Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Zagrebački skejteri ostali bez prostora Sretna kuća, jedinog natkrivenog koji imaju

Godinama im već obećavaju adekvatan prostor

  • Mixmag Adria
  • 17 May 2017
Zagrebački skejteri ostali bez prostora Sretna kuća, jedinog natkrivenog koji imaju

Nakon što smo nedavno pisali o situaciji u kojoj se nalazi zagrebački klub Medika te nakon što se ta situacija privremeno riješila, ponovno loše vijesti iz metropole. Korisnici Sretne Kuće, jedinog natkrivenog skejt parka u Zagrebu, susreli su se s istim problemom.

Na vratima prostora u Studentskom Centru koji koriste posljednjih desetak godina, dočekala ih je promijenjena brava i poruka u kojoj stoji kako se ključevi nalaze kod sanacijskog upravitelja, Mirka Bošnjaka.

Osim Sretne kuće, sporan je i prostor koji služi kao skladište za rekvizite Teatra &TD te je sanacijski upravitelj procijenio oba prostora nesigurnima zbog opasnosti urušavanja i požara. Službi Zajedničkih poslova naložio je pražnjenje oba prostora, kao i zabranu prilaska navedenim prostorima.

Marin Dundić Dux, koji je jedan od korisnika Sretne kuće i predsjednik skejt kluba "Shpaolin", kaže kako je odluku o zatvaranju Sretne kuće vidio tek u uredu sanacijskog upravitelja te da im dokument uopće nije službeno uručen.

"Sanacijski upravitelj odbija komunikaciju s nama. Naime, u petak je nasilno promijenio bravu Sretne kuće i proglasio je opasnom po život. Sretna kuća je kultno i jedino mjesto pod krovom za skejtanje u gradu. Već 9 godina u programu kulture promjene Sveučilišta u Zagrebu. Program Sretne kuće od danas ide ispred nje gdje su postavljeni elementi za skejtanje i program se nastavlja. Sretna kuća nije opasna po život, a to dokazuje i činjenica da ostale prostorije u istom objektu normalno rade, samo smo mi zaključani.", rekao nam je Marin Dundić.

On smatra kako sanacijski upravitelj nije upućen u to da je Sretna kuća u Programu kulture.

"Nije upućen da je Sretna kuća u programu kulture, pa je mislio to pretvoriti u skladište po nagovoru suradnika, makar u prostoriji do Sretne kuće stoji parkiran privatni automobil te motocikli jednog od zaposlenika...te jos neke neiskorištene prostorije u kojima nema nikakvog programa. Pa je smislio da su električne instalacije opasne po život, iako sve prostorije pod tim krovom imaju iste instalacije i infrastrukturu te se koriste istima."

U nastavku možete vidjeti fotografiju iz Elaborata na kojoj je prikazano što je sporno u Sretnoj kući te zašto postoji "vrlo visoki stupanj opasnosti od nastanka akcidentne situacije"

Mirko Bošnjak je na mjesto sanacijskog upravitelja stigao u vrijeme kad je HDZ došao posljednji put na vlast, a prije toga je 2013. godine prema rješenju Građevinske inspekcije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, pokušano bagerima rušenje skejt bazena, koji su sagradili skejteri za vrijeme festivala Art of Asfalt, a koji su uspjeli spriječiti pokušaj rušenja.

U prostoru Sretne kuće održava se veliki broj programa i skejt natjecanja, a jedan od takvih je i event u sklopu manifestacije Izlog suvremenog zvuka, koja je odabrana da iduće četiri godine sa svojim kulturnim programima i umjetnicima sudjeluje u projektu koji financira program Kreativna Europa Europske Unije.

Load the next article...
Loading...
Loading...