Search Show Menu
Home Latest News Menu
Festivali

11 neočekivanih i bizarnih festivalskih lokacija

Probajte nešto drugačije

  • Mixmag Adria
  • 21 February 2018

Prošli su oni dani kada je održavanje festivala značilo postavljanje nekoliko pozornica na nekoj farmi ili livadi u vukojebini. Još uvijek ima i toga, dakako, no sve više i više festivala se pojavljuje diljem svijeta, održavajući partyje na lokacijama i prostorima kojih se ne biste odmah sjetili.

Skupili smo nekoliko mjesta koje treba riješiti s "bucket liste", pa ih provjerite u nastavku i sami odlučite je li neki od ovih festivala za vas.

ISLAND
TAKTFAKT

Što može jače oduzeti dah od 12-satnog techno partyja na špiljskim obalama jezera Kleifarvatn u Reykjaviku na Islandu? Špiljski raving je samo jedan od istaknutih događaja koji Taktfakt weekender čini tako posebnim. Ekipa dolazi ovdje kako bi upila nevjerojatno okruženje koliko i glazbu, gubeći se u dubokoj plavoj vodi, glatkim crnim kamenjem i dramatičnim obalama. Kurator festivala je Carmen Jóhannsdóttir, koji organizira partyje pod Taktfakt zastavom od 2011. godine, a time slavi najsjajnije elektroničke izvođače koje Island ima za ponuditi. 2016. vidjeli smo OHM, LaFontaine, Hidden People i GusGus za pultom što je iskustvo učinilo još veličanstvenjim. JB

PORTUGAL
FESTIVAL FORTE

Starinski dvorac Montemor-o-Velho dom je Portugalskog Festivala Forte koji se vraća u kolovozu i donosi zvukove Helene Hauff, Mumdance, Lene Willikens, plus ekskluzivni uvodni nastup Pantha Du Princea. Pozornica je osvijetljena "mind blowing" vizualima i spektakularnim umjetničkim instalacijama, čineći Festival Forte odredište za audio-vizualnu inovaciju. S naglaskom na održivost, festival osigurava prekrasno mjesto nacionalne baštine sačuvane metodama kao što su korištenje bez-gotovinskog sustava, čašama višekratne uporabe i kompost WC-a.. Festival Forte postavlja se kao utočište za obrazovanje i otkriće i to čini s besprijekornom ljepotom. JB.

Festival Forte se održava od 30. augusta do 2. septembra.

[Foto: Sleeklab]

FRANCUSKA
ELECTROLAND

U lipnju se Disneyov vlastiti plesni glazbeni festival, Electroland, vraća sa svojim drugim izdanjem. Događaj u DIsneylandu u Parizu će preuzeti velika DJ imena Bob Sinclar, Dimitri Vegas & Like Mike i Afrojack. Rezultat? Oni će kombinirati glazbu s magijom, dok će publika uživati u sadržaju parka, osvjetljenju i projekcijama na The Twilight Zone Tower Of Terroru uz zvuk moćnog basa. Navodne je prošlogodišnji headliner Steve Aoki pustio 'Circle Of Life' iz Lion Kinga - postavljajući scenu za ljubitelje Disneya i ljubitelje glazbe. Ovisno o vrsti glazbe koju volite, naravno ... JB

Electroland će se održati od 29. do 30'. juna

NJEMAČKA
5001 FESTIVAL

Novi festival koji počinje ove godine, 5001 se održava u nuklearnom bunkeru van Berlina. Izgrađen 1983, njegova estetika se savršeno poklapa s artistima na lajnapu trodnevnog festivala, kao što su Francois X i Shlømo primjerice. Ako je izgrađen kako bi mogao izdržati kemijske, biološke i nuklearne napade, pretpostavljamo da će i beatove, a organizaciji Projekt 5001 čestitke što su očuvali ovo mjesto na najbolji mogući način od njegovog zatvaranja 1993.

5001 Festival će se održati od 17 do 19 kolovoza/augusta.

INDIJA
MAGNETIC FIELDS

Opisali smo pozornicu Day Zero festivala da izgleda poput palače. Prekrasna kakva jest, kada se radi o festivalskim uređenjima, što je bolje od palače-pozornice? Pa pokušajmo s pravom palačom. Smještena u Rajasthanu, svakog decembra, Magnetic Fields se doslovno održava u indijskoj palači iz 17. stoljeća. Posjetitelji čak imaju mogućnost odsjesti u nekima od soba, što je dio kraljevskog paketa koji košta oko €500. Krajem prošle godine, Ben UFO i Special Request su upumpali bassa u dvorište kraljevske rezidencije, a lajnap je ovom festivalu jedna od glavnih snaga.

[Photo: Zacharie Rabehi]

MEKSIKO
DAY ZERO

Organizator Day Zero festivala je šef Crosstown Rebels etikete, Damian Lazarus, a festival se održava u meksičkoj džungli prepunoj Majanske kulture. Festival slavi "dan koji su Maye smatrali krajem kalendara", a plesni podij se sastoji od divljine s tropskim drvećem te kaskadnim pozornicama na kojima je light show koji pretvara mjesto u scenu iz filma Avatar. Selektori kao što su Damian i DJ Three su konstantno na lajnapu, pa znamo da je izbor glazbe u dobrim rukama.

Day Zero uzima pauzu ove godine.

POLJSKA
TAURON NOW MUZYKA

Prefuse 73, Flying Lotus, Bonobo i Fever Ray su svi nastupali na ovom festivalu, lociranom i okruženom infrastrukturom rudnika ugljena, koji više nije u funkciji. - ultimativni industrijski rave setting. Svake godine performei preplave kolosalnu lokaciju iz 19. stoljeća, šarenim ekranima koji gledaju sa stropova te natkrivaju festivalski amfiteatar i auditorij. Nowa Muzyka je mnogima u Poljskoj prvi gig, a funkcionira kao showcase glazbe, mode, umjetnosti, hrane te arhitektonske povijesti zemlje.

Tauron Nowa Muzyka se održava od 28 lipnja/juna do 1 srpnja/jula.

HRVATSKA
Adriatic Perception Festival

Ovaj festival je 2017 pronašao svoj novi dom na jednoj od najposebnijih prirodnih lokacija u regiji. Bez obzira na percepciju, Ušće Neretve jedna je od Top 10 svjetskih lokacija za kitesurfing, budući na lokaciji pušu idealni vjetrovi, koji okupljaju kitere iz cijelog svijeta. Od prošle godine, APF na ovom mjestu promovira najbolju regionalnu elektroničku glazbu, a izdanje 2018 sprema pregršt iznenađenja. Percepcija je na ovom mjestu čudna, zalazak sunca čini se kao izlazak, a ponekad i obrnuto. Line-up očekujemo vrlo skoro, a kako je na festivalu bilo prošle godine, provjerite ovdje.

Adriatic Perception Festival će se održati od 3 do 5 kolovoza/augusta.

ISLAND
SECRET SOLSTICE

Vrijeme održavanja ovog festivala znači da mrak uopće ne pada. Iskreno, radi se o garantiranih 96 sati dnevnog svjetla s lajnapom koji je definiran žanrom. Ove će godine nastupiti Stormzy, Bonnie Tyler i Skream, no nećemo više o lajnapu, tamo ćemo partijati. Secret Solstice nudi šansu za odlazak na Langjökull, drugi najveći europski glečer te u Raufarhólshellir tunel, formiran vulkanskom erupcijom prije 5,000 godina. Ipak, ovaj festival nije namijenjen svima, samo je ograničen broj ulaznica dostupan.

Secret Solstice se održava od 21 do 24 lipnja/juna.

POLJSKA
UNSOUND

Sjećate se onih glasina kad je Burial DJ-ao na Unsoundu 2015? Pa, set koji je u pitanju, za koji je Hyperdub istaknuo da se radi vjerojatno o Kode9, dogodio se u bivšem rudniku soli, 100 metara ispod zemlje. Prekrasno uređen, definitivno ostavlja dojam Indiana Jonesa ili Tomb Raidera, samo s lusterima koji vise sa stropa. Još se nalazi samo 20 minuta vožnje od Krakowa, pa ne morate satima tražiti ulaz.

DANSKA
DISTORTION

Distortion je odgovor Kopenhagena na Notting Hill Carnival, samo što traje četiri dana, nasuprot dvodnevnog Bank Holiday partyja u Londonu. Dok ulični partyji dominiraju danskim glavnim gradom prva dva dana, Distortion Ø je finale industrijskog settinga uz vodu, Refshaleøen. House i techno artisti nastupaju među kontejnerima, a postoji i party unutar centra za penjanje. Rejvanje je ionako fitnes aktivnost.

Distortion se održava od 30. svibnja/maja do 3 lipnja/juna.

Next »
Loading...
Loading...