Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Sretan vam 420!

20. april postao je globalni dan "slavlja" marihuane

  • Mixmag Adria
  • 20 April 2017
Sretan vam 420!

Zapadnjački, točnije američki naziv za travu, 420, samo je jedan od mnogih kodnih ili sleng naziva ove popularne biljke.

Ali znate li uopće zašto? Postoje mnoge teorije i mitovi, priče, laži pa čak i poveznice s Hitlerom. No sve je to vrlo netočno i postoji samo jedna istina, ali dotaknut ćemo se, zabave radi, i tih mitova.

Jedan o mitova jest da je Bob Marley umro 20.aprila, što nije istina isto kao što nije istina da je to datum smrti Jim Morrisona, Janis Joplin ili Jimi Hendrixa. Još jedan primjer mita jest da se radi o policijskom kodu, 420 - što bi značilo nešto kao "pušenje marihuane u tijeku". Naravno da ne. To je kod za ubojstvo, a koliko znamo, do sad nitko nikoga nije ubio marihuanom, pa ni Hitler koji se zaista rodio na taj datum, ali to je jednako nebitno kao i jedan školski masakr u Americi koji se dogodio na taj datum.

420 ne dolazi ni iz Bob Dylanove pjesme, niti ima veze s Nizozemcima, nije idealan datum za saditi travu niti išta slično. To ne znači da prava priča nije zanimljiva. Pa eto. Istina. Cijela.

420 je nastao negdje početkom 70-ih kao oznaka vremena konzumiranja kanabisa između srednjoškolaca u San Rafaelu.

Grupa "stonera" koji su sami sebe prozvali Waldos, jer su se voljeli družiti pored zida (eng. wall) - susretali su se po hodnicima, namigujući si i komentirajući "420 Louis!". Jedan je stoner iz te ekipe za San Francisco Chronicle izjavio kako je to bila samo šala, ali s vremenom se pretvorilo u razna značenja za razne stvari poput: "Imaš li šta?", "Izgledam li napušeno?". 420 su koristili kao kod za svoje aktivnosti i vrijeme sastanka.

Grupa se nalazila kod kipa francuskog znanstvenika Louisa Pasteura, kao i na drugim lokacijama na školskom prostoru kako bi se napušili u 4:20 popodne.

Do kraja 70-ih naziv "420" se uvelike koristio. Grateful Dead su imali veliki utjecaj jer su često o tome pjevali i pričali, pa su njihovi fanovi to uspješno raširili. Desetljeće kasnije, obišlo je svijet.

Naziv koriste u stonerskoj bibliji High Times, u Family Guyu u kojem su posvetili i epizodu tome, svi satovi u Pulp Fictionu su namješteni na 4:20 i još ima brojnih drugih referenci.

Štovanje datuma se razvilo u kontrakulturu koja ponekad ima i politička okupljanja često zbog zagovaranja legalizacije marihuane. Ostali se samo napušavaju.

Sretan vam 420!

Load the next article...
Loading...
Loading...