Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

10 Legendarnih traka koje sempliraju, remiksiraju ili obrađuju Arethu Franklin

U čast legendarnoj soul pjevačici

  • Mixmag Adria
  • 22 August 2018

Aretha Franklin je umrla u 76. godini

Zajednica dance glazbe, ali i širi svijet glazbe tuguje za gubitkom neupitne Kraljice Soula, koja je prošla kroz turbulentno odrastanje na putu da postane jedna od najvećih pjevačica ikada.

Njen glas je isprepleten sa dance glazbom već desetljećima i nebrojeno je puta 'zapalio' plesni podij. Donosimo vam 10 legendarnih traka koje sempliraju, remiksiraju ili obrađuju Arethu, uključujući i par njenih pjesama koje imaju taj distinktivan disco zvuk.

1.
ARETHA FRANKLIN 'ROCK STEADY' (DANNY KRIVIT RE-EDIT)

Dugo vremena nakon što je ova stvar izašla 2002., doslovno godinama nakon, niste mogli poći na festival bez da čujete ovu stvar. Čvrsto držimo da će to i dalje biti slučaj. Naravno da Danny Krivit ne može skupiti sve zasluge, pa ni većinu njih. Ovo je esencijalno ponovno aranžiran Sure is Pure-ov remiks, iz 1994., Arethinog hita iz 1971. u kojem je Krivit istaknuo vokalne dionice kako bi dao pjesmi taj prepoznatljiv intro kojeg DJ-evi vole. Dodavši malo dubwise dijelova kombinirajući ih s već postojećim Baleric groove zvukom kojeg je postavio Sure is pure. Naravno svemu na tome šlag na tortu je Arethin vokal. Daleko od toga da je previše ljudi nešto mijenjalo u ovoj stvari, ona i dan danas odradi svoju svrhu savršeno.

2.
MOS DEF 'MS. FAT BOOTY'

Arethu su semplirali mnogo puta u hip-hopu, a generano njen groove i svirka na klaviru su oni djelovi koji se koriste. Rijetki se usude staviti samo njen glas u fokus. Ali sempliranje pjesme 'One Step Ahead', pjesme iz 1965. prije nego je bila globalno uspješna, producent Ayatollah smislio je jedan evergreen hip-hop funk groove, ali i jednu od traka koja je zacementirala reputaciju Mos Defa. Isti vokalni refren je, interesantno, obrađen za High Contrastov ljetni d'n'b hit 'Remind Me' koji je, pretpostavljamo, naučio svoje lekcije iz stvari 'Ms.Fat Booty'.

3.
ARETHA FRANKLIN 'A DEEPER LOVE' (C+C MUSIC FACTORY MIX)

Original C+C Music Factorya je već bio jedan od svevremenskih hitova prvog vala punokrvnog diva housea. Ulitimativni kompliment došao je u obliku covera od strane same Kraljice Soula, a C+C su napravili poštenu stvar i remiksirali njenu verziju u još veću i moćniju stvarčinu od 12 minuta. Acapella verzija je ponovno iskorištena za stvar od Tinusha naziva 'Struggle', koja je generirala desetke milijuna streamova, no bez obzira na impresivnu deep house verziju nekada je najbolje se vratiti na izvorni materijal i dopustiti pjesmi da vam pošalje žmarce niz leđa.

4.
FLOORPLAN 'NEVER GROW OLD' (RE-PLANT)

Ako čitate Mixmag i ne znate ovu stvar, KOJI JE VAŠ PROBLEM? Jedna od zasigurno najvećih underground house traka iz 2010-ih, detroitska techno legenda Rober Hood odvažno je pristupio pjesmi i iskidao Arethin vokal, Ali i zadržao poštovanje prema njenom duhu gospela koji stoji iza originala. Sve to rezultiralo je strašno rijetkom stvari – trakom koja vam nikada neće dosaditi.

5.
ARETHA FRANKLIN 'JUMP TO IT' (EXTENDED VERSION)

Boogie perfekcija iz 1982., producirana i napisana u suradnji s moćnim Lutherom Vandrossom. Ne možemo bolje opisati ovu stvar nego li je jedan youtuber napisao u svome komentaru: "Marcus Millerov bassline, Nat Adderley jr. na klaviru, Lutherovi prsti u svemu tome i na kraju Aretha na vrhu. Ovo je beskrajan groove!!!"

6.
GERSHON JACKSON 'TAKE IT EASY' (MIKE DUNN'S BLACKBALL EZEE MIXX)

Koristeći sample groovea iz 'Chain Of Fools', ostali miksevi ove relativno nove stvari sa Strictly Rythma naginju prema big roomu. No uvijek se možete osloniti na house OG-a Mike “Freaky MF” Dunna da ne pretjera s editiranjem, a ovdje donosi svu Chicago jednostavnost u loopu u kombinaciji s udarnom bas linijom.

7.
ARETHA FRANKLIN 'I SAY A LITTLE PRAYER' (DIMITRI FROM PARIS RE-EDIT)

Postoji puno pjesama iz Arethine breakthrough ere 60-ih koje leže savršeno kao pjesme za kraj večeri, a izvorna verzija 'I Say A Little Prayer' je zasigurno bila soundtrack mnogim situacijama. Postoji samo jedan čovjek kojem možete povjeriti takav klasik da ga obogati klupskim zvukom bez da uništi esenciju same stvari. Taj čovijek je Frenchman Dimitri, a on neupitno odrađuje savršen posao.

8.
ELECTRIC CHOC 'SHOCK THE BEAT'

Ovo je jednostavno jedna od najvećih rave traka svih vremena. Talijanski klavirski banger iznad svih talijanskih klavirskih bangera. Iz ere kada su trake poput ove slale tisuće i tisuće ravera iz Blackburna, Macclesfielda i Manchestera u delirij cijeli vikend, svaki vikend. Ovo je uistinu dupli dinamit, prvi puta kada čujete klavir a drugi kada čujete Arethin vokal iz stvari 'Whos zoomin Who'. Iako bi lako mogli nazvati ovu stvar klišejem njen utjecaj na plesni podij je potpuno spiritualno iskustvo.

9.
CAM'RON FEAT TIFFANY 'DAY DREAMING'

Svaki gangster treba predah od metaka i samohvale povremeno, a najbolji način za to je prijelaz u Arethin klasik, odnosno prijelaz iz gangsterskih voda u vode ljubavnika. Na ovoj stvari Killa Cam svoje vokale prožima s Arethinim činivši ovu stvar klasikom nježni-grubijan podžanra, ali i vječnim hitom ljetnih roštilja.

10.
ARETHA FRANKLIN - ALMIGHTY FIRE (WOMAN OF THE FUTURE)

Za razliku od mnogih soul zvijezda njene generacije, Aretha nije baš bila dio Disco vala. Njen album Almighty Fire iz 1978. je bio najbliže tome što je ikada došla, te je nažalost komercijalno loše prošao. Što je prava šteta kada uzmete u obzir koliko je prožet funkom, a pogotovo naslovna pjesma. Možemo samo sanjati kakve bi kolaboracije sa Chic ili nekom drugom disco divom ispale da se ona povezala s tom scenom, ali ovako imamo barem ovo.

Next »
Loading...
Loading...