Search Show Menu
Home Latest News Menu
Tech

Službeni kraj MP3 formata je stigao

Presudili mu oni koji su ga razvili

  • Mixmag Adria
  • 15 May 2017
Službeni kraj MP3 formata je stigao

Vlasnik prava za digitalno audio kodiranje MP3 formata, službeno je zatvorio svoj program licenciranja, obilježivši tako kraj popularnog formata koji je pomogao revolucionizirati digitalnu audio industriju i koji je korišten dulje od 20 godina.

Fraunhofer Institute, koji je vlasnik prava za licenciranje MP3 patenta developerima, dao je službenu izjavu u kojoj stoji i razlog zašto će se fokusirati na druge formate u budućnosti. Institut je prepoznao da je MP3 još uvijek popularan na tržištu, no nedostaje mu kvaliteta kakva je potrebna današnjem standardu industrije.

"Većina medijskih servisa, kao što su streaming ili TV i radio emitiranja, služe se modernim ISO-MPEG kodecima, kao što su AAC obitelj ili u budućnosti MPEG-H. Oni mogu isporučiti više dodataka u paketu i veću audio kvalitetu s puno manje potrebnih bitova, u usporedbi s MP3-em.", stoji u izjavi.

Današnji industrijski standard je AAC, ili Advanced Audio Coding, koji je uglavnom razvijen od strane Fraunhofer Instituta. Sa službenim završetkom MP3 programa licenciranja, teško da će u budućnosti doći do povratka MP3-a, s obzirom na nisku kvalitetu formata.

Kako će ovo utjecati na glazbenu industriju, ostaje tek vidjeti, budući većina javnosti još uvijek upotrebljava MP3. S druge strane, top DJ-evi koriste i druge formate, kao što su AIFF ili WAV.

Load the next article...
Loading...
Loading...