Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Preminuo osnivač pionirskog industrial techno sastava

Pan Sonic

  • Mixmag Adria
  • 17 April 2017
Preminuo osnivač pionirskog industrial techno sastava

Preminuo je producent elektronske glazbe i bivši član pionirskog industrial techno sastava Pan Sonic, Mika Vainio.

Vijest da je finski producent i kompozitor umro, prenio je finski portal The Rumba, a potvrdili su njegovi prijatelji.

Vainio je rođen u Helsinkiju 1963. godine, preselivši se u Turku kao tinejdžer. Tada je počeo svirati bubnjeve, a 90-ih je oformio elektronski trio Pan Sonic, zajedno s Ilpo Väisänen i Sami Salo, od kojih je posljednji napustio sastav.

Originalno su bili nazvani Panasonic, dok tehnološka korporacija nije dobila bitku na sudu, pa su morali promijeniti ime. 1994. godine su izbacili EP nazvan po grupi preko Sähkö Recordings, nakon čega je uslijedio Vakio album na etiketi Paul Smitha, Blast First.

2009. godine su najavili da se razilaze i osim live albuma iz 2014. 'Oksastus' (s nastupa iz 2009.) i prošlogodišnjeg filmskog soundtracka 'Atomin Paluu', posljednji album dua bio je 'Gravitoni', koji je izašao preko Blast First Petite u svibnju/maju 2010. godine.

Vainio je izdavao i pod vlastitim imenom te aliasima, Ø, Philus i drugima, koristeći hardware kroz svoju artističku karijeru te izrazivši nedostatak interesa za kompjutere, odmaknuo se od industrial noise orijentacije Pan Sonica, izdavajući ambijentalne trake preko Touch etikete i nastupajući s improviziranim grupama.

Prošle je godine napravio soundtrack za film Mannerlaatta te izbacio 'Reat' EP, oba preko iDEAL etikete, a u 2015. kolaborativni album s Frank Vigrouxom, 'Peau Froide, Leger Soleil'.


Load the next article...
Loading...
Loading...