta tužna priča završila, ali ovdje nas više zanima tema ne nošenja majici ili u slučaju ljepšeg spola, hodanje u kupaćim kostimima po gradu.

Klupski i festivalski turizam nam cvate, i to ne više samo na Zrću, iako je to najpoznatija i najpromoviranija destinacija za tulumarenje. Nije to ništa novo, i od samog početka klupsko-festivalskog turizma tamo negdje oko 2005. godine netko stalno "bitcha" oko toga. Em stanovnici Novalje nisu sretni, em gradonačelnik svake godine plače nad tim Zrćem iako su bili do tada bili destinacija obiteljskog turizma koji sigurno nije donosio toliko novaca gradu i njenim stanovnicima koji imaju dućane, suvenirnice, apartmanske smještaje, kafiće, restorane i sve ostalo što je potrebno turizmu. "Sodoma i Gomora", guzice i sise, droga...sve su to bili naslovi medija koji su svake godine pratili to Zrće kao nešto najgore što nam se dogodilo. Pomislio sam da smo se odavno naviknuli svi na to i prihvatili, a čini mi se da su se i mediji smirili s tim senzacijonalističkim naslovima.

Ali eto ga opet: spominje se primitivizam, golotinja, pijanstvo i razularenost.

Ove godine su Englezi "zgrozili" stanovnike Novalje i okolnih mjesta svojim ponašanjem, pišu hrvatski portali, nakon što je gradonačelnik podijelio svoje brige putem službene Facebook stranice Grada Novalje.

Ispričava se građanima koje vrijeđa ponašanje turista koji su se tamo došli zabaviti, te da će se svim silama potruditi kako se ne bi narušio ugled i dostojanstvo njihovog grada.

"Pitam se kao gradonačelnik, da li se ti isti mladi mogu nekažnjeno ponašati ovako divlje u svojoj zemlji ili bi zbog ovakvog ponašanja bili promptno i strogo kažnjeni?"

Pa kaznite ih! Kaznite sve koji krše zakon, upozorite, uhitite, kaznite one koji ugrožavaju red i mir, bili pijani drogirani ili trijezni. Radite svoj posao. Tu nema ništa čudno ni loše. Do sada se već mogao cijeli sustav osmisliti kako smanjiti štetu i držati one najluđe pod kontrolom. I dalje mislim da je većina partijanera pristojna, osim što su možda glasni - ali tako je to kad u jednom danu stigne preko 10 tisuća engleza, a blagajne počnu neumorno raditi.

Hvar ima super riješenje - kazniti ljude koji po gradu hodaju u kupaćim kostimima ili bez gornjeg dijela odjeće s kaznama od 500 do 700 eura. Nadam se da ste shvatili sarkazam. Naravno i otvoreno pijančevanje kažnjavaju. Još im stoji na tabli s upozorenjem: "Save your money and enjoy Hvar". Hoću, uživat ću, samo moram pazit da me nitko ne vidi preblizu grada bez majice jer je vani 35-40 stupnjeva. Di je uopće granica grada? Je li se to odnosi i na najbližu plažu gradu. Je li to grad? Postoji li mapa s nekom granicom iza koje smijem skinuti majicu?

Next Page »
Loading...
Loading...