Search Menu
Home Novosti Menu
Moda

Sashiko - tehnika pomoću koje starom tekstilu dajete novi život

Modna industrija jedan je od najvećih zagađivača planete pa su Japanci osmislili kreativan način kako to, barem donekle, smanjiti

  • Roberta Novosel I Foto: Instagram
  • 20 November 2019
Sashiko - tehnika pomoću koje starom tekstilu dajete novi život

Modni komadi koje posjedujete izgledaju nenosivo? Majica koju stalno nosite postala vam je dosadna? No, imajte na umu da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača planete pa prije nego se odlučite na kupovinu novih krpica, razmislite o drugim opcijama.

Japanci su poznati po tome kako vole popravljati stvari pa su tako i za tekstil našli spas. Sashiko je tehnika ručnoga rada pomoću koje se starome tekstilu može podariti novi život. Ova tehnika je poput umjetničkog djela jer se vez sastoji od geometrijskih oblika. Važno je pratiti nekoliko pravila, a to su da boje trebaju stvoriti kontrast, razmaci između šavova trebaju biti ujednačeni i ne smiju se presjecati. Krenimo na posao.

Prvo što trebamo napraviti je izraditi skicu, odnosno nacrtati uzorak prema kojemu ćemo napraviti vez. Nakon toga pretvaramo skicu u djelo. To možemo napraviti pomoću raznih tkanina koje ćemo staviti na naš komad odjeće, no čini se kako je najbolja opcija šivati direktno kako bi uštedjeli vrijeme. Šivanje na tkanini koju dodajemo dodatno možemo iskoristiti kako bismo dobili cool look na trapericama na dijelovima koji su poderani ili pak na traper jakni za buntovnički izgled. U sashiko tehnici važno je da se šiva s prednje strane te da se prate pravila razmaka i presjecanja. Važno je šivati ručno jer na taj način imamo kontrolu nad linijama koje pomoću mašine ne bismo mogli tako vješto mogli pratiti. Osim klasičnih geomterijskih kvadrata i trokuta, možemo napraviti i krugove te neobične cvijetove. Na kraju šivanja cijeli postupak moramo ponoviti na istom dijelu, ali obrnutim redoslijedom.

I gotovo! Svom najdražem komadu odjeće podarili ste potpuno novi izgled i na taj način uštedjeli novce što dovodi i do smanjenja gomilanja nepotrebnih stvari. Nemojte se samo zaustaviti na odjeći već slobodno ukrasite i svoje torbe, šalove, jastuke, prekrivače i slično.

Load the next article
Loading...
Loading...