Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

13 knjiga o dance glazbi koje definitivno morate pročitati

Oslobodite nešto mjesta na svojoj polici za knjige

  • Mixmag Adria
  • 11 August 2018

Kako bi se uhvatili u koštac s već prostranim, raznolikim i dubokim oceanom dance glazbe, važno je razmotriti društveni i kontra-kulturni kontekst njezina rođenja. Pulsirajući izvor života bila je činjenica njezina rođenja kao prvakinje obespravljenih i isključenih iz društva. Kako god, potraga za njezinim biološkim glazbenim praocem pokazala se nedostižnom. Niti jedan žanr nije odgovoran za njezin nastanak, iako su mnogi pisci pokušali aludirati na velike utjecaje unutar dance scene.

Ove knjige pokušavaju oslikati kompletnu sveobuhvatnu subkulturalnu i glazbenu sliku onoga što elektronska plesna glazba zapravo jest, što je bila i što će tek postati.

1. 'LAST NIGHT A DJ SAVED MY LIFE: THE HISTORY OF THE DISC JOCKEY' BILL BREWSTER'

Počinjemo s klasikom Billa Brewstera i Franka Broughtona koji prati uspon DJ-a od jockey džuboksa 1906. do masovnog kulturnog fenomena koji vlada danas. U knjizi se diskutira o opsežnoj povijesti DJ-inga preko svih žanrova od ‘Northern Soul-a’, preko soundsystem kulture na Jamajci, do Detroit techna i svega između. Nezaobilazno dobro.

2. 'DISCOGRAPHIES: DANCE, MUSIC, CULTURE AND THE POLITICS OF SOUND' EWAN PEARSON AND JEREMY GILBERT

Pearson i Gilbert utiru oprezan put kroz house, hip hop, techno, drum’n’bass i garage kako bi probali odmjeriti relevantnost rejva u suvremenom društvu i procijeniti zašto je dance glazba uopće pripadnica kontra-kulture na prvom mjestu. Uokvirena kontekstom modernih pitanja kao što su tehnologija, droga i rod, knjiga veže glazbu i politiku u zajedničku harmoniju.

3. 'HOUSE MUSIC… THE REAL STORY' JESSE SAUNDERS

Jesse Saunders je pionir house glazbe, odgovoran za rano autentično izdanje house glazbe u ‘On And On’. Ovaj memoar sadrži priče o velikom, pokojnom Frankiju Knucklesu i Ronu Hardiju i o tome kako su oblikovali novi žanr tijekom sredine 80-ih uz sadržaj nekih nečuvenih priča o poznatim osobama iz 90-ih.

4. 'RAVE ART' CHELSEA LOUISE BERLIN

Album sačinjen od rejv plakata, pozivnica i članskih iskaznica, koji prati Berlinski začetak i pad cjelokupne supkulture. Berlin je bio tamo od samog početka i knjiga prati kako dizajniranje plakata nije bio samo sastavni dio širenja informacija, već kako su se iz toga razvijala umjetnička djela. Spomenuto je upareno s emotivnim i nostalgičnim citatima onih koji su bili tamo.

5. 'LOVE SAVES THE DAY: A HISTORY OF AMERICAN DANCE MUSIC CULTURE, 1970–1979' TIM LAWRENCE

Korijenima dance glazbe može se ući u trag do razdoblja ranih 70-ih i razvoja diska. Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture, (1970–1979) Tima Lawrenca ne tabelira samo razvoj diska, već dokumentira rastući kulturni utjecaj kojeg je žanr tada posjedovao. Lawrence je napravio svojevrsni 'kalup' prema kojemu se zasniva većina dance glazbe današnjice, razmatrajući kako je glazba oblikovala političku klimu nekih od najvećih društvenih pokreta nedavnih godina.

6. 'CLASS OF '88: FIND THE WAREHOUSE. LOSE THE HITMEN. PUMP THE BEATS' WAYNE ANTHONY

Ponovno izdanje akcijski-upakiranog uvida iz slavnih dana acid housea, od strane jednog od najvećih organizatora ilegalnih rave partija - Wayna Anthonija ujedno i glave stola ozloglašenih partija Genesisa. Njegov izvještaj ne govori samo o kolektivno pozitivnim vibracijama, već i o otmicama, nasilju te gangsterima koji organizatore otimaju za otkupninu. Definitivno kategorija 'must read' knjiga.

7. 'THE HAÇIENDA: HOW NOT TO RUN A CLUB' PETER HOOK

Ukoliko razmišljate o otvaranju noćnoga kluba, u tome slučaju ovo je odlični obrazovni alat. Iako se ne planirate upustiti u dance vode, ovo je uistinu temeljit uvid u pokret acid house glazbe i svih prepredenih događanja u Manchesteru u to doba. Napisana je od strane Joy Divisiona i suosnivača New Ordera, Peter Hooka.

8. 'RAVE ON: GLOBAL ADVENTURES IN ELECTRONIC DANCE MUSIC' MATTHEW COLLIN

Uistinu svjetski i underground prikaz dance glazbe, 'Rave On' Matthewa Collinsa detaljno iznosi kako se rejv iz prvotnih 'sketchy' M25 partija razvio do masovnih festivala i okupljanja. Collin je u ovu svrhu proputovao svijet i niz zajednica koje opisuje su istinski zapanjujuće, od izbjegličkih zajednica u Abu Dhabiju, do Južne Afrike i njenih kwaito i gqom žanrova. Collin uništava pradavnu pretpostavku da je prijašnji duh vremena takozvani zeitgesit bolji od trenutnog te uz to pokriva intrigantne organske scene. Obavezno štivo.

9. 'TECHNO REBELS: THE RENEGADES OF ELECTRONIC FUN' DAN SICKO

S fokusom na razvitak žanra u Detroitu, 'Techno Rebels' Dana Sicka, raščlanjuje definiciju poimanja techna kao techna, njegova utjecaja i prvotnog nastanka. Sicko također govori kako je zvuk uzeo svoj zamak i 'prešao ribnjak' do Europe. Sadrži anegdote, priče iz prve ruke i intervjue The Belleville Threea, stoga je ova knjiga temeljna zamjena za silne techno perkusije.

10. 'ALL CREWS: JOURNEYS THROUGH JUNGLE/DRUM & BASS CULTURE' BRIAN BELLE-FORTUNE

Jedna za kolektiv junglista, ovaj činjenični izvještaj proučava fenomen 90-ih, govoreći ne samo o umjetnicima koji su stvorili zvuk, već i o piratskim radio postajama, promotorima, rejverima, ekipama i izdavačkim kućama. Također sadrži neodoljive isječke intervjua nekih od najvećih figura uključujući Grooveridera i DJ SS-a.

11. 'THIS IS GRIME' HATTIE COLLINS

Hattie Collins je vrh piramide kada govorimo o novinarima grime žanra, a ova knjiga je prva koja istinski prati gravitacije žanra, definirajući uspon prema mainstreamu uz dopune kvalitetnih fotografija od nagrađivane fotografkinje Olivie Rose. Knjiga govori o utjecaju velikih žanrova, kao što su garage i jungle, koji su se provukli u novi milenij i razvili glas pravde za ionako obespravljene mladeži diljem države.

12. 'INNER CITY PRESSURE: THE STORY OF GRIME' DAN HANCOX

Još jedan uvid u grime, knjiga Dana Hancoxa razmatra kako je žanr postao glas unutrašnjeg gradskog života i svih posrnuća koja su se mogla naći na putu. Od vlade i policije koja ga žustro želi ugušiti, preko njegove 'smrti', do nedavnog mainstream uspješnog uspona. Knjiga je prepuna intervjuima od strane zvijezda kao što su: Dizzee Rascal, Stormzy i Wiley.

13. 'PORCELAIN: A MEMOIR' MOBY

Priča o tome kako se Moby transformirao od producenta do međunarodne super zvijezde, ravno iz njegovih usta. Milijuni prodanih albuma te uspjeh na glazbenim ljestvicama ne moraju uvijek rezultirati srećom. Ovdje opisuje kako se borio s alkoholizmom i zlouporabom droge za vrijeme globalne slave.

Load the next article...
Loading...
Loading...