Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Zahvalni na Garnieru!!!

Oda Francuzu koji je dosegnuo legendarni status

  • Mixmag Adria
  • 8 January 2017
Zahvalni na Garnieru!!!

Neprekidna posvećenost dance glazbi Laurenta Garniera je najočitiji razlog zašto ga se smatra jednim od najutjecajnijih umjetnika svih vremena, kao i oblikovanje scene sa svakim novim izdanjem i DJ setom u posljednjih gotovo 30 godina. Kada je početkom tjedna najavljeno kako će dobiti orden Legije Časti, najviši francuski čin za vojne i civilne zasluge, bila je to samo nedavna potvrda da je došao do točke u svojoj karijeri do koje malo njih uspije doći, a to je legendarni status.

Kada je Garnier kasnih 80-ih započeo svoju karijeru, scena je bila na prekretnici između disco ludila i housea i techna. Ovo je bilo kada je pronašao svoj put do ikonskog kluba Hacienda u Manchesteru, gdje je čuo house glazbu po prvi put. U intervjuu je opisao trenutak kada je 'Love Can't Turn Around' od Farley Jackmaster Funka došla do njegovih ušiju i promijenila mu život:

"Sjećam se, potrčao sam do DJ bootha i počeo lupati po vratima...nisam tada znao te dečke, bio sam klinac...i nastavio sam lupati po vratima i rekao 'jebote, što je to sviralo sada?' Bio je to takav udarac u moju glavu, tako snažan trenutak i pomislio sam da uopće nije bitno kako, ali da moram imati tu traku."

Nije dugo prošlo, a Garnier je zauzeo DJ booth u Haciendi i podijelio svoje selekcije sa stotinama ljudi. Tijekom tog vremena, klub je postao utjecajan powerhouse klub, kakvog poznajemo, a Garnier je bio tamo od početka, dajući gorivo plesnom podiju sa stabilnom i euforičnom glazbom koja je postavila temelje za globalni pokret. No, on je samo zagrebao po površini potencijala koji je imao kao umjetnik, a tek će kasnije odigrati kritičnu ulogu u razvoju house scene u Francuskoj, u klubovima kao što su Rex, La Luna i Palace.

Iako je s turnejama prošao cijeli svijet te zarazio glazbom rulje u najboljim svjetskim klubovima, Garnierova vještina u studiju je aspekt njegove umjetnosti koji se ne smije ignorirati. Glazba koju je napravio, pomogla je zacementirati njegovo naslijeđe te je etablirala njegovu reputaciju čovjeka koji budi svaki plesni podij. 'Crispy Bacon', 'Acid Eiffel' i apsolutno briljantna 'Man With The Red Face', bezvremenski su klasici koji se još puštaju diljem svijeta.

Jasno je da je Garnierov doprinos kulturi dance glazbe dobro dokumentiran, s deset albuma koje potpisuje, autobiografijom i nebrojenim singlovima koje je izdao, on je uvijek prisutna figura. Kroz svoju karijeru, svjedočio je kako trendovi dolaze i prolaze, no jedna je stvar ostala konstanta; njegova nepopustljiva misija za otkrivanjem unikatnih melodija koje potom dijeli sa svijetom.

Kada je Garnier otkrio kako će biti nagrađen ordenom Legije Časti, odgovorio je gestom pokazujući kako je ta nagrada puno šira počast, nego samo za njegovu vlastitu karijeru. To je potvrda cijeloj zajednici koju je pomogao odvesti u budućnost:

"Poruka je lijepa i simbolično priznanje za svih nas. Nadam se kako će pružiti nadu novoj generaciji umjetnika, pa s ponosom prihvaćam ovaj Orden časti. Želio bih je posvetiti svima onima koji me podržavaju i koji su me podržavali kroz ovih 30 prekrasnih godina.", rekao je Laurent Garnier.

A mi koristimo ovu priliku da zahvalimo gospodinu Garnieru za tri dekade inovacija i stila. Putovanje nije ni približno gotovo.


Laurent Garnier trenutno je na turneji, a može ga se uhvatiti u Madridu, Montrealu, New Yorku i Londonu. Saznajte više ovdje.

Load the next article...
Loading...
Loading...