Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

10 ikonskih maratonskih setova

Jeste li dovoljno izdržljivi?

  • Mixmag Adria
  • 29 November 2017

Prošlog vikenda, talijanski talent Joseph Capriati dominirao je spontanim 25-i-pol-satnim DJ setom koji se održao u Heart Nightclubu u Miamiju. Iako je imao namjeru svirati ono što je poznato kao "maratonski set", priznao je sljedeći dan (nakon dugo zasluženog sna, nadamo se) da nije imao pojma da će srušiti svoj osobni rekord za najduži set.

Ima nešto posebno u elitnoj ligi umjetnika koji mogu uhvatiti mnoštvo na pet, osam, deset ili više sati zahvaljujući svojim ugođajnim sposobnostima. Danny Tenaglia je svoj put do statusa legende stigao nakon što je svoje 12-satne setove učinio svojim potpisom, a svaki underground stručnjak zna da Villalobosov set garantira dobar provod s velikom šansom da postane maratonski. Mixmag je sastavio neke od naših apsolutnih omiljenih maratonskih pobjednika i njihovih priča.

FLOATING POINTS & FOUR TET 5-satni closing set za Plastic People

Nakon 20 godina u poslu, 2015. godine, Shoreditchov ljubljeni klub Plastic People zatvorio je svoja vrata, ali ne bez još jedne konačne i vrijedne zabave s Floating Points i Four Tetom. Obojica su održavali rezidencije u klubu tijekom proteklih osam godina i imali su obilje vremena za posljednji pogon sound systema. "Pripremili smo himne naših večeri", objašnjava Floating Points. "Na noć partyja, jednom kad su ljudi prošli kroz vrata, svaki od nas je pustio po dvije pjesme do ostatka plesa."

Carl Coxovih posljednjih 9 sati seta u Spaceu

Godine 2016. zajednica noćnog života u suzama se pozdravila sa Space Ibiza, koji je zatvorio svoja vrata nakon što je održaao neke od najslikovitijih noći u povijesti Bijelog Otoka. Naravno, imalo je smisla da favorit fanova, Carl Cox, seriju zatvaranja učini posebnima. Za njegovu 14 godina dugu Music is Revolution rezidenciju posljednji put je nastupio u Spaceu, otišavši s epskim devet-satnim setom. Također je odlučio svirati vinil po prvi put u 10 godina, dajući joj poseban dodir. "Želim pokazati poštovanje tim starijim trakama", rekao je Carl o svom maratonskom setu. "Izabrati neke od mojih starih vinila i puštati ih uz nove trake". Učinio je upravo to, svirao trake od likova poput Derrick Cartera i Jeff Millsa do iznenađujućeg, ali iskrenog izbora zatvaranja s "The End" od Doorsa.

Erol Alkanov serijal uskršnjih maratonskih setova 2008-2013

Godine 2008. Erol Alkan krenuo je u Fire u Londonu na petosatni set na uskrsni četvrtak. To će postati početak godišnje tradicije u kojoj se svake godine vraća prije blagdana na sve dulji i dulji set - dodao je sat za svaku novu godinu s kojom je završio set. Pet godina kasnije, odlučio je zaključiti seriju s 10-satnim setom za blagdane. Zahvaljujući tradiciji, Erolov set započeo je svijećama kao i svake godine, a mogli smo ga čuti kako pušta raznolike trake koje su varirale od ambijentalnih do disco traka, dok nije našao put u techno i house područje s nekoliko ubačenih pop i rock klasika.

Ben Kolockov 12-satni "banana set" maraton iz Berghaina

Neki bi se mogli sjetiti viralnih vijesti koje su se proširile 2016. godine o banani koja je bila stavljena na prodaju na eBayu 2016. godine. Ali to nije bila samo obična stara banana, bila je to banana koju je Ben Klock donio sa sobom kao zdravi zalogaj za njegov nadolazeći 12-satni set u Berghainu. "Ben Klock je imao ovu bananu sa sobom kako bi je konzumirao nakon gotovo 12 sati dugog closing seta 4. siječnja u Berghain / Panorama Baru", uzbuđeno je napisao korisnik oke3000. "On mi ju je predao [...] nakon što su preostali rejveri i ja ga molili da pusti još jednu traku. Poljubio sam mu ruku, on je poljubio moju, a banana je bila naša tjelesna veza tog trenutka. Objasnio je da je već probao neke banane otprije i da su ukusne; Vjerujem mu, njegova banana i dalje izgleda ukusno!" Unatoč samo informaciji o banani, nekako ipak znamo da je Klockov set bio potpuno epski te noći.

24-satni maraton DJ EZ-a u humanitarne svrhe

Rave za dobar razlog uvijek zaslužuje pohvalu, ali malo tko je to učinio tako dobro i veliko kao DJ EZ. UK garage pionir je najavio kako će odraditi 24-satni set u humanitarne svrhe, skupljajući novac za istraživanje liječenja raka. "Bio sam dovoljno sretan što sam uživao u odličnoj DJ karijeri i zahvalan sam na podršci koju sam primio," rekao je EZ u teaser videu epskog seta. "Zato bih sada volio vratiti onima koji nisu toliko sretni." Ikonski set se održao 2016. te je skupio više od 60 tisuća funti, a završen je jedinstvenom pjesmom 'Three Little Birds' Bob Marleya.

24-satni set Marco Carole na Sunwaves festivalu 2015.

Marco Carola nije stranac dugim setovima, no odraditi jedan cjelodnevni potpuno sam? E to je već nešto drugo. Dogodilo se to na Sunwaves Festivalu u Rumunjskoj, 2015. Šef Music On večeri zabavljao je ekipu 24 sata, no, bez posebnog čuđenja, na trenutke je morao odmoriti i prosjediti neke dijelove podžeg seta. Kladimo se da je imao najbolje spavanje ikad nakon toga.

Dubfireovov najduži solo set od 25 sati na Sunwaves Festivalu 2017.

Dvije godine nakon što je Carola odradio svoj rekordni set, Dubfire je odradio 25 sati na istom festivalu. Zgrabio je krunu najdužeg seta u povijesti festivala pred Marcovim nosom. Prema njegovom websiteu, jedino što još mora oboriti je b2b nastup tINI i Bill Patricka u trajanju od 31 sat. nego Marco, što ti je u planu sljedeće godine?

Posljednji set Danny Tenaglie u Vinylu u trajanju od 30 sati

Danny Tenaglia je lik za kojeg bi se moglo reći da je apsolutni šampion maratonskih setova. Još od ranih dana je poznat po svojim 12-satnim setovima, što mnoge tjera na pitanje koji je njegov najduži set koji je ikad svirao? U jednom intervjuu rekao je da se to dogodilo 2004. na zatvaranju Vinyla, sada nefunkcionalnog kluba u New Yorku. "Rekli smo da će se raditi od 24-satnom maratonu od nedjelje do ponedjeljka", Danny je objasnio. "Nakon 24 sata, svi smo se pozdravili i svi su otišli. Na kraju smo mi ostali sami 3 sata duže s osobljem. Bilo je emocionalno, a ja sam puštao glazbu - ne baš DJ-irao, već više birao pjesme i grlio se i plesao s ekipom. Ostao sam sveukupno 30 sati u toj sobi."

Svjetski rekord 10-dnevnog seta DJ Obija

Ako nemate ništa pametno na rasporedu sljedećih 10+ dana, možete probat oboriti rekord DJ Obija kao vlasnika najdužeg DJ seta. Tako je, nigerijski DJ je odradio 240-satni maraton u Lagos Cafeu 2016., svirajući set pnih 10 neprospavanih dana.

Kako bi se kvalificirao za naslov, Obi je morao pratiti stroga pravila Guiness World Recordsa: dozvoljena mu je bila pauza od 5 minuta svakih sat vremena, sat vremena pauze svakih 12 sati, morao je imati bar jednu osobu koja bi plesala (u svakom trenutku je netko morao plesati), i nije smio ponavljati pjesme unutar 4 sata seta. Omogućeni su mu bili i medicinski pregledi i bilo mu je dozvoljeno uzimati vitamine tijekom nastupa, a objasnio je kako je preživio zahvaljujući "disco spavanju" (zatvarajući oči na 5 sekundi), no nije mogao zaista zaspati, jer bi bio diskvalificiran.

Vjerojatno vam on sam ne bi preporučio da pokušate oboriti rekord, jer je objasnio kako je oko četvrtog ili petog dana pomislio odustati jer je počeo halucinirati...no, nekako je izdržao.

BONUS: 31 sat b2b svirke tINI i Bill Patricka u Rumunjskoj

Iako su mnogi solisti usvojili umjetnost maratonskog seta, ne bismo mogli nastaviti da na spomenemo tINI i Bill Patricka koji su na Sunwavesu odradili 31-satni b2b set.

Nakon što je Marco Carola pobrao svu pažnju svojim setom 2015., tINI (koja je trebala nastupiti na festivalu) je otkazana zbog "nepredvidivih okolnosti". Mnogi su spekulirali da se to dogodilo baš zbog neplaniranog Carolinog maratona, pa se možda ovim masivnim b2b maratonom na svoj način ispričala i pokazala što zna, zajedno s kolegom Bill Patrickom. U svakom slučaju, drago nam je da se to dogodilo.

Load the next article
Loading...
Loading...