Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

10 najutjecajnijih disco etiketa desetljeća

Od Running Back do International Feel

  • Mixmag Adria
  • 17 May 2017

Slavimo posljednjih 10 godina plesne i elektroničke glazbe s anketom Etiketa Desetljeća. Ovdje pod reflektore stavljamo etikete koje su gurale i nanovo izumile disco u periodu 2007-2017.

Ne pretjerujemo kada kažemo da je disco razlog zašto mi ovdje u Mixmagu danas imamo posao. Ozbiljno, bez žanrovskog 4x4 ritma, jednostavnih chord progresija i fokusa na groovy bas linije, ne bi imali o čemu pisati, jer moderna elektronička glazba ne bi postojala. Sve od današnje glazbe i klupske kulture do razuzdanog hedonizma koji vuče korijene iz disca.

No, od svojeg vrhunca 70-ih, disco je pogurnut nazad u underground, prisutan iz povijesti najčešće s komercijalnim hitovima koje sluša vaša pijana teta na nekom vjenčanju. Zasigurno može opstati u novom mileniju? Danas slušamo glazbu budućnosti, stvorenu na računalima, u digitalnom dobu koje je nadživjelo analogne bendove.

Iako ne vidimo (niti čujemo) više punopravne gudačke i brass sekcije, disco je još uvijek živ u novom kontekstu te i dalje čini kralježnicu moderne plesne glazbe. Tradicija re-editiranja koju su započeli Larry levan, Frankie Knuckles i Tom Moulton je još uvijek prisutna, dok re-izdanja nikad nije bilo više zbog potrebe "iskopavanja" dragulja iz prošlosti.

Zatim imamo brdo house glazbe koja još uvijek semplira zlatno doba disca. Midlandov 'Final Credits' (koji semplira lee Alfredov 'Rockin-Poppin Full Tilting' i Gladys Knight - 'Neither One Of Us') bila je Mixmagova traka godine 2016., što dokazuje da i nove generacije producenata vole ovaj žanr.

S tim duhom, evo 10 najutjecajnijih disco etiketa u posljednjih 10 godina.

1 Razor-N-Tape

Razor-N-Tape iz Brooklyna izdavao je svježe disco edit dragulje od 2012. prikupivši fanove kao Chicago legendu Roy Davis Jr. Ekipa poput Dimitri From Paris, Late Nite Tuff Guy i Ron Basejam izdali su klupske verzije Gap Band- ‘Someday’, Jackson 5 - ‘I Want You Back’ i ‘Do I Believe In God’ od Princea. Ove godine mogli smo vidjeti kako su Ben Simsa pretvorili u disco genija pod imenom Ron Bacardi.

2 Midnight Riot

Vodi ju Mixmagov urednik Yam Who?, gospodin koji je na prvom planu disco edit scene još od ranih 2000-ih uz Harveya i Idjut Boys, Midnight Riot jedna je od najprodavanijih etiketa na Juno Recordsu u posljednjih 5 godina. Etiketa je nedavno izdala Amp Fiddlerov novi album 'Motor City Booty' i Sound Of Chicago kompilaciju s trakama Black Madonne i OOFT-a. Bave se i kopanjem i obradama starih zaboravljenih dragulja, kao što se vidi na J-Pop kompilaciji na kojoj su iskopane i obrađene neke od najopskurnijih japanskih disco traka. Etiketa je izdala obrade disco legendi Imagination albuma s remiksevima Soul Clapa, a Yam Who? trenutno producira novi album disco legendi Odyssey s John Moralesom.

3 House Of Disco

Započevši svoj rad kao popularni glazbeni blog, misija House Of Disca bila je predstaviti najbolji novi i klasični disco sa solidnom kolekcijom housea. Do sada su poštovali taj modus operandi. Art Of Tones, Ron Basejam i Fouk su se također našli na vinilima londonske etikete do sada. Ove godine su surađivali na EP-u s voljenim disco sklonom Aroop Royu.

4 Disco Deviance

Etiketa koja održava tradicuju ubojitih disco edita živom. Disco Deviance izdavala je edite opskurnih ali i popularnih disco traka Late Night Tuff Guya, Rahaana i Dimitri From Parisa (podi menom Dimitri From Tokyo). Vodi ju Dicky Trisco, a zaradila je reputaciju vodeće etikete edit tradicije DJ-eva poput Larry Levana, Nicky Siana, Frankie Knucklesa i Ron Hardya.

5 Z Records

Punopravni akreditiv je neophodan kad pričamo o Dave Leeu aka Joey Negru i njegovom Z Recordsu. Već 20 godina etiketa izbacuje dancefloor dramu najvišeg reda. Krenula je kao nasljednica Lee Rebublic Recordsa, koja je upoznala UK s klasicima poput Phase II - 'Reachin', etiketa je postala prava snaga 90-ih s Leejevim mnogim aliasima. Ne samo da je nastavio izdavati u posljednjih 10 godina, već je postigao nove visine s 'Remixed With Love' serijalom, koji je uključivao stjecanje originalnih master traka pjesama poput Patrice Rushen - 'Haven't You Heard', a zatim ih je upoznao s novim generacijama.

6 Running Back

Utvrđena 2002. od strane Gerd Jansena i Thorsten Scheua (iako je trenutno uglavnom DJ i producent Gerd za kormilom), Running Back poznata je po "forward-thinking", modernom elektroničkom discu i kvalitetnom analognom houseu s kojim pomiče granice 4x4 stila. Leon Vynehall nedavno je izdao svoj album 'Rojus' (Designed To Dance) na etiketi pokazujući tako kakve sve veličine ovdje izdaju. Izdavali su i Redshape, Theo Parrish, Phillip Lauer, Matthew Styles, Mr.G, i Move D. Većina fanova glazbe čuli su Todd Terjev 'Ragysh' iz 2011., izdanje koje utjelovljuje hipnotički, grooveom natovaren stil etikete. Zapravo, moderni disco prizvuci koji često podsjećaju na nordijsku disco scenu je ono što čini Running back više od obične house etikete. S takvim kultnim statusom, mnogi veliki i etablirani umjetnici izdali bi na etiketu samo radi časti.

7 International Feel

Rođena iz frustracije usred ničega (Uruguay), odgovorna za vraćanje DJ Harveya u studio i poznata po svojim zeznutim izdanjima (Adventure Party, Marcellus Pitman Baldelli remiksevima). Mark Barrott sada vodi etiketu s Sjeverne Ibize, koja ga prema Harveyjevoj definiciji Balearic glazbe, čini istinskim modernim snabdjevačem žanra. u prvom planu nu-Balearic pokreta je izdavanje eklektične balearic glazbe s kvalitetnim vizualima, scene kopača rudnika biblioteke glazbe, opskurnih soundtrackova b filmova i "post-party" tvorevina.

8 Full Pupp

Disco je zaista odjeknuo među Skandinavcima posljednjih godina. Toliko da je to dovelo do vlastitog žanra - Nordic disca. Norveška etiketa Full Pupp, osnovana od Prins Thomasa i Steviea Koteya, vodeća je figura na sceni i odgovorna za prvobitna izdanja imena poput Todd Terje, predvodivši hipnotički analogni nordijski zvuk koji definira moderni disco.

9 Delusions Of Grandeur

Od njenog začeća 2009., Jimpsterova etiketa je postala obavezno mjesto ako ste htjeli čuti velike disco i house trake. Umjetnici poput Session Victima, Tornado Wallacea i 6th Borough Projecta stovrili su svoje ime na etiketi s disco bombama. Posebno, Session Victimove suradnje su bile pametno semplirani dance floor filleri koji su rezultirali s dva cijela albuma. 2012. 'The Haunted House Of House' i 2014. 'See You When You Get There.' Boreći se s tadašnjim padom prodaje vinila, njihova izdanja postala su omiljena DJ-evima poput Seth Troxlera, Soul Clapa i Deetrona.

10 Soul Clap Records

Soul Clap je bostonska etiketa koju vode Eli i Charlie iz Soul Clapa, a izdaju glazbu od 2012. Etiketa je dio Crew Lovea, njihovog zajedničkog kolaborativnog koncepta sa Wolf+Lamb i Double Standard, pomičući standarde e-funkea, hip hopa i disca. Sa značajnim izdanjima Nick Monaca, Midnight Magica i Benoit & Sergia, etiketa je novu publiku upoznala s legendarnim jazz glazbenicima i pronašla dom za nove ploče jedinstvenog George Clintona.

Load the next article
Loading...
Loading...