Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

16 record shopova kojih su vlasnice žene

Sve više žena bavi se prodajom ploča

  • Mixmag Adria
  • 2 July 2017

1 Union Music Store, Lewes, East Sussex

Muž i žena, Stevie i Jamie Freeman, otvorili su Uion Music trgovinu 2010. godine –rizičan potez u vrijeme recesije, ali se pokazao vrijednim rizika. "Mislim da bi žene trebale biti hrabre i otvaratiglazbene trgovine, i pri tome se ne bojati miješati s drugim maloprodajama, već se usredotočiti na stvari koje vole i specifikovati se na određen žanr–mi radimo folk, country i Americana muziku", kaže Stevie. "Vremena se mijenjaju, žene u glazbenom biznisu su sve prisutnije: ima više DJ-eva, više producenata, tehničara zvuka i tako dalje. I tako bi trebalo biti."

2 Vinyl Sage, Riverside, California

Tina Bold je domaćin redovitoj radijskoj emisiji, gdje se bavi DJ-ingom uglavnom indie elektronske i dance glazbe. Ona također vodi Vinyl Sage - nezavisni dućan u Riversideu u Californii. "Prva emisija koju sam radila davne 1992. bila je Bikini Kill", kaže ona. "Većina zapisa koje prodajem kroz moju trgovinu potječu iz ere ranih 90-ih godina buntovnica, punk rocka i indie rocka." Tina je oduševljen zagovornik žena u glazbenoj industriji.Njena poslovna politika je "kupi jednu, pokloni jednu", što znači da za svaku kupljenu ploču, jedna se donira Girls Rock Campu u Portlandu, Oregon, "u nadi da će nastaviti učiti djevojke o povijesti punk i indie bendova".

3 Sweat Records, Miami, Florida

Osnovana 2005. godine, Sweat je indie glazbena trgovina, kafić i mesto eventa u Miamiju, a među brojnim klijentima jei Iggy Pop. To je zamisao dvaju najboljih prijatelja - dugogodišnjeg DJ-a, "štreberke glazbene prodaje, i promotorke klubova / koncerta" Lauren (Lolo) Reskin i DJ-a nekadašnje pravnice i krivične braniteljke Sare Yousuf. Prema Laureninim riječima, "Sweatov partner menadžer i kupac glazbeEmile je također žena, kao i većina naših ostalih zaposlenika." Iako je ovo bilo više slučajnost nego dizajn, ujedno je i dokaz osve većem broju žena koje stvaraju valove na "vinyl" sceni.

4 Records With Merritt, Kansas City, Missouri

Nakon gotovo 20 godina provedenih kao menadžerica u glazbenom odjelu Barnes i Noble, Marion Merritt je osjetila da tvrtka u kojoj je zaposlena "činilo se izgubila predanost glazbi" i odlučila se ostvariti svoj davnašnji san otvorivši sopstvenu trgovinu. Ona i Ann Stewart otvorile su Records with Merritt u lipnju 2014. Svaki tjedan u trgovini organizuju performanse domaćih, ali i bendova na turnejama, a trgovina prodaje nove ploče i posjeduje preko 6.000 LP-a svakog žanra.

5 Val’s Halla, Oak Park, Illinois

Val Camilletti radila je u Capitol Recordsu od 1962. do 1967. godine, napustivši ga '67 vodi mali dućan u Oak Parku. Kad je taj mali lanac propao 1972. godine, uspjela je nastaviti s radom na istom mjestu Oak Park ali ovaj put usopstvenoj trgovini. "Val's Halla" je od tada i danas njezina, trgovina - zajedno s Elvisovim svetištem u kupaonici - nešto poput lokalne institucije. "Prošle godine, ukupan broj novih LP prodanih u cijelom Sjedinjenim Državama bio je blizu 15 milijuna", kaže Val. "Da nije vinyla, teško da bismo i dalje bili tu."

6 Mills Record Company, Kansas City, Missouri

Prije četiri godine, Judy Mills je posjetila u jedinu lokalnu trgovinu nosača zvuka dućan u Kansas Cityu i ostala zatečena "ismijana zbog traženjaploča -u vrijeme niste mogli kupiti novu ploču." Njezina frustracija iznjedrila je poslovni plan, tako da je 2013. godine otvorila sopstvenu trgovinu. "Nemam nikakvo radno iskustvo u diskografskoj trgovini, ali sam pasionirani glazbeni fan i znala sam se povezati s ljudima i stvoriti prostor u kome sečovjek dobro osjeća, a nadala sam se da će i lokalna zajednica reagovati." Srećom za nju, upravo to se i dogodilo. "Mi se i dalje razvijamo i učimo, pogotovo kako tržište postaje konkurentnije", kaže ona, "ali su naši kupci lojalni i drže nas u životu, a svaki dan stičemo i nove prijatelje."

7 Dimple Records, Sacramento, California

Prvi Dimple Records otvoren je u Rosevilleu 1983. godine, a od tada naprosto ne posustaju. Zahvaljujući prodaji CD-ova i digitalnom strujanju prerasli su u lanac od šest trgovina. Dimple je utemeljila Dilyn Radakovitz, impresivna poslovna žena koja ima vodeću ulogu u glavnom uredu Odjela prodavaonice nosača zvukau New Yorku, svojevrna koalicija nezavisnih trgovaca. Danas, uz novu i rabljenu glazbu, nezavisni biznisi su mnogo konkurentniji većim lancimazabave, i to zahvaljujući prodaji knjiga, filmova i igara.

8 Permanent Records, LA, California and Chicago, Illinois

Liz Tooley i njezin partner Lance Barresi otvorili su prvu granu Permanent Recordsa u Chicagu prije deset godina - a par sada posjeduje dvije prodavaonice u LA,uz njihovo vodeće prodajno mjesto. O lancu iz Chicaga, Liz kaže: "Strogo smo usredotočeni na rock, pogotovo hard rock, psych i punk, kao i dobro zaokružen odabir soul, blues, world i jazz glazbe.Ponešto za svaki tip kolekcionara." Za nju,kvalietna usluga i odnos prema kupcima su presudni. "Morate tretirati ljude onako kako biste vi željeli da vas tretiraju! Svakodnevno ste okruženi sjajnom glazbom i divnim ljudima. Za mene to je tako zadovoljavajuće. Što biste više mogli poželjeti u poslu?! "

9 Tallbird Records, Chesterfield, Derbyshire

Maria Harris radila je u legendarnoj trgovini Beggars Banquet u Kingston-Upon-Thamesu krajem 80-tih godina. Svijet muzike privremeno je napustilla 90-tih kako bi podigla svoju djecu, a kasnije se preselila u Chesterfield u Derbyshireu. Nakon što suse jedine dvije trgovine koje prodaju glazbu (HMV i Hudson's) zatvorile, ostavljajući grad bez ploča, Maria je osjetila potrebu da kako ona kaže "ispravi stvari". Godine 2013. otvorila je Tallbird Records gdje prodaje nova izdanja i najtraženije probrane second-handnaslove.Nakon samo tri godine, Tallbird je postao "destinacijska trgovina" za posjetitelje grada.

10 Vintage Vinyl Morecambe, Lancashire

"Kad je 90-tih započela CD revolucija, moj suprug i ja smo odbacili naše ploče ustupivši mjesto novom formatu, da bismo otkrili kakvu grešku smo napravili, pa namjeravamo otkupiti naše izvorne zapise", kaže Paula Baker koja je zajedno sa suprugom Markomsuvlasnik Vintage Vinyla. Bilo je to 2014. godine kada je Paula kod kuće nabasala na još jednu kutiju prepunu ploča, i tada je odlučila da njihovu pasiju pretvori u biznis. Učinili su to, pokazalo se, u savršenom trenutku i "zajahali su pravi val". Kako su ploče oživjele u svom punom zamahu, uspjeli su se preseliti iz prvobitnog prostora u mnogo veće poslovne prostorije gdjesada prodaju "prvovoljene" singlice, 12-ice, albume i 78-ice u trgovini koja se prosto prelijeva zalihama.

11 The Record Lounge, East Lansing, Michigan

Heather Frarey započela je u,odnedavno propaloj, lokalnoj prodavaonici Michigan WhereHouse Records davne 1979. Tijekom vremena od kupca kaseta u 90-im godinama, 2008. godine konačno je uspjela ostavariti svoju najveću ambiciju - posjedovanje vlastite trgovine. The Record Lounge posjeduje sve, kako nove tako i stare korištene ploče, plakate, majice, kasete, vintage stereo opremu i lokalnu glazbu i umjetnost. Heather opisuje sebe kao "velikog pristašu lokalne scene", a ujednoje i domaćin "izvedbi možda dva puta mjesečno u toplijim mjesecima". Često, kaže ona, "Navrate djevojke koje misle da je cool da žena posjeduje dućan. To je jedinstveno i zaista uživam u ovome poslu! "

12 Sisters of Sound, Manhattan, Kansas

Nakon što je Sarah Cunnick radila oko 10 godina u trgovini ploča na Manhattanu, Kansas se zatvorio. Ona i njezina sestra Lea odlučile su da je jedini način da zadrže svoju ovisnost o pločama da otvore vlastitu trgovinu, tako da Sisters Of Sound postoji već 12 godina. Najbolji dio toga što ste vlasnik takve trgovine? "Razgovarati s ljudima o glazbi, a možda čak i uvesti ih u nešto novo", kaže Sarah. "Volimo i promicati lokalne umjetnike i bendove kroz programe u sklopu trgovine ili pak samo pomagati im da se oglašavaju i nastupaju drugdje."

13 Atomic Pop Shop, Baton Rouge, Louisiana

Atomic Pop Shop, Baton Rouge, deklariše se kao "ozbiljno o pločama: nema igara, bez lunchboxa, bez flera, bez glupiranja". Kerry Beary otvorila je trgovinu prije šest godina sa svojim mužem i sada je najveća nezavisna trgovina koja u ponudi ima bogatu zbirku sa preko 12.000 naslova što novih, što rabljenih ploča. Raspolažu svim žanrovima od hip hopa do rocka, od bopa do Bacha, pogodne za sveod "povremenog pretraživača do najzahtjevnijeg kolekcionara".

14 Outpost, Cardiff

Nezavisan kafe i trgovina ploča započeo je svoj životni put kao pop-up, s osnivačima Sophie Smith i Matt Jonesom koji su poslovali putujući po festivalima i događajima. U listopadu 2016. par je uz ogromnu vjeru u uspjeh odlučio se na hrabar potez otvorivši stalnu trgovinu u Cardiffu. Sophie kaže: "Željeli smo otvoriti trgovinu koja bi posjedovalastvari koje smo voljeli, a kako bismo ujedno djelovali kao izlog za indie i mikro oznake." Poput mnogih ljubitelja ploča, Sophie se "zarazila" još kao mala: "Tijekom mog odrastanja kuća je uvijek bila prepuna ploča - moj otac nikad nije prestao sakupljati i slušati ploče. Dobivanje novih izdanja i njihova tjedna isporuka je još uvijek tako bitna i motivirajuća za nas.Mogućnost da popunimo naše police, da svakodnevno puštamo nove ploče u trgovini i razgovaramo s klijentima je razlog zašto smo pokrenuli Outpost!"

15 Vinyl & Vintage, Wolverhampton

Claire Howell je samozvani "vinilni narkoman" otkad je počela trgovati u dobi od 17 godina, kada joj brat "nije dozvoljavao dapušta njegove ploče". Njezina trgovina Vinyl & Vintage postoji pet godina. Prije otvaranja, Claire je tridesetak godina trgovala pločama, a onda je odlučila da želi više biti fizički prisutnostna u gradu. Zahvaljujući onome što ona opisuje kao "veliku povijest rocka", nastanila se na Wolverhamptonu. Vintage & Vinyl je mjesto, kaže ona, "gdje ljudi mogu razgovarati, opustiti se, mijenjati ili kupovati ploče, pa čak i pokrenuti vlastiti album. To je savršen način za "vinilni fix"! "

16 Peaches Records, New Orleans, Louisiana

Obiteljski vođeni Peaches Records osnovan je u New Orleansu 1975. Obično se naziva 'mama', kako vlasnicu trgovine Shirani Reu opisuje njezina kći Lillie "druga majka bezbrojnim lokalnim glazbenicima, mentor njihove karijere od prvog dana". I isplatilo se: Peaches Records je poznat kao rodno mjesto hip-hop i bounce glazbe u New Orleansu, pomažući i Cash Money i No Limit Records da postignu nacionalnu glasovitost. Nakon razornog uragana Katrina, obitelj je izgubila sve, ali zahvaljujući onome što Lillie opisuje kao "ljubav prema gradu", njezina majka je obnovila Peaches Records. "Danas, naša trgovina zauzima preko 4.200 četvornih metara bivše Woolworthove zgrade, zajedno s posljednjim originalnim Lunch counter-om u zemlji."

Load the next article
Loading...
Loading...