Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Istraživanje o fizičkim senzacijama prilikom slušanja glazbe pokazalo različite strukture mozga

Cilj je dokazati da se takvim senzacijama mogu liječiti psihički poremećaji

  • Mixmag Adria
  • 10 September 2017
Istraživanje o fizičkim senzacijama prilikom slušanja glazbe pokazalo različite strukture mozga

Je li vam se koža naježi ili vam 'zastane knedla u grlu' ponekad kada slušate glazbu? Iako mnogi tvrde kako su te senzacije jedinstvene i ustvari vrlo rijetke, s druge strane, mnogi tvrde i da ih doživljavaju, pa nije sasvim jasno koliko su rijetke ili česte kod ljudi.

Bilo kako bilo, Matthew Sachs s Harvarda se zainteresirao dublje isražiti ovu temu, pa je odlučio proučavati studente koji doživljavaju senzacije prilikom slušanja glazbe.

Od 20 studenata koje je pratio, 10 ih je konstatiralo da im se koža naježi ili da im zastane u grlu, dok ostalih 10 nije potvrdilo nikakve senzacije. Snimio je mozak svih studenata.

Matthew Sachs je zaključio da studenti koji postanu emotivno ili fizički vezani za glazbu, ustvari imaju različite moždane strukture. Njegovo je istraživanje pokazalo kako ti studenti "imaju veći volumen vlakana koja povezuju auditorni korteks i područja zaslužna za procesuiranje emocija."

"Ideja je da više vlakana i povećana efikasnost između dva područja mozga znače da imate efikasnije procesuiranje između njih. Depresija, primjerice, uzrokuje nesposobnost uživanja u svakodnevnim stvarima. Terapeuti bi mogli koristiti glazbu kako bi bolje istražili osjećaje.", rekao je Sachs.

Sachs nastavlja s ovim istraživanjem te će ispitati aktivnost mozga kada se slušaju određene pjesme koje uzrokuju reakcije i senzacije. Nada se kako će na kraju potvrditi da ove reakcije mogu liječiti psihološke poremećaje.

Load the next article...
Loading...
Loading...